Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zapinje kadroviranje

HZZO bez šefa jer HDZ ima dvojicu favorita

Fedor Dorčić na čelnom mjestu HZZO-a bio je dulje od godinu dana
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/2
17.11.2017.
u 21:30

Da ministar i njegova desna ruka ne pušu u isti rog, važan je detalj jer će izbor ravnatelja HZZO-a pokazati koga podržava premijer

U pozadini bolničkih minusa, privatizacije primarne zdravstvene zaštite, listi čekanja već se mjesecima odigrava triler utrka za mjesto ravnatelja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Javni natječaj za ravnatelja HHZO-a i njegova zamjenika raspisan je još 27. rujna, a ni samo raspisivanje nije prošlo bez “porođajnih muka”.

Naime, različitim tumačenjima pravdao se, odnosno dovodio u pitanje legitimitet trajanja mandata vršitelja dužnosti dr. Fedoru Dorčiću, imenovanom još za prošle vlasti. S dolaskom prof. dr. sc. Milana Kujundžića za ministra, u HZZO se u startu nije diralo no kako se Kujundžića počelo prozivati zbog nečinjenja generalno tako je u priču, ponajprije iza kulisa, aktualnim postalo i pitanje hoće li i koga staviti umjesto Fedora Dorčića.

Ukupno pet kandidata

No, nije se događalo ništa, za neke je Dorčić na tom mjestu protuzakonito, za druge nije, a Kujundžić se tek sa spomenutim datumom primio rješavanja ove šefovske pozicije. Međutim, bio je to tek početak utrke koja se sada, prema neslužbenim informacijama, nalazi u foto finišu i pobjednika će morati “blagosloviti” premijer Andrej Plenković.

Neslužbene informacije iz zdravstvenih krugova odavno tipuju da su moguće samo dvije opcije – dr. Dorčić koji će nastaviti mandat i dr. Lucian Vukelić, šef riječkog HDZ-a. Obojica HDZ-ovci iz riječkog kraja, ali i navodni suprotstavljeni favoriti ministra Kujundžića te njegova državnog tajnika dr. Željka Plazonića. Da ministar i njegova desna ruka po ovom pitanju ne pušu u isti rog važan je detalj koji se u zadnje vrijeme podcrtava jer će izbor ravnatelja HZZO-a jasno pokazati koga podržava premijer - ministra Kujundžića ili državnog tajnika Plazonića. Ali to je samo jedna od posljedica.

Istovremeno se, naime, može čuti i da se riječki HDZ odrekao podrške obojici, ali i da ostatak stranke nije sretan što Rijeka ponovno dobiva još jednu jaku državnu ustanovu. Tako da je ovaj izbor bez sumnje unutarstranačko pitanje HDZ-a i slijedom toga prvenstveno pitanje političke naravi iako je riječ o ključnoj poziciji unutar zdravstvenog sustava.

Nakon objave natječaja u Ministarstvu zdravstva osnovali su povjerenstvo za pregled pristiglih ponuda, selekciju onih valjanih i razgovor s kandidatima koji ispunjavaju uvjete javnog natječaja. Ti su razgovori bili krajem listopada, a povjerenstvu su svoj program tada predstavili spomenuta dvojica liječnika, dr. Dubravka Pezelj Duliba, dr. Ksenija Čajko Novak i mag. oec. Leo Šunjić, aktualni šef dopunskog zdravstvenog osiguranja unutar HZZO-a. Međutim, do jučer ministar Kujundžić od povjerenstva nije dobio bodovnu listu, odnosno ocjene tih kandidata.

Nadjačavanja unutar HDZ-a

– Članovi povjerenstva ne uspijevaju se sastati i napraviti bodovnu listu na temelju koje bih mogao odlučiti koga predložiti za imenovanje Vladi. Tako da ne mogu reći postoji li takav kandidat – komentirao nam je ministar zdravstva ostavljajući tako kao mogućnost još jednu opciju o kojoj se u zadnje vrijeme govori – poništenju natječaja. Takva kombinacija postala je mogućom upravo zbog otezanja s ovim imenovanjem koje se događa zbog političkih nadjačavanja unutar samog HDZ-a.

Kampanja je za javnost prilično tiha izuzev pojedinih napisa o upitnim potezima u mandatu dr. Dorčića, koji je pak u natječaj ušao pozivajući se na pozitivne rezultate Zavoda u posljednjem razdoblju, smanjenje duga i povlačenje EU novca. Paralelno se “gura” informacija o dvojbi ispunjava li dr. Vukelić formalne uvjete, no u tekstu natječaja stoji da se kandidatom neće smatrati onaj tko ih ne ispunjava, a na spomenuti razgovor s povjerenstvom u Ministarstvo bio je pozvan i ovaj liječnik iz lovranske bolnice. Iako je ovaj dvojac oružje koje će signalizirati tko vlada u Ministarstvu zdravstva i dominira u HDZ-u, ne treba zaboraviti niti Lea Šunjića, koji je gotovo siguran izbor ako zbog nekog razloga otpadnu i Dorčić i Vukelić i kojeg podržava umjereno krilo HDZ-a.

S 24 milijarde zdravstvenih kuna upravljat će netko sa završenim diplomskim sveučilišnim studijem, najmanje pet godina na poslovima upravljanja i tko nije kažnjavan. Skromni su to uvjeti za važnu funkciju o kojoj će na kraju i opet odlučiti politika, a manje su zahtjevni od često apsurdnih detaljnih javnih natječaja u državnim i lokalnim službama za neusporedivo niže pozicije.
Uvjeti su to koji se traže i za zamjenika ravnatelja Zavoda, što je mjesto za koje se također navodno prijavilo pet kandidata.
U svakom slučaju, ministar Milan Kujundžić trenutačno ima valjan razlog za odgađanje izbora te je loptica prebačena na povjerenstvo koje mu nije dostavilo bodovnu listu.
Kupnja je to vremena, a za čiji račun trebalo bi se znati idućih dana.

Komentara 5

ZA
Zagy154
22:31 17.11.2017.

jel to ovaj stručnjak koji je protuzakonito koristio plave bljeskalice jer mu se žurilo doma

MU
Mukowsky
07:30 18.11.2017.

Definitivno upravitelj HZZO ne smije biti liječnik!!! To je klasičan primjer sukoba interesa.

OB
ObrenM
08:07 18.11.2017.

Kako je citati ovu sramotu bitke za svoju guzicu.Ovi ce se poubijati medju sobom,dok ce potrebiti lijecnicke skrbi poumirati od nebrige za njih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije