Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORISTE 'RUPU' U ZAKONU

I Puljak doskočio zabrani rada nedjeljom: Proglasio sajamske dane za kolovoz i rujan

Split: Sunčano i ljetno prijepodne na Rivi
Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL
1/3
10.08.2023.
u 12:03

Novim Zakonom o trgovini egzistencija malih obrtnika i trgovina može biti jako ugrožena, pogotovo kada ovise o sezoni i svaki radni dan im je važan, kaže Puljak

I grad Split doskočio je zabrani rada nedjeljom. Naime, gradonačelnik Ivica Puljak je odlučio sve nedjelje u kolovozu i rujnu proglasiti sajamskim danima. 

– Na području Grada Splita, dani 13., 15., 20. i 27. kolovoza te 3., 10., 17. i 24. rujna proglašavaju se sajamskim danima, prema odluci gradonačelnika Ivice Puljka, a u svrhu promidžbeno-turističkih aktivnosti – objavljeno je na stranicama grada. 

Prema spomenutoj odluci, prigodna prodaja na kioscima, štandovima i slično, kao dio sajamskih događanja u proglašene dane, može započeti u 8 sati i završiti do 24 sata.

– Novim Zakonom o trgovini egzistencija malih obrtnika i trgovina može biti jako ugrožena, pogotovo kada ovise o sezoni i svaki radni dan im je važan. Stoga im na ovaj način želimo pomoći i omogućiti rad u danima kada im je to zabranjeno – smatra gradonačelnik Ivica Puljak. 

VEZANI ČLANCI: 

Naime, u Zakonu o trgovini, u članku 57., stoji kako radno vrijeme prodajnih objekata određuje trgovac u razdobljima od ponedjeljka do subote u ukupnom trajanju do 90 sati tjedno, a koje trgovac samostalno raspoređuje. 

"Prodajni objekti zatvoreni su u dane blagdana. Vlada Republike Hrvatske može odlukom odrediti prodajne objekte koji su dužni raditi u dane blagdana u Republici Hrvatskoj sukladno zakonu kojim se uređuju blagdani, spomendani i neradni dani u Republici Hrvatskoj", navodi se, dok u idućoj stavci stoji: "Trgovac može samostalno 16 nedjelja u godini odrediti kao radne, s time da se trajanju radnog vremena prodajnih objekata iz stavka 1. ovog članka dodaje 15 sati koje raspoređuje od ponedjeljka do nedjelje." 

Odredbe se, kako stoji u nastavku, ne primjenjuju na prodajne objekte koji se nalaze unutar ili su sastavni dio cjeline željezničkih i autobusnih kolodvora te zračnih luka luka otvorenih za javni promet, luka unutarnje plovidbe brodova, zrakoplova i trajekata za prijevoz osoba i vozila, benzinskih postaja, bolnica, hotela, prostora kulturnih i vjerskih ustanova te drugih subjekata u kulturi, muzeja, centara za posjetitelje odnosno interpretacijskih centara, nautičkih marina, kampova, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava te proglašenih zaštićenih područja prirode u skladu s posebnim propisima. 

Također, navodi se kako se odredbe članka ne primjenjuju na otkup primarnih poljoprivrednih proizvoda, prodaju vlastitih poljoprivrednih proizvoda na štandovima i klupama na tržnicama na malo i prodaju vlastitih poljoprivrednih proizvoda na štandovima i klupama na tržnicama na veliko, prigodnu prodaju na sajmovima i javnim manifestacijama, prodaju putem automata i prodaju na daljinu.

VIDEO Od 1. srpnja trgovinama zabranjen rad nedjeljom

Komentara 41

KO
komšikanac
12:49 10.08.2023.

zašto se zakon ne izmijeni tako da trgovci mogu raditi sve nedjelje u godini, a radnici kod njih max 16 nedjelja godišnje? radnicima bi bilo isto, a građani bi normalno kupovali nedjeljom kao i do sada!

SI
samo istina!
12:55 10.08.2023.

ili neka se zabrani rad svima (restorani, pizzerie, kladare, hoteli, benzinske...) ili neka se rad dopusti svima! Vlada ne smije na ovakav način jedne diskriminirati, a druge favorizirati!!!

Avatar Plejadin.gospodar
Plejadin.gospodar
12:59 10.08.2023.

svaki dan se svađamo oko ovoga. je li cilj zabraniti rad trgovina i naštetiti trgovcima i obrtnicima, ili zaštititi radnike da rade max 16 nedjelja u godini? Vlada je rekla da je cilj zaštita radnika! Ako je tako, onda zaštitite njih kontrolama rada nedjeljom, a ne da kažnjavate trgovine jer žele raditi kao i obične građane koji nedjeljom ne mogu kupovati

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije