Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

HŽ mora dodatno zapošljavati zbog kontrole migranata

Ilegalni migranti skrivaju se u podvozju vagona i u rasutom teretu. Primjerice, rone u vagonima sa žitom uz pomoć disalica
12. prosinca 2018. u 08:45 7 komentara 520 prikaza
Migranti vlak
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

U prvih 11 mjeseci ove godine hrvatska policija otkrila je u vlakovima na granici sa Srbijom 289 skrivenih migranata, i to u 66 slučajeva. U vlakovima prema Sloveniji u dva slučaja otkrivena su dva ilegalna migranta. U kamionima pak koji su dolazili iz Srbije u 11 mjeseci ove godine otkriveno je 1005 skrivenih osoba, dok je u teretnim vozilima na granici prema Sloveniji otkriveno 1070 ilegalnih migranata. U kamionima na granici prema BiH otkriveno je 29 skrivenih osoba. Te podatke iznio je Zoran Ničeno, pomoćnik ravnatelja policije, načelnik Uprave za granicu MUP-a, na jučer održanom stručnom savjetovanju “Utjecaj ilegalnih migracija na industriju transporta: novine, izazovi i rješenja” koje je organiziralo Hrvatsko društvo za transportno pravo (HDTP) u suradnji s Hrvatskom udrugom poslodavaca.

Sameer Parvez Khan LOV NA KRIJUMČARE Velika akcija u Zagrebu: zbog krijumčarenja migranata iz BiH 14 ljudi na ispitivanju

Ničeno je iznio i podatak da je u prvih 11 mjeseci ove godine hrvatska granična policija zabilježila 7700 ilegalnih prelazaka granice što je povećanje od 66 posto u odnosu na isti period lani. Ilegalni migranti se, objasnio je Ničeno, u kamione ubacuju tako što prerežu sajle cerade koje onda spajaju ljepilom, skrivaju se u raznim kutijama u sredini teretnog vozila, ali i u donjem, prtljažnom dijelu kamiona.

U vlakovima se pak ilegalni migranti skrivaju u podvozju vagona te u metalnim paletama i u rasutom teretu. Ničeno je tako objasnio da migranti, primjerice, rone u vagonima s žitom i to uz pomoć disalica.

mjanmarski migranti Krizna žarišta Nezapamćeni bjegovi: ovo su migrantske krize o kojima se ne govori

Dr. Nikoleta Radionov, predsjednica Upravnog odbora HDTP-a i profesorica na zagrebačkom Pravnom fakultetu, upozorila je pak da se oko 80 tona heroina godišnje iz Afganistana prokrijumčari u EU te da se događa lagana konvergencija u druge oblike organiziranog kriminala, i to u trgovinu ljudima i krijumčarenje ljudi, za čim je vladala velika potražnja tijekom migrantske krize.

Pri tome krijumčari ljudima, navela je dr. Radionov, imaju male ulazne troškove i veliku te višestruku zaradu, a prijete im i niže zatvorske kazne nego u slučaju krijumčarenja droge. Pojačana kontrola kamiona i vlakova na graničnim prijelazima dovela je do toga da je, prema riječima dr. Radionov, HŽ Cargo morao zaposliti šest radnika koji u Tovarniku po nalogu policije istovaruju i ponovno utovaruju teret iz vagona kako bi provjerili ima li tamo ilegalnih migranata.

Izbjeglice POVRATAK RAZRUŠENOJ DOMOVINI 250.000 sirijskih izbjeglica moglo bi se vratiti kući 2019.

Te pojačane kontrole, istaknula je dr. Radionov, za posljedicu imaju gubitak vremena i zarade prijevoznika. Iznijela je i podatak da vozač kamiona iz jugoistočne Europe sedam od 22 radna dana provede čekajući na granici. Dužina pregleda jednog kamiona je oko 30 minuta, a kad se to pretoči na sve kamione, radi se o milijunima sati. A to znači manju zaradu, manje plaće, odlazak vozača u EU, manjak kvalitetne radne snage, nižu sigurnost prometa, niži izvoz i uvoz te niži BDP država u regiji.

VIDEO Dobova: Izbjeglice pristigle vlakom iz Hrvatske ukrcavaju se u slovenski vlak za Šentilj

teške optužbe
Ogorčeni zaposlenici: Bolnicu vode portiri i pralje s diplomom iz Banje Luke
r
OHR SAVJETNIK
Rozaceja: Crvenilo lica – možemo li ga sakriti?
  • Omladinac koji to nije:

    Ocito je da ilegalni migranti drugima otezavaju zivljenje. Tesko je biti ZA.

  • Startrack:

    Sad ilegalini i legalni imigrant u Hrvatskoj ima ista prava. Markareski sporazum Hrvatska je prihvatila.

  • Vlaskoulicanec:

    Nema problema: na granici vagone odozdola opariti kipućom parom a vagone sa žitom pregledati toplinskom kamerom....