Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VREMENSKE (NE)PRILIKE

I Austrija “stenje” pod snijegom. Zabijelio se i Beč

THEMENBILD, Schnee in Wien
Foto: EXPA/ Max Slovencik
1/4
21.01.2023.
u 15:09

ÖAMTC upozorava vozače da uspore i prilagode vožnju uvjetima na cestama. Jer već i danas je bilo dovoljno neprilika i nesreća.

BEČ -  Nije samo Hrvatska okovana snijegom nego i Austrija, a jutros se je zabijelio i austrijski glavni grad Beč, koji je dobio priličnu “porciju” snijega. Između 15 i 30 centimetara novog snijega, poledica i vjetar donijeli su nove probleme u prometu diljem Austrije. I to ne samo u Tirolu i Salzburgu na zapadu zemlje, nego i na prilazima Beču iz smjera Linza i Salzburga kod Steinhäusla gdje je u tri sata ujutro, prema izvješću Austrijskog auto-moto kluba ÖAMTC, autocesta u smjeru Vösendorfa, kojeg poznaju ne samo Bečani nego i mnogi Hrvati po trgovini Ikea, morala biti sve do 6,30 sati ujutro zatvorena za promet. Zbog kamiona koji su ostali prikovani u snijegu i poledici.

Iz istog razloga vozila se nisu mogla kretati ni regionalnim cestama u Mühlviertelu u Gornjoj Austriji i Waldviertelu u Donjoj Austriji, zbog čega je također došlo do brojnih zastoja, koji su rasčišćeni tijekom prijepodnevnih sati. Za razliku od prometnice B 72 kod Alpla u Štajerskoj koja je ostala i prijepodne zatvorena za promet zbog snježnih nanosa.

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL, ilustracija

Zbog snježnih nanosa i poledice na cestama u Donjoj Austriji, austrijskoj pokrajini koja graniči s Bečom, kao i Gornjoj Štajerskoj te TIrolu i Vorarlbergu obvezni su lanci za sva vozila preko 3,5 tona nosivosti, upozorava ÖAMTC. Prema prognozi snijeg bi, ponegdje uz jak sjeverni vjetar,  mogao padati danas cijeli dan. Snijeg, kako prognoza predviđa, ostaje i preko vikenda. U nedjelju su, ovisno o geografskom položaju, u nekim austrijskim pokrajinama najavljene velike količine snijega. K tome i snažan vjetar i temperatura i do minus 10 stupnjeva Celzija, koja preko dana neće prijeći plus 2 do 3 stupnja. U planinama, bolje rečeno Alpama i skijalištima preko 2000 nadmorske visine najavljeno je  - 13, a iznad te visine  i do - 20 stupnjeva Celzija. Dakle, za skijaše će biti, ako još zapuše hladan vjetar, izuzetno ledeno i neugodno.

U ponedjeljak je najavljen prestanak snježnih oborina i prelazak snijega u kišu. Prije svega na Istoku i Jugoistoku Austrije. Međutim, to nije definitivan prestanak snježnih oborina. Meteorolozi najavljuju za cijeli drugi tjedan “pravu zimu” i novi snijeg.

>> VIDEO: Marin iz Donjih Brela

Komentara 3

DU
Deleted user
15:33 21.01.2023.

Ajd odmah kuknjava palo malo snjega sta kukas odmah...U Rusiji prije sedam dana temperatura spustila se do -73 .Na -55 kupaju se.I tako pola godine ta golema zemlja triba to cistit i odrzavat..Kod nas +10 kaze ledeno koda smo od marmelade.

BI
Biouskoli91
05:15 22.01.2023.

Auuuu... bas su prave apokalipticne slike!!!

WT
WTF!
01:54 22.01.2023.

"stenje"pod snijegom 🤣. Ma,dajte,ko da napadalo 5m snijega.🤦‍♀️

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije