Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DO LJETA

I u Hrvatskoj pilula za pobačaj kod kuće

Žena pije lijek
Foto: Ilustracija/ Thinkstock
1/2
22.01.2015.
u 15:15

U Sloveniji se već godinama provodi i njome se radi najviše pobačaja

Do ljeta će se u riječkoj bolnici početi primjenjivati medikamentozni pobačaj pilulom, najavio je prof. dr. Herman Haller, predstojnik Klinike za ginekologiju riječkog KBC-a.

– Pilula je odobrena u većini europskih zemalja i predstavlja neinvazivnu metodu pobačaja do 8. ili 9. tjedna trudnoće. Metoda je sigurna, 99 posto žena ne treba bolničku intervenciju, samo mali postotak dolazi u bolnicu na intervenciju. U Sloveniji već godinama ta metoda postoji i najviše prekida trudnoće radi se tom metodom – objasnio je prof. Haller, naglasivši da nije riječ o piluli za “dan poslije” koja je hormonski preparat koji mijenja milje unutar maternice i sprečava da dođe do trudnoće. Ovo je metoda koja se primjenjuje kad trudnoća već postoji i primjenjuje se umjesto kirurškog zahvata pod anestezijom (kiretaža), a odvija se kod kuće.

Lijek nije registriran u RH, ali jest u EU pa se nakon ulaska u Uniju automatski legalizira i kod nas, a riječka bolnica naručila ga je interventnim uvozom, zbog čega će isprva i biti skuplji.

Prof. Haller je o ovome govorio na okruglom stolu CESI-ja “Priziv savjesti u medicini”, gdje je Inicijativa liječnika za reguliranje prava na priziv savjesti u medicini iznijela zaključke koje će poslati resornom ministarstvu. Od njega traži, među ostalim, da odmah osigura dostupnost i sveobuhvatnost zdravstvene zaštite za sve, nenametanje stavova i uvjerenja onih koji imaju priziv savjesti pri informiranju pacijentica, informaciju javnosti gdje se obavljaju legalni pobačaji, da poboljša sustav prijavljivanja pobačaja. Nadalje, traže da se temeljem Zakona o javnom okupljanju zabrane okupljanja oko bolnica i pritisak raznih grupa na žene i liječnike zbog pobačaja, a da se nazivanje tuži kao kleveta.

Na temu propitivanja ustavnosti liječničkog priziva savjesti, na zanimljive podatke upozorila je dr. Dalida Rittossa s Katedre za kazneno pravo riječkog Pravnog fakulteta. Kada postoje dva jednako priznata ustavna prava, kao što je pravo na privatnost i pravo liječnika na priziv savjesti, Vrhovni sud SAD-a 1992. godine i njemački Ustavni sud 1995. postupili su jednako.

– Odluka američkog suda je da pravo na privatnost žene ne smije biti opterećeno. Njemački je sud presudio da bi priziv savjesti neopravdano teretio pravo žene na privatnost – rekla je dr. Rittossa, dodavši da je Europski sud za ljudska prava u više navrata upozorio države da moraju poduzeti aktivne mjere kako bi se pravo na privatnost provodilo.

Komentara 15

Avatar abakus
abakus
18:43 22.01.2015.

Kirurški pobačaj ili pobačaj ovim koktelom za usmrćivanje, svejedno je: I jedno i drugo ubojstvo je djeteta. Treba podizati o tome svijest kod ljudi, a cijelo društvo poticati na odustanak od pobačaja i prihvaćanje svakog začetog djeteta. Ženama koje imaju četvero i više djece treba omogućiti status majke odgajateljice, mladim obiteljima ponuditi subvencionirane stambene kredite, govoriti o potrebi čuvanja predbračne čistoće i poticati bračnu vjernost. A muškarcima objasniti da se muškost ne dokazuje mijenjanjem žena i neprihvaćanjem odgovornosti za vlastito začeto dijete, već brigom o obitelji i dobrim odgojem djece. Sve to ne može se postići sutra, ali što više bude ljudi koji su svega ovoga svjesni imat ćemo bolje i zdravije društvo, a pobačaja sve manje i manje.

Avatar @promatrač
@promatrač
15:48 22.01.2015.

Što li reći doli : ubojice prokleti da ste !

DO
DONJA
18:41 22.01.2015.

SDP će napraviti sve što je u njihovoj moći da bude što manje Hrvata a to znači dugovječnost na vlasti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije