Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dr. sc. Siniša Car

Novi liječnik na jednom od najljepših otoka: 'Idem na Mljet jer ću tamo naći sebe'

Siniša Car
Foto: Privatna arhiva
1/2
09.03.2016.
u 21:30

Dr. Siniša Car, internist-kardiolog, napustio je varaždinsku bolnicu i jučer je potpisao ugovor s Domom zdravlja za rad na Mljetu

Stanovnici Mljeta odahnuli su – neće ostati bez doktora kad im omiljena dr. Magdalena Nardelli Kovačić krajem mjeseca ode u mirovinu! Dr. sc. Siniša Car, 45-godišnji internist-kardiolog iz varaždinske Opće bolnice, počinje raditi kao liječnik obiteljske medicine u otočkoj ordinaciji u Babinu Polju.

Jučer je potpisao ugovor s dubrovačkim Domom zdravlja nakon što je u petak izabran na ponovljenom javnom natječaju, potvrdio nam je Branko Bazdan, ravnatelj DZ-a Dubrovnik.

Ljudska ambicija

Velik je zaokret u svojoj karijeri i životu napravio dr. Car, koji je 2011. pacijentu ugradio prvi elektrostimulator srca u Varaždinu. Mnoge će začuditi što cijenjeni kardiolog iz sjeverne Hrvatske nije krenuo put koje od europskih destinacija, na valu otvorenih granica i aktualnih odlazaka liječnika. Bilo je nekih pokušaja prije nekoliko godina, no, kaže, hvala Bogu da su se izjalovili jer “jako voli ovu zemljicu” kako kaže.

Pravim izborom smatra jadranski otok sa 900 stanovnika na kojem će se baviti obiteljskom medicinom. Kao samcu to mu je zasigurno bilo lakše nego da ima obitelj, međutim, u svojoj se odluci nije vodio profesionalnom ambicijom, nego ljudskom, filozofski objašnjava.

– Klima u društvu postala je jednostavno preteška. Svi žive u nekom grču, strahu, svi su nam duhovni resursi u žrvnju i to u ljudima stvara tjeskobu, a onda se razviju i bolesti. Čovjek treba naći sebe da bi mogao krenuti prema drugima i prema Bogu. Život i duh zajedništva u ovoj maloj sredini idealan je za to – govori dr. Car. 
Svoju odluku, dodaje, može zahvaliti prvo sustavu u kojem čovjek izgara te doktorici Nardelli.

– Ona je već u prvom razgovoru sa mnom podijelila duhovnu sferu pa sam dao otkaz i prije nego što su me primili na Mljet – otkriva nam ovaj vrlo neposredan liječnik. Luksuzni je varaždinski dom zamijenio, u šali će, studentskim načinom života, odnosno apartmanom u koji je zasad smješten, dok se ne uredi stan iznad ambulante. Ne žali se, naprotiv, u skladu sa svojim pozitivnim stavom prema životu, kaže: – Bit će savršeno kad se stan uredi!

Nije motiviran novcem, plaća će mu, kaže, kad se uzmu pripravnosti, biti podjednaka kao u bolnici.

Na gubitku su, međutim, varaždinski srčani bolesnici. Oni su uznemireni odlaskom svog liječnika tim više jer je bolnica sada ostala na jednom kardiologu.

Obilazak usamljenih baka

Dr. Nardelli Kovačić ne krije da je prezadovoljna. Zbog njezina apela javilo se više kandidata na ponovljeni natječaj, nakon što je prvi službeni natječaj prošao bez odziva. Svi su pratili razvoj događaja, i na tržnici u dubrovačkom Gružu prodavačice su je pitale: Javlja li se tko, doktorice Magdo?

– Bio mi je favorit, priznajem! Ljudi su bili zabrinuti, ali sada već znaju da dolazi doktor koji se i meni sviđa. Zajedno ćemo početi raditi 20. ožujka, obići ćemo sve pacijente i upoznati dr. Sinišu s njima, imam bake koje žive same i najviše su u brizi. Istekom mjeseca odlazim, a svoje pacijente ostavljam u dobrim rukama – govori dr. Nardelli Kovačić, koja je na Mljet došla kao mlada liječnica. 

>> Za posao od najmanje 11 tisuća kuna na prekrasnom otoku nitko se ne javlja 

>> Idem u mirovinu, dođite raditi na Mljet za 11.000 kuna

Komentara 24

AM
Axis Mundi
22:51 09.03.2016.

pozdravljam ovaj veliki korak i želim sreću cijenjenom liječniku. Mljet je poseban otok, prelijep, ali i poseban mentalitet, no dr. Car je već naviknut, predmnijevam :) nadam se da će to što traži obilato naći u ozračju sjećanja na pradavninu, Odisejeva putovanja, i još štošta lijepog...a kopno nije daleko...

DO
doktorica
00:15 10.03.2016.

Klima u društvu postala je jednostavno preteška....pa naravno,u društvu koji ne cijeni liječnike nego likove iz polusvjeta...

LI
lilium
05:32 10.03.2016.

Bravo Care,izabrao si mjesto gdje budes spojio dobro sa ugodnim.Iskljuci tv.i mobitel da se mos odmoriti od "CIVILIZACIJE"ujedno budes cinio dobro djelo i sto ti drugo treba,zivot je tako kratak pa ga provedi bar kvalitetno,radices ono sto si odabrao a ujednosi dobio i jednu vecu familiu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije