Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SOK OD JEČMA I HMELJA Nenad Blažević ostvario želje pivopija

I Vukovarci dobili svoje domaće pivo

12.12.2008.
u 17:40

Vukovar dobiva svoje pivo! Pa je tako drugi grad u Slavoniji s autohtonim proizvodom od ječmenog slada. Krajem prošloga mjeseca poduzetnik Nenad Blažev u svome pogonu za proizvodnju soda-vode krenuo je proizvoditi Vukovarsko pivo.

– Proizvodnja piva logičan je slijed naših dosadašnjih aktivnosti jer smo krenuli sa soda-vodom, za što smo iskopali arteški bunar s kvalitetnom vodom što je osnovni preduvjet kvalitetnoga piva. Koristimo isključivo domaći hmelj i ječmeni slad, a uvozimo samo pivski kvasac jer se on ne proizvodi u Hrvatskoj – objašnjava Blažev.

Trajnost 30 dana
Tajnu formulu piva zlatno-žute boje Blažev ne želi otkriti, osim detalja da ga proizvode na prirodan način i prema bavarskim zakonima o čistoći piva iz 1516. godine. Osim iskričave boje, pivo je bogatoga okusa, a dobiveno je bez upotrebe konzervansa. Blažev dodaje kako nema ni pasterizacije te je sačuvana veća količina vitamina B i H. Zbog dobivanja na “hranjivosti”, izostajanja pasterizacije, smanjen je rok trajanja Vukovarskog piva. Ono se mora popiti u roku trideset dana, a ljubiteljima “soka od ječma i hmelja” to neće smetati.

– Pivo je da se pije, a ne da se gleda i čuva. Trenutačno na dan proizvodimo 1500 litara, u jednoj smjeni, a bude li većeg interesa kupaca, kapacitet ćemo i povećati – rekao je Blažev koji već ima nešto više od 15 stalnih kupaca. Proces dobivanja jedne boce piva traje tri tjedna. Koristi suvremenu tehnologiju i to od ulaska vode iz arteškog bunara u sustav te njezina miješanja s potrebnim sastojcima do kuhanja i točenja u boce.

Nema puno filozofije
– Proizvodnja piva nije neka posebna filozofija. No istovremeno je to zahtjevan i mukotrpan posao. Filozofija u našoj tvrtki je da ne pričamo i ne govorimo puno. Probajte pivo i uvjerite se u kvalitetu – dodaje na kraju vukovarski poduzetnik.




Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije