Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

HZZO nepokretnim bolesnicima želi smanjiti fizikalnu terapiju

Svi ćemo biti na gubitku, a najviše oni kojima je terapija potrebna.
08. lipnja 2018. u 10:47 1 komentara 674 prikaza
hzzo
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Prema nacrtu prijedloga Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na bolničku medicinsku rehabilitaciju i fizikalnu terapiju u kući za kojeg se savjetovanje zaključuje u petak 8. lipnja smanjit će se broj sati fizikalne terapije za najteže oboljelu nepokretnu djecu i odrasle s gotovo pet puta tjedno kroz čitavu godinu, na tri puta tjedno u samo četiri mjeseca godišnje. Ograničenja koja donosi Pravilnik odnose se na djecu i odrasle oboljele od spinalne mišićne atrofije, demijelinizirajuće bolesti središnjeg živčanog sustava, cerebralne paralize i ostalih paralitički sindromi (hemiplegija, paraplegija, tetraplegija) te oboljelima od prirođene malformacije i deformacije živčanog i mišićno koštanog sustava.

dijabetes Oboljeli optužuju: 'HZZO nastoji otežati pristup novim pomagalima za dijabetičare'


„Umjesto vježbanja 5 puta tjedno kroz cijelu godinu kako je preporuka fizioterapeuta i dječjih ortopeda, HZZO to drastično smanjuje na samo 3 puta tjedno samo 4 mjeseca godišnje. Poznato je da fizikalna terapija smanjuju daljnje komplikacije i omogućava bolju pokretljivost zglobova te se izbjegavaju skupocjene operacije i rehabilitacije do kojih bi došlo zbog neodržavanja stanja. Ako i žele uštedjeti na najtežim bolesnicima to se tako neće dogoditi. Svi ćemo biti na gubitku, a najviše oni kojima je terapija potrebna.“, upozoravaju iz Hrvatskog saveza udruga OSIce.


U Savezu OSIce koji okuplja Udruge za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom koje bi bile zakinute ovim pravilnikom ističu kako su liste čekanja na fizikalnu terapiju i sada predugačke, sve više fizioterapeuta mora svoj kruh potražiti izvan Hrvatske, a ovi mjerama i drastičnim smanjenjem broja sati terapije ova struka bi mogla potpuno preseliti u inozemstvo.


„Ovim putem želimo apelirati na HZZO i nadležne institucije da umjesto ušteda na najtežim skupinama bolesnika, a koje će rezultirati većim troškovima u zdravstvu Pravilnik prilagode tako da potiču fizijatrijsku struku i ostanak stručnjaka unutar našeg sustava“ poručuju iz Saveza OSIce u priopćenju koje potpisuju: Udruga „Kolibrići“, Udruga „Anđeli“, UOSISMŽ, Udruga „Vukovarski leptirići, Udruga „Korak dalje“, Udruga „Djeca Pelješca“.

HZZO u odgovoru ističe da još danas traje savjetovanje s javnošću o nacrtu prijedloga Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na bolničku medicinsku rehabilitaciju i fizikalnu terapiju u kući, koje je započelo 9. svibnja.

Napominje da će se nakon završenog savjetovanja, prije izrade novog Pravilnika, analizirati svi pristigli prijedlozi, primjedbe i komentari građana.

"Preuranjene su tvrdnje koje je danas iznio Hrvatski savez udruga OSIce o smanjenju prava na fizikalnu terapiju za nepokretne osobe, djecu i odrasle osobe jer prije nego što se obrade sve primjedbe, prijedlozi i komentari, HZZO ne može znati što će od navedenog biti usvojeno niti kako će u konačnici izgledati Pravilnik o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na bolničku medicinsku rehabilitaciju i fizikalnu terapiju u kući", poručuje HZZO.

hzzo Nastavlja borbu HZZO joj zaprijetio ovrhom zbog svoje pogreške, a sada joj se ne javljaju cijeli dan Prosvjed Čekanje na čudesno izlječenje Oboljeli moraju odustati od terapije kad se mijenja cijena lijeku jer nemaju za nadoplatu
Ilustracija
Mjesečna plaća
Bolovanje za koronavirus: Koliku naknadu možete dobiti za mjesec u karanteni ili izolaciji
Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
  • Avatar Stimy
    Stimy:

    Taj HZZO je samo sam sebi svrha, a korist jadna, mizerna...