Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najnovije izvješće

IAEA ozbiljno zabrinuta zbog iranskog nuklearnog programa

iran
afp
08.11.2011.
u 22:20

IAEA tvrdi da je Iran sve do prošle godine izvodio razne projekte i pokuse na izradi nuklearne eksplozivne naprave, a neke od aktivnosti je navodno nastavio

BEČ –  Međunarodna agencija za nuklearnu energiju (IAEA) u Beču, u svom najnovijem izvješću od utorka, jasno je dala na znanje svjetskoj javnosti kako je „ozbiljno zabrinuta“ zbog iranskog nuklearnog programa, javljaju austrijski mediji.

Isti izvor navodi da prema njenim „vjerodostojnim“ saznanjima taj program nije miroljubiv nego je usmjeren prema razvoju nuklearnog oružja i vojnoj upotrebi.
„Naša saznanja ukazuju na to, da je Iran provodio aktivnosti u cilju izrade nuklearne eksplozivne naprave“, pojasnio je u dosad najdetaljnijem izvješću IAEA,  njen šef  Yukia Amano. Ističe se da je riječ o aktivnostima „specifičnim za nuklearno oružje“.

Izvješće potvrđuje da je Iran nastavio s nuklearnim istraživanjima i nakon 2003. godine, od kada je, zbog međunarodnog pritiska istraživanje navodno zaustavljeno.

IAEA tvrdi da je Iran sve do prošle godine izvodio razne projekte i pokuse na izradi nuklearne eksplozivne naprave, a neke od aktivnosti je navodno nastavio.
Ističe se da je Teheran, koji službeno niječe proizvodnju nuklearne bombe i tvrdi kako uran obogaćuje samo kao gorivo za pokretanje nuklearnih reaktora,  imao pomoć tajne nuklearne mreže, a mediji navode da je riječ o jednom ruskom znanstveniku i pakistanskim stručnjacima.

Zapad vjeruje da Iran pod krinkom društvenog programa razvoja nuklearne energije pokušava napraviti nuklearno oružje.

Iranski ministar vanjskih poslova Ali Akbar Salehi odbacio je sve optužbe o vojnom aspektu iranskog nuklearnog programa, istaknuvši da IAEA, koja već osam godina nadzire iranske nuklearne aktivnosti, nema nijedan ozbiljni dokaz.

Izrael nije još reagirao na najnovije izvješće IAEA, SAD je poručio da mu treba još vremena kako bi ga proučio, dok je Rusija kritizirala iznošenje informacija iz izvješća, poručivši da će to umanjiti nade za dijalog s Teheranom, kao i izglede za diplomatsko rješenje, izvještavaju austrijski mediji.

Komentara 52

OB
-obrisani-
22:35 08.11.2011.

imaju informacije da su ovi obavili testove. točnije kompjuterske simulacije ali nema dokaza da imaju bombu ali su napredniji. energija za civlne svrhe i medijske izmušljotine. jer tu netko želi biti ye*** i pošten ????

Avatar flegmatik
flegmatik
22:31 08.11.2011.

\"Iranci i dalje tvrde da se njihov nuklearni program temelji na proizvodnji energije za civilne svrhe. Predsjednik Mahmud Ahmadinedžad rekao je kako se radi o izmišljotinama kojima je cilj zadovoljiti američke tvrdnje o iranskom nuklearnom programu\" Pa sad ... nee znam puno o Ahmedinedzadu, ali dobro znam da su Amerikanci vec jednom uhvaceni u lazi; u vezi navodnog oruzja za masovno unistavanje u Iraku.

RE
@rea
12:43 09.11.2011.

Lamberti, SAVAK je bio u vrijeme shaha, danas je to VEVAK. Ostalo stoji. ;o)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije