Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

I Hrvatska će na sudu u Haagu braniti neovisnost Kosova

Fatmir Sejdiu
AFP
01.12.2009.
u 14:27

Republika Srbija zatražila je ocjenjivanje legalnosti proglašenja i priznanja neovisne Republike Kosovo. Osim te dvije zemlje, u raspravi će sudjelovati još 29 zemalja, među kojima i naša.

Na zahtjev Srbije pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Haagu počela je javna rasprava o legalnosti neovisnosti Kosova koja će trajati do 11. prosinca. Republike Srbija i Kosovo imat će svaka po tri sata za obrazlaganje svojih stavova, navodi Deutsche Welle, a još 29 zemalja za to će imati po 45 minuta. Prvi put u povijesti pred ICJ-em će se očitovati svih pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a, među 15 zemalja koje će braniti neovisno Kosovo bit će i Hrvatska, a 14 zemalja branit će stavove Srbije. Kosovo su do sada priznale 63 države, od kojih 22 članice EU, a iz tih zemalja dolazi osam od 15 sudaca. Pravorijek se očekuje za nekoliko mjeseci.

Za neovisno Kosovo zauzimat će se Albanija, Austrija, Bugarska, Hrvatska, Finska, Francuska, Njemačka, Nizozemska, Norveška, Velika Britanija, SAD, Kraljevina Bahrein, Danska, Jordan i Saudijska Arabija. Interese Srbije pak branit će Argentina, Bolivija, Brazil, Kina, Cipar, Rumunjska, Rusija, Španjolska, Venezuela, Vijetnam, Burundi, Laos, Bjelorusija i Azerbajdžan - zemlje među kojima prevladavaju one koje imaju problema sa secesionističkim pokretima.

Presuda neće biti obvezujuća, ali će kao preporuka umnogome odrediti budući tijek priznanja Republike Kosovo. Srbija se tako nada presudi u svoju korist koja bi zaustavila nastavak kosovskog priznanja i navela bivšu pokrajinu na pregovore s Beogradom. Kosovo se pak nada konačnoj pobjedi svojih stavova, što bi pokrenulo niz priznanja država koje sada vise u zraku. Neovisni analitičari, međutim, smatraju da se suci neće moći složiti oko ovog vrlo vrućeg političkog pitanja, zbog čega će donijeti neutralno mišljenje koje će i Srbija i Kosovo moći tumačiti kako im odgovara.

Ključne riječi

Komentara 111

SM
SMITSMIT
10:49 02.12.2009.

KOSOVO REPUBLJIK... Takozvani kraljevićMarko,opet izgubio na bodove.

VE
veles
15:39 02.12.2009.

djeco tisuću otaca

OB
-obrisani-
00:16 02.12.2009.

jos jedna sramota krvata i slovenaca

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije