Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

IDIS: Testovi iz matematike su izrazito kvalitetni

Među 10 posto najboljih učenici iz cijele Hrvatske, 85 posto će ih studirati u Zagrebu
25. svibnja 2013. u 09:54 0 komentara 8 prikaza
test,matura,portal
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Testovi iz matematike koje su tri godine na osnovnoj i višoj razini polagali maturanti na državnoj maturi izrazito su kvalitetni, sadržajno dobri, težinski uravnoteženi i pomoću njih mogu se razlikovati sposobnosti učenika, a tri godine zadržavaju istu strukturu.

Gimnazijalci najbolji

Tako su o testovima govorili znanstvenici Instituta za društvena istraživanja, Boris Jokić i Zrinka Ristić, nakon temeljite analize ispita za koje su posljednjih godina mnogi učenici i roditelji tvrdili da su preteški. Zbog takvog stava jasno je zašto čak i veliki postotak gimnazijalaca bira polaganje ispita na osnovnoj razini. No, prošle godine ipak je porastao broj gimnazijalaca koji su se odlučili za višu razinu – pa je tako taj broj narastao na njih 56 posto. Broj učenika iz strukovnih škola koji biraju višu razinu matematike je stabilan i iznosi oko 15 posto. Višu razinu matematike biraju najviše učenici prirodoslovno-matematičkih gimnazija - oko 90 posto, te oko 40 posto iz strukovnih područja elektrotehnike, graditeljstva i geodezije.

Najbolje rezultate na testovima postižu gimnazijalci, a uočeno je također da dječaci, koji u pravilu imaju lošiju zaključenu ocjenu iz matematike, na testovima državne mature to zaostajanje nadoknade i budu čak malo bolji od svojih kolegica. Zanimljivo je također da je rezultat maturanata prošle godine bio lošiji nego prethodne godine, i to za 15 posto mogućih bodova. Razlog tome nije težina testa, nego zahtjevnost, za rješavanje je trebalo samo više vremena. Među deset posto najuspješnijih maturanata na testovima matematike 58% je dječaka i 93 posto gimnazijalaca. Sedam posto je iz strukovnih škola, uglavnom iz sektora elektrotehnike i graditeljstva, ali ih ima i iz ekonomskih i sličnih škola.

Zadržati talentirane

– Dolaze odasvud, nema grada i županije koji u tri godine nisu dali učenika koji je među deset posto najboljih iz matematike. To dokazuje rasprostranjenost talentiranih po čitavoj Hrvatskoj. Čak 85 posto njih završi na Sveučilištu u Zagrebu i to je najčešće karta u jednom pravcu – prokomentirao je Jokić naglašavajući da bi lokalne zajednice i država morali zadržati talentirane mlade ljude.

>>Samo trećina učenika polaže matematiku na višoj razini

Najcool predavanje o financijskoj pismenosti u Splitu
Najcool predavanje o financijskoj pismenosti u Splitu:
Kako uložiti 32.000 kn s 18 godina, zašto propustiti maturalac i koja je količina motora potrebna za skladan brak
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.