Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Teška priča

HVO-ovac nevin odrobijao 4,5 godina za ratni zločin: 'Svi su me napustili...'

Dragan Bunoza
Foto: DW/V. Soldo
1/2
18.09.2018.
u 08:24

Želim sprati ljagu sa svoga imena da moje djevojčice ne nose stigmu oca zločinca jer to nisam

Dragan Bunoza iz Čapljine u BiH nevin je robijao ukupno 4 godine, 5 mjeseci i 15 dana za zločin koji nije počinio i koji se sada stavlja na teret drugoj osobi, piše Deutsche Welle. Županijski sud zbog novih dokaza i svjedoka tužiteljstva obustavio je kazneni postupak, čime je oborena presuda čak i Vrhovnog suda FBiH, ali na Googleu se još uvijek pronalazi da je Bunoza kao vojnik HVO-a osuđen na devet godina zatvora zbog ubojstva djevojke, Bošnjakinje Sanide Kaplan u Stocu u srpnju 1993. godine.

– Proživio sam agoniju, noćnu moru i mislio sam da se to viđa samo u filmovima. Sve je počelo 2002. godine kada je županijsko tužiteljstvo u Mostaru podignulo optužnicu protiv mene. To sam pročitao u novinama i nisam mislio da sam to ja jer ima mnogo ljudi s takvim imenom. Znao sam da nisam ništa učinio. Ali ispostavilo se da je upravo mene tužiteljstvo teretilo za ubojstvo djevojke u selu Pješivac, gdje toga dana uopće nisam bio. Tako je počeo dio mojeg života koji ne bih poželio ni najgorem neprijatelju – rekao je Bunoza.

Osuđen je na županijskom sudu, a godinu poslije, 2005. godine, Vrhovni sud potvrdio je presudu. Očajni Bunoza krajem iste godine bježi u Hrvatsku.

– Svi su me napustili, razmišljao sam i o izručenju, osjećao sam se izgubljeno, progonjeno, stigmatizirano. Razmišljao sam o pokojnom bratu kojeg su pripadnici Armije BiH izmasakrirali, a ja u zatvoru nevin i pitao sam se što nam se sve to događa. Nisam znao kako dalje uopće živjeti. Jedino što sam znao jest da nisam ubio – rekao je Bunoza, koji je na kraju kaznu služio u Lepoglavi. Supruga i brat tražili su nove dokaze i svjedoke – s uspjehom. U travnju 2015. godine upućen je zahtjev za ponavljanje kaznenog postupka zbog novih, vjerodostojnih dokaza, nakon čega je obustavljen postupak.

– U kasnim popodnevnim satima 9. prosinca 2015 godina samo su mi kazali da sam slobodan. Pušten sam bez kune u džepu, nisam mogao podignuti ni svoj polog jer blagajna nije radila popodne. Vani hladno, kiša pada, a ja slobodan i sam, čekam da po mene dođe brat. Bože moj, nisam znao hoću li plakati ili se smijati – rekao je Bunoza za DW.

Bunoza, danas znatno narušenog zdravlja, sudski traži odštetu od države od 130.000 KM za godine provedene u zatvoru. Kaže da želi sprati ljagu sa svojeg imena zbog svoje djece, obitelji i prijatelja.

– Živim dan za danom, ni danas ne vjerujući da mi se to dogodilo. Želim sprati ljagu sa svoga imena da moje djevojčice ne nose stigmu oca zločinca jer to nisam. Od države želim odštetu za 13 godina agonije po sudovima, zbog odvjetnika koji su mi isisavali posljednji novac i godine provedene u zatvoru. Vrijeme ne mogu vratiti. To mi je nepovratno oduzeto – poručuje.

Pogledajte video o oružju koje je imalo ključnu ulogu u oslobađanju Hrvatske:

Ključne riječi

Komentara 30

KR
Krotila
08:57 18.09.2018.

zemljače,nađi dobrog advokata i tUži ih U Strazburg, sUd za ljUdska prava

DU
Deleted user
10:03 18.09.2018.

Jovu i Hasu zlocince ne sude ,zato nevinog covijeka se potrude da ga strpaju u zatvor.

Avatar jumanji
jumanji
11:08 18.09.2018.

Onda ima onih koji žele smrtnu kaznu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije