Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SISAČKA AGONIJA

I HDZ traži pomoć Zorana Milanovića za spas Željezare

'15.12.2011., Sisak - Preostalih 916 radnika sisackom CMC-a danas je odradilo posljednju smjenu, uruceni su im raskidi ugovora o radu i od danas im je poceo teci otkazni rok. Photo:Nikola Cutuk/PIXSEL
Foto: 'Nikola Cutuk/PIXSELL'
1/3
19.12.2011.
u 20:05

Radnici odrađuju otkazni rok koji će trajati od jednog do četiri mjeseca, ovisno o stažu, a nakon toga odlaze na Zavod za zapošljavanje. Tako će se broj nezaposlenih u gradu Sisku 15. siječnja povećati sa sadašnjih 5268 Siščana bez posla

– Otpremninom ću otkupiti stan, tako da me nitko neće iz njega moći izbaciti na cestu. A ostalo što bude – kazuje nam Ivanka, sad već bivša radnica sisačke Željezare čiji su pogoni od petka prazni. Otpušteni radnici, njih 916, u svojim domovima čekaju kupca koji bi preuzeo tvrtku od američkog CMC-a, no i sami su svjesni da pojava kupca ne jamči da će se i vratiti na posao.

Radnici odrađuju otkazni rok koji će trajati od jednog do četiri mjeseca, ovisno o stažu, a nakon toga odlaze na Zavod za zapošljavanje. Tako će se broj nezaposlenih u samom gradu Sisku već 15. siječnja znatno povećati sa sadašnjih 5268 Siščana bez posla.

Na Zavodu nemaju spreman neki poseban program zbrinjavanja ili prekvalifikacija za željezarce, izgleda da se i oni nadaju spasu od nekog investitora. No, kažu, programi prekvalifikacije postoje otprije. Ipak, teško da će imati utjecaja na buduće zapošljavanje starijih od 50 godina, a takva je većina koji su radili u CMC-u. Oči svih uperene su u novu vladu, a u ponedjeljak se budućem premijeru Zoranu Milanoviću pismom obratio i HDZ-ov sisački gradonačelnik Dinko Pintarić. Traži da se Milanović osobno uključi u rješavanje nastale situacije.

– Grad podržava zahtjeve sindikata koji od CMC-a i Vlade traže što hitniji pronalazak novog kupca koji bi zadržao radnike i odmah nastavio proizvodnju. Neka se što prije stupi u kontakt sa svim kupcima koji su u prijašnjim privatizacijama bili zainteresirani za sisačku Željezaru, a predlažemo i da država odgovarajućim modalitetom preuzme nastavak proizvodnje i isplatu plaća zaposlenicima do pronalaska novog kupca – stoji u pismu sisačkoga gradonačelnika.

Pintarić je zabrinut jer je CMC godišnje u gradski proračun uplaćivao 4,42 milijuna kuna za komunalnu naknadu, a prirezom i porezom na dohodak radnika još 6,36 milijuna. Ako ne bude kupca, Grad taj novac može zaboraviti. Uz to, kaže, doći će do paralize života u predgrađu Caprag, gdje je većina radnika vezana uz CMC i koji, kad potroše otpremninu, neće više moći plaćati račune. Očitovanja buduće vlade i premijera nema, no posrednik je SDP-ova županica Marina Lovrić Merzel.

– Sigurna sam da će nakon 3. siječnja Vlada pomoći.

Izgubili smo dva mjeseca, no uvjerena sam da će nova vlada ponuditi rješenja za Željezaru – kazuje Lovrić Merzel.

Komentara 111

XN
xnet0822
12:00 21.12.2011.

19.12.2011. u 22:58h Mihac™ je napisao/la: Prokleti zločinac i udbaš Tito šta je išao raditi tvornice koje vrli domoljubni političari nisu u stanju voditi. Sve je to trulo i sve to treba privatizirati za pola kune, a te proklete radnike istjerati na cestu i ne dati im niti penzije, pa samo smetaju političkoj eliti. Vidi kako su loše obučeni i nemaju Bossove cipele ili Armanijeva odjela. Fuj šljakeri, sram vas bilo de vas sram bilo. ----------------------------------------- A da ti odeš do Zavoda za zapošljavanje i potražiš posao, umjesto što dangubiš doma ?

OB
-obrisani-
23:22 19.12.2011.

19.12.2011. u 23:20h nidza tebi nije potreban tenk....ti si odavno zgažen....ko crv

VI
vidimškoj
22:01 19.12.2011.

HA,HA a di su sad popijački,šukerovski,dalička i ini trustovi šupljih mozaka iz lopovske stranke....???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije