Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MOGUĆ DOGOVOR?

I HDZ i SDP bi drugačije birali ustavne suce

28.09.2016., Zagreb - Miroslav Separovic predsjednik Ustavnog suda.  Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/3
13.12.2016.
u 13:59

Bez konsenzusa SDP-a i HDZ-a o ovom pitanju nema ni promjene zakona, za što je potrebna dvotrećinska većina u Saboru

Prepiska predsjednika Sabora Bože Petrova i predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića otvorila je novu temu, a to je pitanje izmjena Ustavnog zakona o Ustavnom sudu RH. Naime, odgovarajući predsjedniku Ustavnog suda koji je od njega zatražio reakciju zbog izjava ministra unutarnjih poslova Vlahe Orepića o potrebi davanja kolektivne ostavke sudaca Ustavnog suda, Petrov je, između ostalog, napisao i kako drži da bi bilo dobro da Sabor pristupi izmjenama tog zakona, posebice dijela koji se odnosi na izbor ustavnih sudaca.

Produljiti mandat

Petrov je stava da bi promjenama trebalo unaprijediti provjeru kandidata za ustavne suce jer bi se time “u znatnoj mjeri otklonila mogućnost pojave sumnji u izbor pojedinih sudaca Ustavnog suda”. Kako bez konsenzusa SDP-a i HDZ o ovom pitanju nema ni promjene zakona za što je potrebna dvotrećinska većina u Saboru, upitali smo i HDZ i SDP što misle o ideji šefa Sabora. U HDZ-u neslužbeno kažu da su sve teme legitimne, pa i ova, ali prije nego je otvore i u samoj stranci, ne žele se dodatno izjašnjavati.

– To je široko pitanje o kojem se treba raspravljati, ali mi u HDZ-u o tome prvo moramo razgovarati i dogovoriti stav – kaže naš izvor iz HDZ-a. U toj stranci neki drže i da se, tehnički, izmjene zakona mogu izglasati i prije nego što iduće godine još trojici sudaca istekne mandat. Potpredsjednik saborskog Odbora za Ustav, SDP-ov Peđa Grbin odgovor Bože Petrova predsjedniku Ustavnog suda vidi prvenstveno kao pokušaj relativiziranja izjava ministra unutarnjih poslova Vlahe Orepića i okretanje cijele te priče na priču o izboru sudaca Ustavnog suda. S druge strane ističe kako je SDP otvoren za razgovore o ustavnim promjenama. Po njemu prva stvar koja se treba napraviti jest da se produlji mandat ustavnim sucima s osam na deset, jedanaest ili dvanaest godina, ali bez prava reizbora što je, drži, način da se izabrani suci ne dodvoravaju bilo kojoj političkoj opciji. Dodaje i da Hrvatska ima jedan od najtransparentnijih načina izbora ustavnih sudaca i da je javnost u svakom trenutku bila upoznata sa svim kandidatima za Ustavni sud te da bi se Petrov mogao bolje informirati prije istupanja u javnost.

Politička volja

Ustavni stručnjak Mato Palić podržava stav Bože Petrova da je potrebno mijenjati Ustavni zakon o Ustavnom sudu. Po njemu treba onemogućiti samokandidiranje, odnosno stava je da kandidate trebaju predlagati pravni fakulteti, odvjetničke komore, HAZU, pravničke udruge... Drži da se ustavne suce mora birati iz redova odvjetnika, sveučilišnih profesora pravnih znanost, državnih odvjetnika... te da treba uvesti javno glasanje. Potrebno je, dodaje, otvoriti javnosti pregovore političkih stranaka o ustavnim sucima, odnosno ti pregovori, drži, moraju biti javni i transparentni, a slaže se i s time da se mandat produlji s osam na barem 10 godina bez reizbora.

– Ako ima političke volje, to se može brzo napraviti. Šef Sabora tada može formirati radnu skupinu za izmjenu zakona, odrediti rok i dati smjernice – kaže Palić.

>> Orepić: Poruku premijera ne bih komentirao jer mi je jasna, razumijem je

Komentara 2

Avatar kontraadmiraI
kontraadmiraI
17:28 13.12.2016.

Pipl mast trast as je ustavna sutkinja. Ona je preslika cirkusa napravljenog i od suda i od pravosuđa.

SU
sudac22
20:36 13.12.2016.

Žalosno je da su dio ustavnih sudaca lopovi, kriminalci, prevaranti i komunističke ubojice koji su ubijali Hrvate.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije