Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
03.01.2017. u 21:27

Tijekom veljače novi američki predsjednik održat će govor o stanju Unije koji bi nam mogao pokazati u kojem će smjeru ići SAD

Mnogi svjetski lideri u novogodišnjoj noći možda su poželjeli da mogu pogledati u kristalnu kuglu kako bi vidjeli barem naznake onoga što ih čeka u godini u koju smo zakoračili. Potrošena 2016. ostavila nas je u stanju šoka, a u godini koja dolazi stvari bi se mogle dodatno zaoštriti.

Mogli bismo reći da će računi ispostavljeni u 2016. ove godine sasvim sigurno doći na naplatu, no pitanje je hoće li ključni politički igrači imati novca da ih plate.

Prvi ispostavljeni račun jest novi američki predsjednik Donald Trump. Njegova pobjeda na izborima održanima prošle godine bila je golemo iznenađenje, no prva godina njegova mandata mogla bi biti još veće i šokantnije iznenađenje.

Njegove objave na Twitteru najavljuju da bi njegova vladavina u Bijeloj kući mogla na osobit način obilježiti ovu godinu. Iako mnogi smatraju da će se Trump nakon inauguracije preobraziti u sasvim normalnog političara i da će vođenje svjetske sile i dalje biti “business as usual”, osobno vjerujem da će nam Donald donijeti mnoga iznenađenja, a za neke čak i velike šokove i tektonske potrese.

Prije samo godinu dana mislili smo da je apsolutno nemoguće da Velika Britanija izađe iz EU, a izašla je. Trump je u jednom svome tvitu dao nagovijestiti da bi SAD mogao izaći iz Ujedinjenih naroda. Iako mnogima to zvuči kao totalna besmislica, to bi i te kako moglo postati stvarnost.

Ako do toga doista dođe, bolesnik s East Rivera pretvorit će se u mrtvaca s East Rivera, kojem vjerojatno neće moći pomoći ni njegov novi glavni tajnik Guterres. Iako to možda izgleda kao vanjskopolitičko bogohuljenje, tu se pomalo slažem s Trumpom.

UN je doista postao čudna i krajnje nedjelotvorna organizacija koja ne uspijeva prikupiti ni desetinu novca potrebnog za najnužniju brigu o izbjeglicama, a kamoli što drugo. Kako je UN u posljednjih petnaestak godina gotovo potpuno izgubio utjecaj na globalnu politiku i sigurnosti, tu organizaciju trebalo bi temeljito reformirati i pretvoriti u nešto sasvim drugačije.

UN bi zapravo trebalo pretvoriti u djelotvornu organizaciju koja se bavi humanitarnim krizama, globalnim zdravljem, zaštitom ljudskih prava i razvojnim ciljevima, klimom... Na političkom i sigurnosnom nivou oni su odavno prestali imati ikakav utjecaj.

U svakom slučaju čekamo Trumpovo prvo obraćanje o stanju Unije do kojeg će doći tijekom veljače. A ono će nam sigurno donijeti ludo zanimljivu tematiku i naznake onoga što nam novi predsjednik donosi.

U ovoj godini svijet će se sigurno intenzivno baviti i terorizmom. Određen broj stručnjaka za terorizam s područje Bliskog istoka ovih je dana upozorio zapadne zemlje da se ozbiljno pripreme zato što ne postoji apsolutno nikakva šansa da prijetnja bude eliminirana.

Upozoravaju da bi se sve moglo podići na znatno višu i kompliciraniju razinu, a da bi teroristi mogli postati radikalno kreativniji, agresivniji i ubojitiji, ali i nezaustavljiviji.

Da, sljedeća godina mogla bi biti poprilično kaotična. O karakteristikama kaosa nešto ću vam prišapnuti sljedeći put. 

>> Trump ne planira prestati s kontroverznim tvitovima. Spicer: Novi šerif je u gradu

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Rinzaj
Rinzaj
15:41 05.01.2017.

... evo dobrih vijesti za pesimiste, procesi stvaranja multipolarnog svijeta bit će mnogo manje kaotični od procesa kojim smo zadnjih destljeća gledali nasilnu globalizaciju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije