Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nogometna lopta

I bubamaru se može opisati matematički

volim matematiku eksponati
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/2
11.10.2014.
u 17:28

Standardna je nogometna lopta zapravo okruglasti poliedar sastavljen od 12 crnih peterokuta i 20 bijelih šesterokuta

Bubamara je nešto s čime su mnogi od nas odrasli, a pri tome ne mislimo na simpatičnog kukca. Nogometna je lopta kombiniranih crno-bijelih površina bila predmetom želja svakog dječaka iz susjedstva. Imati onu originalnu, Adidasovu, bila je privilegija.

No, mnogi ne znaju da se bubamaru može doista opisati matematički. Standardna je nogometna lopta zapravo okruglasti poliedar sastavljen od 12 crnih peterokuta i 20 bijelih šesterokuta. Takav je dizajn predstavljen 1970. kako bi televizijski gledatelji lakše loptu uočavali na terenu, odgovarajući poliedar je poznat mnogo stoljeća ranije.

Peterokuti su okruženi samo šesterokutima, dok su šesterokuti okruženi naizmjenično peterokutima i šesterokutima. Svoju geometriju ona dijeli s molekulom ugljika-60, koja je i inače muzom mnogih znanstvenih radova. Ipak, sa 1978. bubamara prestaje biti službena nogometna lopta te ju zamjenjuje Tango Durlast, a onda i lopte drugačije geometrije, drugačije sastavljenim površinama koje su aerodinamičnije od nje te bolje odgovaraju zahtjevima modernog nogometa.

>> Provjerite kako se matematika ocrtava u predmetima iz naše svakodnevice

Komentara 1

Avatar neurazumljiv
neurazumljiv
18:02 11.10.2014.

Sve se moze "opisati" matematicki, samo je ponekad opis preslozen.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije