Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zakon o javnoj nabavi

HUP-ovi prijedlozi za učinkovitiju javnu nabavu

HUP
Foto: Marko Prpić/Pixsell
29.03.2016.
u 16:40

HUP predlaže profesionalizaciju poslova nabave, posebno u segmentu pripreme postupka te mogućnost propisivanja postotnog iznosa javnih nabava naručitelja u kojima se mora koristiti kriterij ekonomski najpovoljnije ponude

Hrvatska udruga poslodavaca predložila je Vladi konkretne prijedloge koji bi se mogli ugraditi u novi zakon o javnoj nabavi. Pa tako predlažu da se podzakonskim aktom detaljno definiraju kriteriji koji se odnose na kvalitetu kao što je primjerice tehnička vrijednost i dostupnost, zatim organizacija, kvalifikacije i iskustvo osoblja angažiranog na izvršenju određenog ugovora, uvjeti isporuke kao što su datum, proces i rok isporuke te rok izvršenja.

Predlažu nadalje profesionalizaciju poslova nabave, posebno u segmentu pripreme postupka. Nadalje mogućnost propisivanja postotnog iznosa javnih nabava naručitelja u kojima se mora koristiti kriterij ekonomski najpovoljnije ponude. Smatraju da je i potrebna veća primjena tehničkih konzultacija kod pripreme natječaja te certificiranje stručnjaka za javnu nabavu.

Od izmjena HUP traži snažniju primjenu na području okvirnog sporazuma, jasno preciziranje instituta profesionalnog propusta i poticanje edukacijom na njegovo korištenje. Zatim jasnije definiranje pojma 'neuobičajeno niske cijene', koja nerijetko narušava tržišta. Potrebna je, kažu, sektorska specijalizacija i edukacija naručitelja i uvođenje obveze istraživanja tržišta.

Smatraju da javni naručitelji interne akte o javnoj nabavi na koje se ne primjenjuje Zakon o javnoj nabavi (tzv. bagatelna nabava) moraju učiniti javno dostupnim te traže smanjenje administrativnih radnji i promjenu rokova za podnošenje žalbi koje bi trebalo početi teći tek nakon otvaranja ponuda. HUP ima i cilj da 50% provedenih postupaka javne nabave bude uz primjenu „zelenih“ mjerila do 2020. godine, da se detaljnije pojasni postupak javne nabave usluga odnosa s javnošću s ciljem olakšavanja ovog postupka, a temeljem Smjernica za javnu nabavu izrađenih od strane struke. Zatim cilj je i smanjiti potencijalne rizike kroz pristup fondova rizičnog kapitala te fondove EU i ubrzati integraciju sustava Elektroničkog oglasnika javne nabave RH s drugim dijelovima Državne Informacijske Infrastrukture.

>>AmCham predlaže rješenja za nedostatke u javnoj nabavi

>>'O javnoj nabavi bi se moglo napisati stotine tragikomedija'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije