Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
oskvrnut spomenik

HSP-ovci iz Čakovca mokrili po spomeniku ustaškim žrtvama?

veljun
A. Thomas/24sata/PIXSELL
06.08.2011.
u 16:17

SNV osuđuje skrnavljenje spomenika smještenog uz cestu Karlovac – Slunju.

Nakon telefonske dojave jutros oko 9 sati kako je oskvrnuta spomen kosturnica žrtvama ustaškog pokolja u Veljunu, na mjesto događaja izašla je i karlovačka policija. Očevid je obavljen, a jedino što se zasad zna jest da je nepoznata osoba na spomeniku ispisala "klempavo" "U", znak ustaškog pokreta, bijelom bojom i na površini 64 puta 67 centimetara. Unutar njega nacrtan je mali križić.

Doznajemo kako su incident prijavili mještani. Tvrde kako su za oskvrnuće krivi pripadnici HSP-a iz Čakovca. Njihov je autobus, navodno, stao u Veljunu na putu prema proslavi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti u Kninu.

Cvijeće i svijeće uz spomenik razbacano je, a počinitelji su se po spomeniku i pomokrili. Slunjski komunalni redari grafit su izbrisali po policijskom očevidu.

O incidentu se oglasilo i Srpsko narodno vijeće. U priopćenju medijima SNV osuđuje skrnavljenje spomenika smještenog uz cestu Karlovac – Slunj i poziva nadležne da, uz sankcioniranje, stvore uvjete u kojima će se, kako ističu, konačno prestati nepoštovati zakon i vrijeđati osjećaje pripadnika srpskog naroda u Hrvatskoj.

Ovaj slučaj kao i drugi slučajevi vrijeđanja osjećaja i skrnavljenja spomenika nad žrtvama Srba iz II. svjetskog rata trebali biti dovoljna opomena svima u javnim poslovima i državnim službama da svojim djelovanjem ne samo sankcioniraju i spriječe, nego i stvore uvjete u kojima će se konačno prestati nepoštovati zakon i vrijeđati osjećaje pripadnika srpskog naroda u Hrvatskoj, ističe se u priopćenju koje prenosi Nacional.

Spomenik u Veljunu došao je na naslovne stranice nakon što je 2000. godine po njemu urinirala pred mnoštvom Biserka Legradić iz Hrvatskog Blagaja. Povod za to - komemoracija za 520 ubijenih civila koju su organizirali Srbi povratnici, protiv čega je dotična prosvjedovala. Prije pet godina spomenik je razbijen.

Ključne riječi

Komentara 541

IV
ivanhorvat2001
19:58 06.08.2011.

lol

ŠE
šestnapet
23:07 06.08.2011.

evo ti na sranja sad zbog toga necemo u eu

MI
minimaksi
19:21 06.08.2011.

admine.prezivaš se na -vić?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije