Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kako su naše najveće televizije informirale gledatelje o uhićenju Gotovine

HTV se osramotio emisijom Otvoreno

got_htv.jpg
import
09.12.2005.
u 19:30

Posve neočekivano, iznenada u četvrtak se u male ekrane gledalo preko svake mjere. Jer čim je do uha stigla vijest o uhićenju generala Ante Gotovine, odmah su se palili radio i televizija, koji se nisu gasili do kasnih noćnih sati. Uzimajući u obzir samo televizije, informacije su se znatiželjno tražile u prvom redu na one tri nacionalne: HTV-u, Novoj TV i RTL-u.

Najbrži HTV
Prva od njih reagirala je najhitrije. Već u 13.10 HTV je prekinuo redoviti program izvanrednim vijestima u kojima je urednica i voditeljica Tončica Čeljuska objavila kako je samo nekoliko minuta prije glavna haaška tužiteljica Carla del Ponte na novinskoj konferenciji u Beogradu objavila da je Gotovina uhićen. Tu je informaciju zatim izravnim javljanjem dodatno potkrijepila HTV-ova dopisnica iz Beograda Ivana Dragičević-Veličković.

Nova TV posebnim je vijestima reagirala tri minute kasnije, a RTL je isto učinio tek u 14 sati. – Kako nam snimatelji i studijska ekipa koja može omogućiti emitiranje izvanrednih vijesti nisu cijeli dan u redakciji, već u nju dolaze negdje oko 15 sati, trebali smo pričekati da nam potrebni ljudi, pošto smo ih obavijestili što se dogodilo – stignu na posao.

Za to vrijeme informaciju o Gotovininu uhićenju u program smo puštali u obliku ispisane vijesti koja se pojavljivala na dnu ili u jednom od kutova ekrana – objasnio je urednik Informativnog programa RTL-a Velibor Mandić.

Jasno, novinari svih triju kuća istog su se trena rastrčali na sve strane dovodeći pred svoje kamere mnoge za taj događaj relevantne goste. No kada se u obzir uzme statistika, pokazuje se da je poslije prvotnog šoka u kojem se najorganiziranijim pokazao HTV, upravo RTL svoj program prekidao s najviše izvanrednih vijesti, ali je prisavska televizija cijelom slučaju Gotovina posvetila najviše prostora jer je svaku svoju dnevnu informativnu emisiju prilagodila novoj situaciji.

Dapače, i HTV-ov Dnevnik bio je najkrcatiji dopisničkim javljanjima, jer je uz ona domaća, sliku i ton ponudio i iz Beograda, Haaga, Londona, Washingtona i Madrida. Kao i obično, gledalo ga je, za središnje informativne emisije konkurentskih televizija, nedostižnih 37,4 posto gledatelja, dok je središnje Vijesti RTL-a prekjučer pratilo 14,4 posto ljudi, a Dnevnik Nove TV imao je samo 10,7 posto publike.

No u satima koji su slijedili HTV je definitivno podbacio, pa je konkurencija usprkos manjim mogućnostima obavila bolji i dojmljiviji posao. Snimke Gotovinina izlaska iz aviona i ulaska u policijski kombi, kao i informacije o prosvjedima na zagrebačkom Trgu bana Jelačića prvi je pustio RTL, a sliku sukoba policije i prosvjednika na Markovu trgu prva je u 22.09 objavila Nova TV.   

– Zbog samo nekoliko stotina prosvjednika nikada ne bih prekidao program. Da je na Markovu trgu doista bio neki krš i lom, postojao bi razlog za to, ali kako se to nije dogodilo, nije bilo potrebe za izvanrednim reagiranjem – obrazložio je svoj stav prekjučerašnji urednik dnevnih informativnih emisija HTV-a Oliver Dražić.

Nezanimljivi gosti
Ipak, ono što je te večeri bila najveća HTV-ova sramota jest emisija “Otvoreno”. U tih prilično iščekivanih sat vremena pred kamerama nisu bili oni gosti koje se najviše priželjkivalo. Na pitanje zašto se u studiju nisu našli primjerice Ivo Pukanić, Nenad Ivanković, netko od generala i Gotovininih odvjetnika, šef Informativnog programa HTV-a Vladimir Rončević uzvratio je kako su pozvali najbolje goste koje su mogli dobiti, dodajući kako ih u “Otvorenom” nisu zanimale spekulacije već ozbiljni razgovori.

Upravo to zanimalo je i gledatelje, što dokazuje podatak da je emisija “Otvoreno” te večeri izazvala najveći interes dosad, jer ju je pratilo 27,1 posto gledatelja. Svi su na kraju ostali i razočarani i ljuti. Mnogi su vjerojatno pomislili i to da je istu emisiju trebao voditi netko drugi, a ne Petar Štefanić koji taj posao radi samo nekoliko dana.

Dakako, jadan dojam emisije s posve nezanimljivim gostima ide na dušu uredništva Informativnog programa. Može se samo zamisliti što bi od istih sat vremena s istom temom i svojim izborom gostiju napravili Latin, Stankovć, Milić, Hloverka Novak-Srzić, Ladišić...


HTV

HTV je u četvrtak brojem sati posvećenih uhićenju generala Ante Gotovine definitivno potukao konkurenciju. Usto, Prvi je program prekinuo izvanrednim vijestima. No u noćnim satima razočarali su svoje gledatelje. Okupljanje prosvjednika na zagrebačkom glavnom trgu i njihov sukob s policijom ispred zgrade Vlade na Markovu trgu HTV-u nisu bile dovoljno jake vijesti za brzu reakciju na svom Prvom programu. Ipak, najveći propust učinjen je emisijom “Otvoreno”. Krivi voditelj, krivi gosti. Moglo se i trebalo mnogo više i bolje.


Nova TV

Od dviju nacionalnih komercijalnih televizija prva je svoj program zbog informacije o Gotovininu pronalaženju objavila Nova TV, kasneći u tome za HTV-om samo tri minute. Nakon toga tijekom dana emitirala je osam izvanrednih vijesti, da bi u svom informativnom magazinu “Nova navečer” prva objavila i izjavu Ive Pukanića, novinara koji je za Gotovinina skrivanja jedini s njim napravio intervju. Prvu snimku prosvjeda na Markovu trgu objavila je također Nova TV u 22.09.


RTL

Iako je prve izvanredne vijesti ponudio tek u 14 sati, RTL je tijekom prekjučerašnjeg dana svoj program zbog iz minute u minutu sve novijih informacija o uhićenju Ante Gotovine prekidao najviše puta. Prednjačio je i u brzini informiranja svojih gledatelja, jer je svako malo u dnu ekrana ili u jednom od njegovih kutova donosio najsvježije kratke vijesti od rečenice-dvije. Tijekom svoje središnje informativne emisije imali su i izravno javljanje iz Haaga. Ispred vrata zatvora kroz koja treba proći i Gotovina javio se te večeri Igor Bobić. Prvu snimku Gotovinina izlaska iz aviona i ulaska u policijsi kombi u 20.37 emitirao je upravo RTL.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije