Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Pročitajte što je Božo Petrov odgovorio Ustavnom sudu: Treba mijenjati način izbora ustavnih sudaca!

Naglašava kako bi Sabor trebao pristupiti promjenama Ustavnog zakona o Ustavnom sudu RH, a to se posebno odnosi na dio o izboru ustavnih sudaca.
12. prosinca 2016. u 09:55 50 komentara 9246 prikaza
11.11.2016., Zagreb - Sjednica Sabora nastavljena je dopunjavanjem dnevnog reda s Prijedlogom odluke o imenovanju vrsitelja duznosti glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije. Bozo Petrov. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik Sabora Božo Petrov odgovorio je na pismo koje mu je poslao predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović u kojem je tražio da reagira na izjavu ministra unutarnjih poslova iz kvote Mosta Vlahe Orepića u kojoj je tražio kolektivnu ostavku sudaca Ustavnog suda. 

– U naznačenom pismu Ustavni sud traži javno očitovanje i reakciju na izjave ministra unutarnjih poslova da je "ovaj Ustavni sud najveća prijetnja nacionalnoj sigurnosti Hrvatske" te da je "vrijeme da (suci) podnesu kolektivnu ostavku", piše u pismu Šeparoviću Petrov te dodaje kako su u pismu navedeni "samo dijelovi izjave ministra unutarnjih poslova čime joj se oduzima odgovarajući kontekst u kojem je dana". 

Petrov smatra da zbog toga te izjave ne može "meritorno komentirati". Naglašava kako bi Sabor trebao pristupiti promjenama Ustavnog zakona o Ustavnom sudu RH, a to se posebno odnosi na dio o izboru ustavnih sudaca.  Smatra kako promjenama treba unaprijediti provjeru kandidata za ustavne suce jer bi se time "u znatnoj mjeri otklonila mogućnost pojave sumnji u izbor pojedinih sudaca Ustavnog suda". 

– Osobito ističem kako smatram pretjeranim sugestije koje se odnose na dovođenje u pitanje redovnog i usklađenog djelovanja stabilnosti državne vlasti pri čemu se slažem s konstatacijom da o tome brine predsjednica Republike Hrvatske, a ne neko državno tijelo – zaključuje u pismu Petrov.

>>Orepić: Poruku premijera ne bih komentirao jer mi je jasna, razumijem je

>>Orepiću, a što je MUP učinio? Ministrov posao nije da priča o sumnji u kriminal

A1
BRZINA JE VRLINA
3 razloga zašto je 5G tehnologija bitna za budućnost gaminga
 • dopizdilomi:

  Ustavni sudac mora biti sudac sa najmanje 20 godina u struci (kao sudac).

 • Avatar zetvukovarski
  zetvukovarski:

  Kume Božo pa i ti si htio zaposliti svog kuma, e moj kume!

 • četvrti:

  Ovaj odgovor nedostojan je Predsjednika Sabora.