Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Referendum u Švicarskoj potaknuo rasprave u susjednoj Njemačkoj

I Njemačka strahuje od islamizacije

džamija-nova
Reuters
01.12.2009.
u 15:21

Konzervativni političari u Njemačkoj tvrde kako je potrebno pokrenuti javnu polemiku o islamizaciji kako bi se stalo na kraj strahu koji osjeća dio građana.

Predsjednik vijeća za unutarnje poslove Wolfgang Bosbach iz njemačkog CDU-a osvrnuo se na rezultate referenduma u susjednoj Švicarskoj gdje su građani zabranili gradnju minareta. Rekao je da se u Njemačkoj ne bi moglo dogoditi nešto slično iako je i u toj državi široko rasprostranjen strah od islamizacije.

Zastupnik konzervativne kršćanske stranke naglasio je kako treba pokrenuti javnu polemiku o toj temi kako bi se stalo na kraj strahu koji jedan dio građana osjeća, a tu se pogotovo misli na strah od gubitka kulturnog identiteta zbog daljnje gradnje džamija koje, naravno, imaju i svoje minarete.

Bosbach je istaknuo kako veliki građevinski pothvati u Koelnu i Duisburgu, gdje se planira gradnja velikih džamija, ne služe isključivo vjerskoj svrsi nego se tako pokušava manifestirati jačinu islamske zajednice u Njemačkoj zbog čega su stanovnici tih gradova veoma zabrinuti te traže da se te i slične projekte zaustavi.

Unatoč tome što je opozicija oštro kritizirala javne istupe pojedinih konzervativnih političara, zajednica bivših muslimanskih vjernika, predvođena Monom Ahadijom smatra odluku švicarskog naroda logičnim rezultatom progresivnog načina djelovanja islamskih zajednica u toj zemlji, koje su posljednjih godina sve češće tražile prava na koja, po Ahadijinu mišljenju, nemaju neograničeno pravo.

Suprotno je reagirala islamska zajednica koja se boji od povećanja straha od islamizacije u cijeloj Europi, te time povezanim nepogodnostima koje bi zadesile pripadnike te vjerske zajednice.

Slično stajalište zastupa i Bosbachov stranački kolega koji je naglasio da se rezultati u Švicarskoj ne mogu uspoređivati sa situacijom u Njemačkoj. Rekao je da bi trebalo dublje istražiti razloge takve odluke.

SDP-ovi su zastupnici izjavili kako smatraju da je rezultat referenduma "katastrofalan" te da se mora svim vjerskim zajednicama dopustiti dostojanstven život što uključuje i molitve u prostorima koji su za to predviđeni, uključivši džamije koje krase minareti.

Komentara 344

OB
-obrisani-
20:59 01.12.2009.

Pa sta ti je smijesno..sura 4:23 govori o zenidbi...nije napisalo da ih neko siluje...

OB
-obrisani-
23:06 01.12.2009.

Babilon ,,,,,DOSTA si se prenamagao...Hajde ODGOVARAJ NA POSTAVLJENA PITANJA!

OB
-obrisani-
01:15 02.12.2009.

Da uzmemo godišnji?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije