Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
slučaj dumovec

HVK: Probleme oko eutanazija trebaju rješavati nadležne službe

'26.02.2012., Zagreb, Dumovec - Noa Vrazic u obilasku Sklonista za nezbrinute zivotinje Grada Zagreba Dumovec. Photo: Igor Kralj/PIXSELL'
Igor Kralj/PIXSELL
21.06.2012.
u 14:43

Preventivne mjere suzbijanja bjesnoće propisane su pravilnikom, a odgovornost za provedbu snose vlasnici životinja, poručuju iz HVK

Bjesnoća je opasna, virusna, smrtonosna bolest različitih vrsta domaćih i divljih životinja te čovjeka koja još uvijek u cijelom svijetu uzrokuje smrt ljudi. U cilju sprječavanja pojave bolesti, posebice kod ljudi, veterinarska struka više od 50 godina uspješno provodi propisane mjere kontrole bjesnoće, što je glavni razlog zašto u Hrvatskoj nije bilo pojave bjesnoće kod ljudi posljednjih 48 godina. Ipak, u slučajevima suzbijanja bjesnoće kod pasa iz skloništa Dumovec i Noina Arka, Hrvatska veterinarska komora apelira na razboritost i poštovanje zakona te se zalažemo za provedbu mjera na zakonit način u svim segmentima djelovanja naše službe – poručio je u priopćenju predsjednik HVK dr. sc. Saša Legen.

Naglasio je kako su preventivne mjere suzbijanja bjesnoće propisane odgovarajućim pravilnicima te kako odgovornost za provedbu mjera snose vlasnici životinja, dok su ih djelatnici veterinarskih organizacija dužni provesti stručno i savjesno i u propisanim rokovima.

– Eventualne pogreške i propuste vlasnika životinja i svih razina veterinarske službe trebaju rješavati nadležne institucije Republike Hrvatske koje za to imaju ovlasti – smatra Legen i dodaje kako HVK to neće činiti te očekuje kako će svi povezani s tim događajima postupiti na isti način.

Legen je u ime svih doktora veterinarske medicine izrazio suosjećanje s vlasnicima ubijenih pasa te naglasio kako će se kao predsjednik HVK osobno založiti za kvalitetniju suradnju udruga za zaštitu životinja i veterinara kako se ovakvi događaji ne bi ponovili.

Podsjetimo, tijekom proteklog vikenda u akciji veterinarske inspekcije, koja je djelovala prema nalogu Ministarstva poljoprivrede, eutanazirani su psi iz azila, ali i oni koji su nedavno udomljeni i to bez prijašnjeg testiranja.

Nakon što je pronađen virus bjesnoće kod jednog nastradalog psa, inspektori su odlučili eutanazirani sve necijepljene pse koji su u Dumovcu bili u kontaktu sa zaraženim.

Ako se ta informacija dokaže, veterinarska inspekcija naprosto je izvršila pokolj nad desecima pasa koje nije ni pokušala testirati. Ministarstvo poljoprivrede svoje optužbe usmjerava prema azilu, optužujući osoblje koje nije cijepilo pse protiv bjesnoće, a dopustilo je njihovo udomljavanje.

Ključne riječi

Komentara 5

MI
Mirabela
19:44 21.06.2012.

Naravno sada su vlasnici pasa krivi, a ne veterinari, kako sugerira neki dr.sc. Saša Legen. A s obzirom da nadležni po sugestiji tog nekog Legena neće rješavati je li postupanje bilo ispravno, možda bi radi prevencije pojave takvih likova u budućnosti, trebalo njega eutanazirati ! A onda će predstavnik vlasnika pasa (i ostalih kućnih ljubimaca) izraziti suosjećanje doktorima veterinarske medicine !

TO
Toni50
21:00 21.06.2012.

HVK: Probleme oko """eutanazija"""" trebaju ubojstva pasa rješavati nadležne službe a ne kakava je praksa u balkaniji koje kave vucibatene toljagama i metalnim cijevima !

Avatar crosist
crosist
22:45 21.06.2012.

hrvatska veterinarska komora, hv uprava, hv inspekcija, hv institut, naše stanje na području zaštite životinja,ne može pobuditi poštovanja. Opčenito premalo je edukacije na tom području,civilne inicijative priko udruga ne djeluju. Nema niti jednog azila koji ispunjava sve predpisane uvjete zave priko udruga ne djeluju. Nema niti jednog azila koji ispunjava sve predpisane uvjete za životinje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije