Naslovnica Vijesti Hrvatska

HSP-ovci iz Čakovca mokrili po spomeniku ustaškim žrtvama?

SNV osuđuje skrnavljenje spomenika smještenog uz cestu Karlovac – Slunju.
06. kolovoza 2011. u 16:17 541 komentara 470 prikaza
veljun
Foto: A. Thomas/24sata/PIXSELL

Nakon telefonske dojave jutros oko 9 sati kako je oskvrnuta spomen kosturnica žrtvama ustaškog pokolja u Veljunu, na mjesto događaja izašla je i karlovačka policija. Očevid je obavljen, a jedino što se zasad zna jest da je nepoznata osoba na spomeniku ispisala "klempavo" "U", znak ustaškog pokreta, bijelom bojom i na površini 64 puta 67 centimetara. Unutar njega nacrtan je mali križić.

Doznajemo kako su incident prijavili mještani. Tvrde kako su za oskvrnuće krivi pripadnici HSP-a iz Čakovca. Njihov je autobus, navodno, stao u Veljunu na putu prema proslavi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti u Kninu.

Cvijeće i svijeće uz spomenik razbacano je, a počinitelji su se po spomeniku i pomokrili. Slunjski komunalni redari grafit su izbrisali po policijskom očevidu.

O incidentu se oglasilo i Srpsko narodno vijeće. U priopćenju medijima SNV osuđuje skrnavljenje spomenika smještenog uz cestu Karlovac – Slunj i poziva nadležne da, uz sankcioniranje, stvore uvjete u kojima će se, kako ističu, konačno prestati nepoštovati zakon i vrijeđati osjećaje pripadnika srpskog naroda u Hrvatskoj.

Ovaj slučaj kao i drugi slučajevi vrijeđanja osjećaja i skrnavljenja spomenika nad žrtvama Srba iz II. svjetskog rata trebali biti dovoljna opomena svima u javnim poslovima i državnim službama da svojim djelovanjem ne samo sankcioniraju i spriječe, nego i stvore uvjete u kojima će se konačno prestati nepoštovati zakon i vrijeđati osjećaje pripadnika srpskog naroda u Hrvatskoj, ističe se u priopćenju koje prenosi Nacional.

Spomenik u Veljunu došao je na naslovne stranice nakon što je 2000. godine po njemu urinirala pred mnoštvom Biserka Legradić iz Hrvatskog Blagaja. Povod za to - komemoracija za 520 ubijenih civila koju su organizirali Srbi povratnici, protiv čega je dotična prosvjedovala. Prije pet godina spomenik je razbijen.

Putokaz za najljepše plaže na Pagu
Najljepše plaže na Pagu
Istražite koje su najljepše plaže i pronađite one koje će vam najbolje odgovarati

A1 izdvaja za Vas