Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SABORSKI ODBOR

Zamjenik ministra: Pobačaj je dostupan u svim državnim bolnicama

Dragan Korolija Marinić
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
11.12.2014.
u 17:11

Kada se vojnik pozove na priziv savjesti, više ne može biti vojnik, već čuvar ili kuhar, pa bi to isto trebalo vrijediti i za ginekologe, rekla je Biserka Momčinović iz Ženske mreže

Usluga pobačaja dostupna je u svim državnim bolnicama, poručio je danas pomoćnik ministra zdravlja Dragan Korolija Marinić na tematskoj sjednici Odbora za ravnopravnost spolova. U pet ustanova gdje se taj zahvat nije obavljao riješeno je pitanje dostupnosti, pa su tako tri opće bolnice u Našicama, Virovitici i Vinkovcima angažirale ginekologe izvan bolnice, u Općoj bolnici Knin dio je ginekologa povukao priziv savjesti, dok je KBC Sveti Duh potpisao ugovor o obavljanju pobačaja s KBC-om Sestre milosrdnice, rekao je Korolija Marinić.

Nataša Bijelić iz CESI-ja zamjerila je na lošem nadzoru u 32 zdravstvene ustanove u kojima se obavljaju pobačaji obavljaju, ali i na neujednačenim cijena pobačaja koje od bolnice do bolnice variraju od 990 do 2500 kuna. S obzirom na sve češće pozivanje liječnika na priziv savjesti, Bijelić smatra da treba dodatno regulirati taj institut. S njome se složila i Biserka Momčinović iz Ženske mreže.

- Kada se vojnik pozove na priziv savjesti više ne može biti vojnik već čuvar ili kuhar, pa bi to isto trebalo vrijediti i za ginekologe, kojima je to struka. Ako ima prigovor savjesti, neka radi neki drugi posao – tvrdi Momčinović.

I ginekologinja Jasenka Grujić Koračan smatra da se liječnici ne bi smjeli pozivati na priziv savjesti jer "svaki ginekolog, kada se opredjeljuje za tu struku, zna da je njegov posao skrb o ženama". Sudionici sjednice podsjetili su da je Zakon koji uređuje ovo pitanje donesen još 1978. godine.

- Problema nije bilo 36 godina, već ih imamo zadnjih par mjeseci. Neobično je da u nekim bolnicama uopće nemamo priziva savjesti, a u jednoj su svi liječnici u prizivu savjesti. Očito se nešto promijenilo u glavama – primijetila je sanacijska upraviteljica KBC-a Sestre Milosrdnice Vesna Šerić.

Ginekolog Dubravko Lepušić doveo je u pitanje iskrenost sve većeg broja liječnika koji se poziva na priziv savjesti, a na to je reagirao ravnatelj KBC-a Sveti Duh Mladen Bušić, u kojem se ne obavljaju pobačaji, ustvrdivši da i pobačaj i priziv savjesti imaju zakonska uporišta. S njime se složio i ravnatelj Opće bolnice u Koprivnici Petar Stapar.

- Pravom koje imaju žene ne možete ugroziti pravo drugih u državi, u konkretnom slučaju liječnika. Dovodi se u pitanje da neće liječiti svoju pacijenticu. To je toliko opasna tvrdnja da mi kao liječnici moramo reagirati – reagirao je Stapar na tvrdnju Momčinović da vojnik koji se pozove na priziv savjesti više ne može biti vojnik.

Komentara 10

Avatar abakus
abakus
18:19 11.12.2014.

Našli ste sve redom ljude koji su dokazani pobornici pobačaja, a većinom su i sami aborteri... Ginekologinji Grujić poručujem da se mladi ljudi koji se odlučuju za posao ginekologa odlučuju zaista za skrb o ženama, ali riječ je upravo o SKRBI za zdravlje žena, a ne o pobačajima. Dapače, dužnost ginekologa bila bi da osigura što uspješniji razvoj trudnoće, a ne da ubija dijete. Odakle vam pravo da ovako izvrćete stvarnost, Grujić...? No poruka liječnika je ipak jasna: Dijete u utrobi majke kojeg se ubija pobačajem je DIJETE, i sve veći broj ginekologa odbija sudjelovati u tome. A krvnika se uvijek nađe, na žalost. No ti će biti i obilježeni kao takvi. Pitam se kako će nakon pobačaja moći pogledati u oči kolegama koji znaju što je upravo učinio...

CO
colonia
19:35 11.12.2014.

Ovakvi CE dobiti radno mjesto u pogrebnim drustvima,

CO
colonia
19:31 11.12.2014.

Tko je njega rodio,?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije