Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U ZNAK PODRŠKE

I Novi Zeland bi rado protjerao ruske diplomate, no postoji jedan problem

Vladimir Putin
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
27.03.2018.
u 09:12

Do reakcije Canberre dolazi nakon reakcije SAD-a koji je najavio protjerivanje 60 ruskih diplomata u sklopu te afere koja vraća svijet u vrijeme hladnog rata.

Australija je objavila u utorak protjerivanje dvoje ruskih diplomata u okviru usklađene odmazde Zapada zbog trovanja bivšeg ruskog špijuna u Velikoj Britaniji, koje London pripisuje Rusiji, a Novi Zeland je priopćio da bi rado protjerao ruske špijune sa svog tla, ali da ih nema.

Australski premijer Malcolm Turnbull kazao je da su to dvoje ruskih diplomata "nedeklarirani obavještajni agenti" te da imaju sedam dana da napuste Australiju.

"Ta je odluka odraz šokantne prirode napada, prve ofenzivne upotrebe kemijskog oružja u Europi nakon Drugog svjetskog rata sa smrtonosnom supstancijom u nastanjenoj zoni, dovodeći u opasnost nepoznat broj osoba", izjavio je premijer.

Objasnio je da do odluke vlade dolazi nakon informacija Londona po kojima je supstancija korištena u trovanju Sergeja Skripala i njegove kćeri Julije 4. ožujka u Salisburyju bila neurotoksični agens tipa razvijenog u Rusiji.

Po mišljenju Turnbulla, to je trovanje dio "sheme opasnog i samovoljnog ponašanja Rusije koje predstavlja rastuću prijetnju po međunarodnu sigurnost".

Do reakcije Canberre dolazi nakon reakcije SAD-a koji je najavio protjerivanje 60 ruskih diplomata u sklopu te afere koja vraća svijet u vrijeme hladnog rata.

Od ponedjeljka više od dvadeset zemalja najavilo je protjerivanje više od 110 ruskih diplomata. Uz 16 članica EU, to su SAD, Kanada, Ukrajina, Norveška i Australija.

Novi Zeland priopćio je u utorak da bi volio protjerati ruske špijune u okviru usklađene odmazde Zapada, ali da ih nema.

"Napravili smo provjere u Novom Zelandu. Mi ovdje nemamo neprijavljenih ruskih obavještajaca. Da imamo, protjerali bismo ih", rekla je za javni radio novozelandska premijerka Jacinda Adern.

Novi Zeland, bivša britanska kolonija i saveznica Londona, ponudila je svoju načelnu potporu Velikoj Britaniji, ali je priznala da ne može učiniti mnogo više budući da na njezinu teritoriju nema ruskih špijunskih aktivnosti.

Komentara 6

LU
luci16
14:49 27.03.2018.

Nisu Rusi tako glupi,da si prljaju ruke sa nekim odsluženim agentom treče lige.Nekom drugom to treba,a zašto,to ćemo tek videt.

DM
drazen.muhvic
14:47 27.03.2018.

Tako su mogli i naši... Reći da imamo volju istjerati nekoga, ali nema nitko sumnjiv. Ili naći nekog nalokanog ruskog turista i dati mu vritnjak sa obrazloženjem da je pio našu hrvatsku domaću rakiju i na taj način špijunirao naše industrijske kapacitete...

SS
sokac sa drave
17:25 27.03.2018.

Treba pitati Tonija Blera on sve zna on se je kunio u maternicu svoje majke da Sadam ima masovno oruzje za masovno unistenje cijelog svijeta i sire okolice.Kad pomislis da je nas narod progledao moras ustanoviti da nam nema pomoci a skolstvo i crkva kao odgojna institucija prisutna vec stoljecima.Nakon svega mozemo ustanoviti sve krkan do krkana sve Crnoja do Marka Kare sve nista koristi ali svejedno hoce vladati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije