Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pretrpana burza rada

I s doktoratom je danas teško doći do posla u Hrvatskoj

nezaposleni
Milivoj Kuhar
15.02.2010.
u 22:00

Među novonezaposlenima više je muškaraca nego žena, približno 40.000 muškaraca na 15.000 žena. Poslove su gubili radnici u industriji, graditeljstvu ili informatici gdje su većinom radili muškarci.

I službeno, Hrvatska ima 309.562 nezaposlene osobe, 18 tisuća više nego mjesec prije i čak 55 tisuća više nego na početku 2009. Otkazi su glavni krivci rekordnog rasta nezaposlenosti - među 31,4 tisuće radnika koji su se tokom siječnja prijavili u evidenciju nezaposlenih čak 24 tisuće stiglo je iz radnog odnosa. Kako je tijekom siječnja samo 4,7 tisuća radnika našlo posao ukupan broj nezaposlenih nadomak je 310 tisuća.

Analitičari očekivali manje otkaza

Danijel Nestić, analitičar Ekonomskog instituta, priznaje da je očekivao manje otkaza, a natprosječno povećanje na mjesečnoj razini pripisuje kraju godine.

– Pritisaka na otkaze i smanjenje radnih mjesta bit će i dalje, ali u ožujku bi ga mogao ublažiti početak sezonskog zapošljavanja – kaže Nestić.

Da sada traženje posla liči na traženje igle u plastu sijena, vidi se i po tome što je u milijunskom Zagrebu tokom siječnja samo 626 radnika dobilo ugovor o radu, Splitsko-dalmatinska županija zaposlila je 499 nezaposlenih, a cijela Osječko-baranjska županija tek 400 sretnika. Većina tih ugovora je na određeno vrijeme.

Država će ove godine vjerojatno morati dublje posegnuti u svoju blagajnu jer u ovom trenutku 87,5 tisuća nezaposlenih prima naknadu, što je povećanje od 30 posto u godini dana. Među novonezaposlenima više je muškaraca nego žena, približno 40.000 muškaraca na 15.000 žena.

– Poslove su gubili industrijski radnici gdje su većinom radili muškarci, jednako kao i u graditeljstvu ili informatici – kaže Nestić.

Mjere neće pomoći

Ni diploma fakulteta više nije jamstvo brzog zaposlenja, broj nezaposlenih sa diplomom, magisterijem ili doktoratom povećao se u godini dana sa 10 na 14.000, posla nema ni za mlade ni za starije. Potkraj ovog mjeseca trebali bi biti isplaćeni  povoljni krediti iz vladinih fondova, no Nestić upozorava da ne treba stvarati velika očekivanja od tih fondova, pogotovo ne u kratkom roku: – Njihov utjecaj na tržište rada bit će marginalan.

Dramatičan rast nezaposlenosti nije hrvatski već i globalni problem, u EU je bez posla svaki deseti radno-aktivni stanovnik, a u Hrvatskoj svaki šesti. U Njemačkoj je u siječnju zaposleno 810 Hrvata na sezonskim poslovima u poljoprivredi i ugostiteljstvu.

Komentara 20

US
usput
22:31 15.02.2010.

310 tisuca,radi li jos ko?

ST
starceda
22:18 15.02.2010.

Hrvatska je zapuštena.Obradiva zemlja se ne obrađuje.Prenapučeni gradovi,prazna hrvatska sela,hrvatsko iseljeništvo odbačeno a moglo bi biti spona za uspjeh i procvat gospodarstva i povećanje lošeg demografskog stanja.Mi puno desetljeće vodimo antipoduzetničku i rastrošnu potrošačku klimu u društvu.Ne može se živjeti od socijalnih nego od razvojnih programa.Treba nam GOSPODARSKA OLUJA 2010 samo treba vratiti opljačkani novac iz stranih banaka i off shore kompanija sa Sejšela i Djevičanskih otoka.Prekobrojnu birokraciju zaposliti na javne radove.

BI
bigboii
22:30 15.02.2010.

Cijeli svijet se treba vratiti poljoprivredi! Idemo svi na farmu saditi povrće i nema krize...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije