Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Traže novu povijest

HSP: Zabranite i uklonite simbole komunističkog režima!

Danijel Srb
Hrvoje Jelavić/PIXSELL
23.08.2013.
u 15:42

"Kako to da najljepši zagrebački trg nosi ime jednog od deset najvećih zločinaca 20. stoljeća iako je do sada bilo bezbroj inicijativa da se to promijeni i da se trg nazove Trg hrvatskih branitelja?" pitaju iz HSP-a

Predsjednik HSP-a Danijel Srb zatražio je da se u Hrvatskoj simboli komunističkog režima stave izvan zakona i uklone iz javnih prostora.

To su prva dva zahtjeva HSP-a povodom Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, a u stranci smatraju da bi trebalo kazneno procesuirati "zločince iz komunističkog režima, bez obzira na njihovu dob", da se treba provesti "lustracija nad onima koji su se za komunističkog režima ogriješili o Hrvatsku i hrvatski narod" te da se treba napisati "nova vjerodostojna povijest za razdoblja 1945. - 1990. godine, utemeljena na činjenicama".

U priopćenju objavljenom na internetskim stranicama stranke Srb podsjeća da je deklaraciju o osudi komunističkih zločina 2006. godine prihvatio Sabor. Potom je Srb Vladi postavio i nekoliko pitanja:

"Budući da je Deklaracija o osudi zločinačkog komunističkog režima donesena u Saboru RH, zašto simboli tog režima još uvijek egzistiraju u javnom prostoru?

Kako to da najljepši zagrebački trg nosi ime jednog od deset najvećih zločinaca 20. stoljeća iako je do sada bilo bezbroj inicijativa da se to promijeni i da se trg nazove Trg hrvatskih branitelja?

Kako to da se u Hrvatskoj ploče s njegovim imenom kočopere s fasada i trgova po mnogim gradovima?

Zašto se u udžbenicima povijesti u hrvatskim školama postupci, zločini i zločinci iz komunističkih redova ili prešućuju ili opravdavaju?

Donose li se u Hrvatskoj deklaracije samo da se zadovolje kratkotrajni politički interesi trenutačnih aktera političke i svake druge vlasti koje i dalje dijele hrvatsko nacionalno biće po ideološkim šavovima ili ih stvarno treba oživotvoriti i provesti u praksi?", pitaju Vladu iz HSP-a te dodaju da se stranka "zalagala, zalaže i zalagat će se u budućnosti da se vrijednosti razvijenih zapadnih demokracija, čiji smo dio, primjenjuju i u Hrvatskoj".

>>'Prava proslava u Hrvatskoj je ona bez bivših četničkih vojvoda'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije