Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLUČAJ ĐUREKOVIĆ

I Mustač pušten, oduzete mu putovnica i osobna iskaznica

Zdravko Mustač
Foto: Boris Ščitar
1/11
07.01.2014.
u 20:20

Odluka o izručenju – o Josipu Perkoviću sud odlučuje sutra (srijeda), a o Zdravku Mustaču u četvrtak

Zdravko Mustač, nekadašnji šef Službe državne sigurnosti (SDS), pušten je poslijepodne iz istražnog zatvora u Remetincu u kojem je bio od 1. siječnja, kada je uhićen u svojoj kući na području Samobora na osnovi europskog uhidbenog naloga koji je za njim raspisala Njemačka zbog sumnje da je bio povezan s likvidacijom Stjepana Đurekovića 1983. u Münchenu.

Odluku da se Mustača pusti iz istražnog zatvora donijelo je izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Velikoj Gorici, koje je odlučivalo o žalbi Tomislava Antolina, Mustačeva branitelja. Antolin je u žalbi naveo da nije objašnjeno zbog čega je Mustaču određen istražni zatvor, već je u rješenju o određivanju istražnog zatvora samo navedeno da je ono svrhovito.

Mjere opreza

Argumentaciju iz žalbe Mustačeva odvjetnika očito je prihvatilo i izvanraspravno vijeće, koje je Mustaču ukinulo istražni zatvor, te ga je zamijenilo mjerama opreza. Kao i Josipu Perkoviću, kojem je istražni zatvor ukinut u petak, Mustaču su oduzete putovnica i osobna iskaznica te ne smije napuštati mjesto prebivališta.

U obrazloženju odluke, izvanraspravno vijeće navelo je da je zauzelo stav da se “svrha istražnog zatvora može ostvariti određenim mjerama opreza”. Naveli su i da su vodili računa u Mustačevu teškom zdravstvenom stanju (već je dulje vrijeme teško bolestan, nap. a.) te o činjenici da zajedno s obitelji boravi na teritoriju Hrvatske, gdje je bio kada je za njim raspisan i europski uhidbeni nalog. Činjenica da je Mustaču ukinut istražni zatvor ne mijenja ništa vezano uz najvažniju stvar u tom slučaju, odluku o njegovu izručenju ili neizručenju Njemačkoj.

Odluka o izručenju

Sjednica izvanraspravnog vijeća na kojoj će se raspravljati o tom zahtjevu zakazana je za četvrtak u 10.30 sati, a na njoj će uz tužitelja koji predstavlja Njemačku nazočiti Mustačev odvjetnik te vjerojatno i sam Mustač. Kakva god ta odluka bila, obje strane imaju pravo žalbe u roku od tri dana, a konačnu odluku u cijelom slučaju donijet će Vrhovni sud.

Što se pak tiče Josipa Perkovića, koji je bio Mustačev podređeni, odluku o tome hoće li ili neće biti izručen Njemačkoj, on će doznati sutra (srijeda). Naime, sjednica izvanraspravnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda na kojoj bi se o tome trebalo odlučivati zakazana je za 13 sati. Njoj će, prema najavama Ante Nobila, branitelja Josipa Perkovića, nazočiti i Perković, a cijela ta procedura – iznošenja argumenata za i protiv izručenja Njemačkoj – mogla bi potrajati oko sat vremena.

Može se očekivati da će izvanraspravno vijeće odmah nakon sjednice donijeti i odluku, nakon čega počinje teći rok za eventualne žalbe.

Osuđuje me se samo na temelju pisanja beogradskog tiska (Prvi dio)

 

Volio bih da svi dokazi i svjedočenja budu javno objavljeni (Drugi dio)

 

Ja sa smrću Đurekovića apsolutno nemam nikakav dodir (treći dio)

Ja sam za postupak u Hrvatskoj i njemu ću se prepustiti

Nakon 1. općeg sabora HDZ-a osvanuli su naslovi: 'Tko je pustio ustaše u Zagreb' (Peti dio)

Osigurao sam 136 transfera oružja i nisam izgubio ni metak (6. dio)

Kako sam generalu Rašeti uzeo sedam kilograma zlata iz sefa vojne bolnice (7. dio)

Bozanić me proziva, a ja sam spasio kalež i dnevnike Alojzija Stepinca (8. dio)

Komentara 34

BA
barbaizamerike
14:05 07.01.2014.

nije samo durekovic ubijen nego je udba ubila mnoge hrvatske domoljube i udba je bila teroristicka organizacija koja je bez sudenja i na teritoriju druge zemljhe ubijala

ZA
zagabria1
13:58 07.01.2014.

Pa naravno, neće valjda ostat u zatvoru kao pravi kriminalci koji su ukrali npr čokoladu i slično.

BA
barbaizamerike
14:02 07.01.2014.

treba ih obojicu kidnapirati i izruciti da napokon propjevaju jer je udba bila teroristicka organizacija

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije