Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
od 1. listopada

HT i Iskon povećavaju cijene svojih usluga i usklađuju ih s inflacijom

Zagreb:  Nova zgrada HT-a
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/3
03.08.2023.
u 11:32

Najveći telekomi koji posluju u Hrvatskoj početkom godine promijenili su model poslovanja i u svoje opće uvjete ugradili indeksnu klauzulu

Hrvatski Telekom i Iskon (koji je u vlasništvu HT grupe), podići će cijene svojih usluga na temelju takozvane inflacijske klauzule. Poskupljenja kreću 1. listopada, a cijene će podići za 5 posto. Prvi, viši računi, korisnicima će stići u studenome.

Kako kažu iz HT-a, "stopa uvećanja cijena HT-a od 5 posto primjenjuje se isključivo na iznose mjesečnih naknada fiksnih i mobilnih tarifa, paketa i opcija definiranih službenim cjenicima HT-a. Na ostale stavke računa kao što su: potrošnja minuta, poruka ili interneta, jednokratne naknade, rate za uređaje – ne primjenjuje se indeksna klauzula te navedene naknade ostaju neizmijenjene". Podsjetimo, najveći telekomi koji posluju u Hrvatskoj: HT, A1 Hrvatska, Telemach Hrvatska i Iskon početkom godine promijenili su model poslovanja i u svoje opće uvjete ugradili indeksnu klauzulu. 

VEZANI ČLANCI:

Ona im omogućuje da se jednom godišnje usklade s prosječnom inflacijom u državi. S obzirom na to da je Državni zavod za statistiku objavio da je lanjska prosječna inflacija iznosila 10,8 posto, telekomi su si, uvođenjem te klauzule, priskrbili pravo da se najviše u tom postotku s njom i usklade. Usto, pojednostavili su si i automatizirali povećanje cijena u odnosu na korisnike jer u slučaju primjene tzv. inflacijske klauzule korisnici nemaju pravo raskida ugovora bez penala. Telekomi inflacijsku klauzulu smiju koristiti jednom godišnje. A1 Hrvatska prvi je krenuo s usklađenjem te su odlučili da cijene tarifa i opcija podignu 8,5 posto, s početkom primjene 1. srpnja, dok je Telemach odlučio da to bude 8,3 posto, s početkom primjene 1. kolovoza. HT i Iskon će svoje cijene uvećati 5 posto počevši 1. listopada.

Ono što su svi telekomi istaknuli prilikom najave viših cijena jest da nisu iskoristili maksimalno usklađenje već su cijene povisili za manju stopu od inflacije.  

VIDEO Austrijanku šokirale cijene pizze na Jadranu: 'Pa to je skuplje od Austrije!'

Komentara 3

Avatar KorisnikZa2Kn
KorisnikZa2Kn
12:27 03.08.2023.

kada mogu, svi kradu u ovoj drzavi. samo mali ga stalno puse i sve to placaju

ŠI
Šiba
12:08 03.08.2023.

Kad je prilika za krađu treba ju iskoristiti

TO
tomislav10
12:54 03.08.2023.

Jedina podružnica DT-a koja ima e-bid od čak 40%. Drugi telekomi u vlasništvu Nijemaca nisu niti blizu toj brojci. Jel se trebamo pitati zašto?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije