Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nove spoznaje

I mozak odraslih može se razvijati brzo kao dječji

mozak
Arhiva VL
08.04.2011.
u 19:35

– Naše nove spoznaje govore nam da je ljudski mozak “plastičniji” nego što smo prije mislili.

Iako se dosad smatralo da je to moguće samo u vrlo mladoj dobi, čini se da i odrasli mogu brzo “nadograditi” svoj mozak. U samo nekoliko sati, izvođenjem jednostavnih metoda učenja prilagođenih inteligenciji beba, moguće je povećati sivu tvar. Ovo bi otkriće moglo biti od velike pomoći u razvoju novih lijekova za poremećaje mozga koje su liječnici dosad smatrali neizlječivima.

– Naše nove spoznaje govore nam da je ljudski mozak “plastičniji” nego što smo prije mislili. Vrlo smo uzbuđeni jer ćemo ubuduće moći liječiti i odrasle ljude kojima se mozak nije razvio kako treba – rekao je neuroznanstvenik Li-Hai Tan iz Hong Konga i dodao da će novim metodama olakšati život brojnim obiteljima čiji pojedini članovi zbog problema s moždanim funkcijama nemaju normalan život. Istraživači su oduvijek znali da se mozak male djece razvija brzo, ali posljednje studije pokazale su da je mozak odraslih i dalje sposoban za razvoj i to nakon samo nekoliko tjedana učenja.

Tijekom eksperimenta odraslima su dane različito obojene kartice uz koje su morali povezati neke nove riječi i zapamtiti ih. Isti proces prolaze i bebe kada uče kako povezivati jezik s objektima. Istraživači su potom skenirali mozgove odraslih, što je pokazalo da se nova siva tvar formirala na lijevim stranama njihovih mozgova.

– Bili smo iznenađeni, nismo mogli vjerovati da se struktura mozga u odraslih može tako brzo promijeniti – zaključio je Tan.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije