Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
od 1. srpnja

I Telemach diže cijene, evo koliko poskupljenje očekuje njihove pretplatnike

Teleoperateri od 1. srpnja povećavaju cijene nekih svojih usluga
Patrik Macek/PIXSELL
27.05.2024.
u 15:51

Povećanje se odnosi na iznose mjesečnih naknada tarifnih paketa definiranih službenim cjenikom, a u SMS poruci poslanoj korisnicima iz Telemacha navode i da to "ne omogućuje raskid ugovora bez naknade" te da se pogodnosti na koje korisnici imaju pravo nastavljaju sukladno ugovorenim uvjetima.

I posljednji nacionalni telekom operator Telemach Hrvatska odradio je usklađenje s inflacijom. Tako da od 1. srpnja, za korisnike Telemacha počinju teći nove, više cijene i to za 7,2 posto. Uvećani računi za Telemachove korisnike stići će, dakle, na adrese korisnika u kolovozu. Radi se naime, o primjeni tzv. inflacijske klauzule, pravu koje su si telekom operatori priskrbili lani, a u praksi to znači da oni svoje cijene mogu uskladiti jednom godišnje s obzirom na službenu prosječnu inflaciju koju Državni zavod za statistiku objavljuje u siječnju. Ove godine, DZS je objavio kako je prosječna inflacija u 2023. iznosila 8 posto, te je to i stopa do koje su telekomi najviše mogli poskupjeti svoje usluge. 

Ono što još omogućava inflacijska klauzula jest da za 'mišljenje' ne moraju pitati korisnike, odnosno ne trebaju im omogućiti raskid usluga bez penala, već je poskupljenje automatizirano. Prije negoli se uvela indeksna klauzula, telekomi su svoje usluge smjeli povisivati samo u uz uvjet da korisnici imaju pravo, ako žele, raskinuti ugovore bez penala. U poskupljenju temeljem inflacijske klauzule, na to, korisnici, nemaju pravo. Telekomi mogu jednom godišnje povisiti cijene svojih usluga temeljem inflacijske klauzule. Ove godine učinili su to već i A1,koji je poskupio 6,9 posto od 1. lipnja. HT se odlučio za stopu od 6,5 posto, s tim da poskupljuje od 1. srpnja.  

VEZANI ČLANCI:

GALERIJA Ovo su najduži mostovi u Hrvatskoj: Jedan je godinama vodio 'u nigdje', a drugi je naš najveći ponos

Teleoperateri od 1. srpnja povećavaju cijene nekih svojih usluga
1/18

Komentara 3

ME
Mehana
17:53 27.05.2024.

Kako sad 8% inflacija? Pa nas vrli premijer i njegov min. finan. se ubise vec mjesecima govoreci nam kako je inflacija nesto ispod 4%? Tko sad laze? Njih dvojica ili Telemah? Nekako mi prst sumnjw ide prema njima dvojici!

Avatar korisničko_ime
korisničko_ime
16:14 27.05.2024.

Kako im je regulator mogao tako nešto dopustiti? To znači da ne štite interese građana nego kompanija. Pa ne može se samo njima raditi usklađivanje s inflacijom, onda to moraju i plaće.

UK
ukrajina
18:59 27.05.2024.

Tele 2 , užas od firme ! Ograničavaju brzinu a i količinu podataka a skupi i sada !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije