Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
02.12.2015. u 09:10

U situaciji u kojoj se saborskim mandatima trguje kao na placu novi izbori ne izgledaju loše

Dan prije konstituirajuće sjednice Sabora Hrvatska se nalazi u potpuno shizofrenoj situaciji. Kako sada stvari stoje, ni jedna od dvije velike opcije, ni Hrvatska raste ni Domoljubna koalicija, nije uspjela postići dogovor s Mostom bez kojeg, zna se od prvog dana, nema nove vlade. A lako je moguće da je i neće ni biti ako je vjerovati izjavama koje dolaze iz stranke Bože Petrova. Novi izbori nisu nešto što treba zazivati, oni su trošak i za stranke i za državu. Oni su i rizik jer nitko ne zna kako će se karte u novom dijeljenju promiješati. Netko bi mogao biti kažnjen, netko nagrađen, a nije isključeno ni da ćemo opet imati pat-poziciju. A što onda?

Zbog toga je dobro pokušati postići dogovor. Međutim, u aktualnoj situaciji u kojoj se saborskim mandatima trguje kao na placu ni novi izbori ne izgledaju baš tako loše. U svakom slučaju, izgledaju bolje od vlade Zorana Milanovića, za čije bi zakone petkom u Saboru ruku dizali HDSSB-ovci i bandićevci, ili od Karamarkove, u kojoj bi egzistirao isti taj HDSSB, HSLS, HČSP-ov Luka Podrug... Kada bi Zoran Milanović ili Tomislav Karamarko uspjeli na svoju stranu dobiti cijeli Most, to bi još i imalo smisla. Ali oni su ga odmah počeli slabiti, čime su oslabili i vlastite pozicije. Pa smo tako došli do situacije da ni lijevi ni desni blok ne može na svoju stranu pridobiti više od 78 mandata što je, budimo realni, također ulaznica za nove izbore, samo malo odgođene. Rješenje nije ni manjinska vlada, koja je najčešće uvijek krhka, slaba i prijeti joj pucanje već kod prve prepreke, prvog velikog problema. U situaciji u kakvoj je zemlja to je možda i zadnje što bismo si trebali zaželjeti za Novu godinu.

Hrvatskoj iduće 2016. godine treba čvrsta, stabilna vlada. Vlada koja će se usuditi napraviti prave poteze, srezati potrošnju za šest, sedam milijardi kuna, a što je nemoguće bez zadiranja u osnovna socijalna prava. To je jedini način da se pripremi teren za neizvjesnu 2017. godinu u kojoj se očekuje rast kamata i u kojoj možemo zaboraviti na jeftino zaduživanje.

>>'Ako su Karamarko i Reiner neprihvatljivi SDP-u, onda su neprihvatljivi i Mostu'

Komentara 14

DU
Deleted user
09:40 02.12.2015.

Glavni fazit netom prošlih izbora jest da smo dobili visokomoralnu, čestitu stranku (Most) - koja se pak bavi teškim političkim ucjenama i to po sistemu, drugi "vodonoše" će provoditi reforme po našem diktatu, mi ćemo biti na kritičkoj distanci sa strane i u momentu kad nešto nama ne bude po volji, e onda ćemo isprovocirati pad Vlade. Štono bi rekli: put u pakao popločan dobrim namjerama... Nije njima namjera zasukati rukave pa se primiti posla u par min. resora, da sve blista, nego lijepo sa strane podbadati, kao onaj dvojac s balkona u Muppet show-u. Što je novitet na našoj pol. sceni i daleko je to od pastoralne idile i tog držanja "velečasnog" (iz epizode Martinje) kojeg ima Petrov. I to je podlost!

Avatar Festival menstruacije
Festival menstruacije
10:58 02.12.2015.

Novi (izvanredni) izbori imaju smisla jedino ako se nešto bitno dogodi na parlamentarnoj sceni, npr. neki veći politički rascjep, raspad neke stranke, veliki politički zaokret zbog kojeg je došlo do odstupanja od volje birača i slično. Nema nikakvog smisla ponavljati izbore ako se nije dogodilo ama baš ništa osim par gluposti s Prgometom i Pupovcem, dapače ni vlada se nije konstituirala. Građani su izišli na izbore i dali su mandat zastupnicima, koji se imaju DUŽNOST dogovoriti. Situacija je jednostavna da jednostavnija ne može biti. 1. Niti jedna velika opcija samostalno nema većinu. 2. Niti jedna velika opcija nema većinu ni s manjim opcijama 3. Potrebna je koalicijska vlada 4. Opcije koje dolaze u obzir su HDZ-SDP, HDZ-Most i SDP-Most. Obzirom da HDZ i SDP imaju suprotne programe, u obzir u prvom redu dolaze koalicije HDZ-Most i SDP-Most. Nema druge opcije, sve drugo je orlovska kakica hrpe amatera i budalaša.

ST
stefj
09:52 02.12.2015.

Novi izbori kao treniranje demokracije? Uvijek. Demokracija košta. Novi izbori sada kada su maske pale? Naravno. Bolje sada nego za 4 godine kada će ljudi sve zaboraviti... Na novim izborima pitanje da li bi Prgomet ušao u sabor, no svakako ne s 3 mandata. Pitanje kako bi prošao i Most i Petrina. HDZ i SDP bi skupili svoj kontingent mandata, koji više ili manje nego sada... Ono što bi bilo interesantno gledati da li bi SDP pozvao Browna nazad i da li bi HDZ ostavio isti, očito jako loš, PR kao sada. Također bi bilo jako zgodno vidjeti da li bi sada Milanović na plakatima mahao velikim škarama ili bi one ostale samo u Karamarkovim rukama... Naravno, opet bi sve ovisilo o medijima i njihovoj prezentaciji. Kao što vidimo, neovisnih medija kod nas nema, to je preskupo i taj vid demokracije si ne možemo priuštiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije