Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nema mjesta panici

IAEA: Iznad Češke i Njemačke pronađene radioaktivne čestice

IAEA, nuklearna energija, radioaktivnost
Reuters/PIXSELL
11.11.2011.
u 16:21

Niske razine radioaktivnog joda (131I) izmjerene su u Češkoj, ali i drugdje u Europi, izvijestila je UN-ova agencija.

Radioaktivne čestice pronađene su u Češkoj te na još nekoliko lokacija u Europi, izvijestila je UN-ova Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

Samu agenciju o izmjerenim vrlo niskim razinama radioaktivnog joda (131I) u atmosferi nad Češkom obavijestila je tamošnja državna agencija za nuklearnu sigurnost, a slična mjerenja u međuvremenu su zabilježena i drugdje u Europi.

Njemačko je ministarstvo okoliša također izvijestilo kako su čestice radioaktivnog joda pronađene na sjeveru zemlje. Međutim, razina joda tako je niska da je jedva zabilježena.

Međutim, IAEA smatra da nema razloga za paniku jer trenutačne razine radioaktivnog joda ne predstavljaju prijetnju zdravlju građana, a njihovo prisustvo nije izazvano nuklearnom katastrofom u Fukushimi, nakon koje su manje količine radioaktivnog joda izmjerene sve do Islanda i SAD-a.

IAEA sada pokušava otkriti uzrok pojave ovih čestica. Kako prenosi BBC, šefica češke agencije Dana Dabrova rekla je da bi iza njihove pojave moglo stajati curenje pri proizvodnji radiofarmaceutika.

Komentara 13

FI
fiberglas
18:37 11.11.2011.

Očito da je u Černobilu beton miješao netko iz Harvatistana. Černobil opet jaše.

OB
-obrisani-
16:41 11.11.2011.

ma iranci krivi, sto posto haha

DR
drug
18:31 11.11.2011.

Rusi prde na veliko

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije