Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Josip Perković

Ja sam za postupak u Hrvatskoj i njemu ću se prepustiti

Josip Perković
Foto: Boris Ščitar
1/5
31.12.2013.
u 00:01

"Bojim se da mi se tamo (op. a. u Njemačkoj) ne dogodi neki Sindičić kao Pratesu. Tamo bi bilo teže provjeravati neke nove navode. Materijalno sam u tom slučaju u vrlo neugodnoj situaciji."

:: Što ako sud odluči da vas izruči Njemačkoj?

Sve što možemo, upotrijebit ćemo da se to ne dogodi. Ako sud odluči da se proces vodi u Hrvatskoj, nećemo uopće podnositi žalbu na prijedlog tužiteljstva. Pustit ćemo da postupak ide svojim tijekom i to sam dogovorio s Nobilom.

:: Zašto vam je problem otići u München? Neki vaši prijatelji misle da bi vas to najbolje očistilo od svih sumnji i optužbi.

München? Prije svega bojim se da mi se tamo ne dogodi neki Sindičić kao Pratesu. Tamo bi bilo teže provjeravati neke nove navode. Materijalno sam u tom slučaju u vrlo neugodnoj situaciji. A nije nebitno ni pitanje jezika. Drugačije je kad nešto objašnjavaš i argumentiraš sam na svom jeziku. Dakle, ja sam za postupak u Hrvatskoj i njemu ću se prepustiti.

:: Teza je da se možete obraniti isključivo i potpuno samo na njemačkom sudu?

Hrvatska je članica Europske unije. Njemačko je pravosuđe ravnopravno hrvatskom i obrnuto. Uvjeren sam da hrvatsko pravosuđe ima snage da ovaj postupak riješi na pravi način i nemojmo ga podcjenjivati. Ne treba zaboraviti da je hrvatsko Državno odvjetništvo u dva navrata vodilo predistrage zbog ubojstva Đurekovića. Prikupili su brojne dokaze i u oba slučaja utvrdili da nisam kriv za ubojstvo Đurekovića.

:: Jeste li imali kakve kontakte s ljudima iz vlasti ili s njihovim predstavnicima?

Ne. Godine 2008. sreo sam bivšeg kolegu iz službe koji mi je sugerirao da se javim Ivanu Jarnjaku, tada predsjedniku Odbora za nacionalnu sigurnost. Ja sam mu se javio i on me korektno primio. Rekao sam mu da Sindičić laže. Mi imamo izvrsne odnose s policijom u Njemačkoj i predložio sam da se njih zamoli da provjere Sindičićeve navode. Za to je dovoljan jedan okretan operativac, ne treba cijela služba. Ne znam je li to učinjeno, vjerojatno nije. I nisam više ni sa kim razgovarao. Nema potrebe i ne treba moljakati.

:: Vi niste običan građanin, vodili ste obavještajnu službu prije i u tijeku rata. Zar ne bi netko trebao pitati što ćete tamo govoriti?

Nitko me nije pitao ništa, ni mene ni moga odvjetnika. Nikada u životu nisam sreo ni gospodina Milanovića, a ni jednog ministra. Nemam komunikaciju iz koje bi proizišla bilo kakva zaštitna pozicija prema meni.

:: Ako odete na suđenje u München, imat ćete problem, trebat ćete angažirati i njemačkog odvjetnika?ž

Da, bit će to veliki problem i financijski. Drugi je problem i to što ću trebati pristup dokumentima i arhivama. Vjerojatno ću ovih dana sa svojim odvjetnikom Nobilom uputiti zahtjev državnim institucijama za uvid u državne arhive. Nema tu nešto osobito, ali je dobro imati mogućnost uvida. No, mi smo usporedo i sami istraživali ovaj slučaj.

:: Sami ste istraživali slučaj ubojstva Đurekovića? S kime ste to radili?

Moj odvjetnik i ja i nekolicina znanaca i prijatelja koji su željeli pomoći. I sad smo u zanimljivoj situaciji. Nakon provedene istrage, a radili smo na tome godinama, mislim da bismo već sada vrlo brzo mogli riješiti velik dio slučaja. A zašto Nijemcima nije stalo do istine, ja to ne znam.

:: Znači, vi ste u svojoj istrazi, kažete, došli do istine, do onoga što se točno dogodilo, tko je ubio i naredio ubojstvo Đurekovića?

Apsolutno da.

:: Znači, postoji mogućnost da u procesu otkrijete ubojicu?

Nije moj zadatak rješavati slučaj ubojstva Đurekovića. Moj je zadatak dokazati da ni ja ni hrvatska služba sigurnosti nismo u tom ubojstvu sudjelovali. Čak nismo znali ni da će se dogoditi. To su gabariti naše obrane. Ja imam povjerenje u hrvatsko pravosuđe i sigurno ću Državnom odvjetništvu ponuditi te podatke, prezentirati ih, a što će ono s time učiniti, to ne znam.

:: Koliko se može saznati, u Državnom odvjetništvu u ovom trenutku ne postoji ni jedna nova informacija o slučaju Đureković zbog koje bi ono pokretalo postupak?

Meni se čini da zbog postojanja zastare DORH nema mogućnosti otvarati nikakvu istragu. Druga je stvar kad bi došlo do ukidanja zastare tijekom mogućih promjena Ustava. Meni je ipak nenormalno da Hrvatska ne poduzima ništa i da me onda šutne samo tako u Njemačku. Znadete, njemačkom tužitelju pričati što su značili pokušaji moje kompromitacije koji su krenuli 1992., sigurno neće biti jednostavno, a niti će on to lako razumjeti. Oni te činjenice o “Labradoru”, “S3”, o KOS-u neće razumjeti kao što ih ne razumiju ni sada.

Danas u Večernjem listu: Kako je otkriven Memorandum SANU, o prvom saboru HDZ-a, Tuđmanovoj putovnici...

>> Prvi dio: Osuđuje me se samo na temelju pisanja beogradskog tiska

>> Drugi dio: Volio bih da svi dokazi i svjedočenja budu javno objavljeni

>> Treći dio: Ja sa smrću Đurekovića apsolutno nemam nikakav dodir

Komentara 100

BR
Brandfackel2
19:04 30.12.2013.

Na vlasti kao i u pravosuđu vladaju biološki i politički ljednici komunističkih zločinaca. U Hrvatskoj je nemoguće pošteno suđenje jer se komunistički zločinci uopće ne procesuiraju, a zločini se ili zataškavaju ili opravdavaju.

DO
doktor1
19:15 30.12.2013.

Kao prvo ne shvaćam u čemu je Perković važan da dobije ovakav medijski prostor u novinama? Ako si nevin (a očito nisi jer te ne bi Nijemci tražili) onda lijepo na sudu gdje si počinio zločin ovako iznesi svoju odbranu. Ovako bi majstor na namještenom procesu u HRV kao fol dokazao da je nevin. HRV je neuređena država u kojoj Zakon ne vrijedi za komuniste i njihove zločine i to je jasno svakom tko ima zdravu pamet. U komunizmu je sve bilo kontrolirano pa tako i sve novine danas. Svakim sljedećim danom s ovakvom Vlasti korača se unazad prema Sj Koreji.

DU
Deleted user
19:00 30.12.2013.

Ostavi se ti Hrvatske,dovoljno štete trpimo zbog tebe.I partije na vlasti!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije