Naslovnica Vijesti Hrvatska

Donosi se poseban zakon: I privatne tvrtke morat će štititi zviždače

Pučki pravobranitelj dobit će zamjenika za zaštitu prijavitelja nepravilnosti
10. kolovoza 2018. u 21:42 10 komentara 1084 prikaza
Dražen Bošnjaković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Nakon posebnog zakona o Agrokoru i LNG terminalu, Hrvatska će dobiti još jedan lex specialis, i to o zviždačima. Ministarstvo pravosuđa pokrenulo je postupak donošenja Zakona za zaštitu prijavitelja nepravilnosti u kojem se objedinjuju svi pravni standardi za zaštitu zviždača u jedan poseban zakon.

Ilustracija Istraživanje integriteta Etično posluje tek 25 posto kompanija u Hrvatskoj

Taj će se zakon odnositi na zviždače koji rade i u javnom i u privatnom sektoru, oni će imati više od jednog kanala za prijavu nepravilnosti – interno prijavljivanje, prijavljivanje nadležnim tijelima te prijavljivanje javnosti, primjerice novinarima ili članovima parlamenta.  

Zaštita identiteta

Tako će poslodavac koji zapošljava najmanje dvadeset zaposlenika morati odrediti povjerljivu osobu za unutarnje prijavljivanje nepravilnosti. Ta povjerljiva osoba morat će u razumnom roku, koji ne smije biti dulji od 30 dana, postupati po prijavi zviždača. Pri tome će zviždaču biti dužna davati povratne informacije te će morati zaštititi njegov identitet. Ako taj kanal ne funkcionira ili ako bi upotreba internih kanala mogla ugroziti učinkovitost istrage, zviždači će moći nepravilnosti prijaviti pučkom pravobranitelju.

Razotkrivanje kriminala Razotkrivanje kriminala Zviždačima veća zaštita od odmazde nakon otkrivanja prljavih poslova

U tu svrhu će se u uredu pučkog pravobranitelja imenovati jedan novi dužnosnik odnosno njegov zamjenik za zaštitu zviždača te još pet novih službenika. Procjenjuje se da će za izdatke novozaposlenih u prvoj godini primjene zakona biti potrebno oko milijun kuna. Ako nakon prijave kroz prva dva kanala ne bude nikakvog rezultata ili u slučaju neposredne ugroženosti javnog interesa ili nenadoknadive štete, zviždači imaju na raspolaganju medije, odnosno javnost.

Zakon se pak neće odnositi samo na one koji prijavljuju korupciju, nego i na osobe koje ukazuju na kršenje zakona i drugih propisa te na nesavjesno upravljanje javnim dobrima, javnim sredstvima i sredstvima Europske unije koje predstavlja ugrožavanje javnog interesa. U to ulazi, primjerice, zaštita okoliša, sigurnost hrane, javno zdravlje, zaštita potrošača, zdravlje i dobrobit životinja...

građevinari Fina Predstečajnu nagodbu dosad sklopilo 3.149 tvrtki

Usto, zakonom neće biti zaštićene samo osobe koje su u stalnom radnom odnosu, nego će se odnositi i na, primjerice, volontere, studente, osobe koje rade preko ugovora o djelu ili na osobe koje su kao kandidati sudjelovale u postupcima zapošljavanja.

Novčane kazne

Poslodavcu koji, primjerice, ne odredi povjerljivu osobu zaduženu za zaprimanje prijava nepravilnosti i vođenje postupka u vezi s tom prijavom, prijetit će novčana kazna od 10.000 do 30.000 kuna. Ako poslodavac pak ne zaštiti zviždača, pokuša ili otkrije njegov identitet, prijetit će mu kazna od 30.000 do 50.000 kuna.

>> Oružje koje je imalo ključnu ulogu u oslobađanju Hrvatske

[video: 26272 / Pogledajte video o oružju koje je imalo ključnu ulogu u oslobađanju Hrvatske:]

Ne smiju dobiti otkaz i jamči im se anonimnost ispitanika

1. Žurna postupanja
Uspostavljeni mehanizmi trebaju biti takvi da se po prijavljenim nepravilnostima postupa žurno.

2. Zabrana odmazde
Svi oblici odmazde poput otkaza, suspenzija, nemogućnosti napredovanja, zabranjeni su ako zviždač ima opravdane razloge vjerovati u istinitost informacije. Ako je zviždač izložen odmazdi, trebao bi imati pristup besplatnim savjetima i odgovarajućim pravnim sredstvima.

3. Zaštita anonimnosti
Zviždači imaju pravo na zaštitu svoje anonimnosti, osim ako se ne dogovore drugačije.

4. Teret dokaza prelazi na poslodavca ako zaposlenik predoči opravdane razloge da je zbog prijave nezakonitosti trpio štetu. Zviždači će uživati zaštitu i u sudskim postupcima.

5. Nadoknada štete
Zviždači imaju pravo na naknadu štete ako su je pretrpjeli zbog prijave nezakonitosti u javnom interesu, posebice ako su izgubili posao.

CCC
Must have
Proljetni komadi u kojima ćete izgledati stajliš, a za njih ne morate potrošiti pravo bogatstvo

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar mileudarcina 1
  mileudarcina 1:

  Jel zna neko od kud ovaj na vlasti a nema ni tri glasa, kako od kud, na koji način, ko to postavlja, mislim znam ja al eto samo da priupitam.

 • chupakabra:

  jeste zastitili dosadasnje zvizdace?

 • sokol5:

  Poanta zakona je u zapošljavanju 1 savjetnika i 5 suradnika. Naravno sa odgovarajućom članskom iskaznicom.