Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

HSP AS: Jovanoviću, podnesi ostavku zbog napada na Crkvu!

HSP Ante Starčević traži od ministra obrazovanja Željka Jovanovića da podnese neopozivu ostavku zbog žestokih osuda i napada na Katoličku crkvu
27. prosinca 2012. u 17:58 38 komentara 12 prikaza
Željko Jovanović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

HSP Ante Starčević traži od ministra obrazovanja Željka Jovanovića da podnese neopozivu ostavku zbog žestokih osuda i napada na Katoličku crkvu.

U priopćenju koje je potpisao glavni tajnik stranke Pero Ćorić ističe se da se u Hrvatskoj ne može i ne smije nijekati činjenica da u državi živi 86 posto katolika. "Katoličku crkvu čine i vjernici, a ne samo crkvena hijerarhija, kako neki tvrde i smatraju. Ona ima pravo i obvezu sudjelovati u društvenom i javnom životu. Poglavito se očekuje od tako značajne institucije da aktivno i javno sudjeluje u pitanjima koja duboko zadiru u područje odgoja djece i mladih i pitanje obitelji kao temelja hrvatskog društva", smatra HSP AS.

 Žestoke osude i napadi na Katoličku crkvu

"Ovih dana svjedoci smo žestokih osuda i napada na Katoličku crkvu, a samim time i na vjernike i nevladine udruge koje s njom dijele i promiču isti svjetonazor. Neprimjereno je od vladajuće garniture koji si daju za pravo nazivati Katoličku crkvu zaostalom srednjovjekovnom institucijom s kojom se nema o čemu razgovarati. U takvoj retorici i istupima posebno se ističe ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović, koji svojim neargumentiranim objedama pokazuje aroganciju, ali i neznanje, zaboravljajući kako je Katolička crkva oduvijek bila sa svojim narodom, vodila ga i prosvjećivala", pišu iz stranke.

Podsjećaju da je "prvo hrvatsko sveučilište nastalo u krilu Katoličke crkve, prva zagrebačka gimnazija ustanovljena je zalaganjem blaženog zagrebačkog biskupa Augustina Kažotića, a mnogi istaknuti hrvatski intelektualci bili su ili su dio te iste Katoličke crkve (od Marka Marulića, preko Ruđera Boškovića, do mnogih današnjih akademika". Smatraju da Jovanovič svojim istupima pokazuje "svoju isključivost, netoleranciju i neprihvaćanje dijaloga, a nadasve svoju nekompetentnost za obnašanje ovakve važne i prevažne dužnosti".

Treba naći osobu koja će započeti dijalog

Zbog toga traže da Jovanović podnese neopozivu ostavku, a Vladu i premijera da na njegovo mjesto postavi osobu koja će "započeti dijalog o navedenoj temi s predstavnicima Katoličke crkve i drugih vjerskih zajednica u RH". "Razvidno je iz javnih istupa predstavnika svih vjerskih zajednica kako se ne smije kršiti Ustavom zagarantirano pravo roditeljima na izbor načina odgoja vlastite djece", zaključuju iz HSP-a AS na čijem čelu je Ruža Tomašić.

>>'Ako je netko hrvatskim građanima ukrao Božić, to je Bozanić'

ČULA JE I BOLJIH
Josipa Lisac o izvedbi himne Lady Gage: 'Nije ona tako strašna pjevačica'
Udruga Kamensko
BOLJE SUTRA
Dokazali su da je moguće – nova zaposlenja uslijed pandemije
  • jingo:

    Jedna stranka u Hrvatskoj vrijedna poštovanja.

  • Oger:

    Ma vidi ucenog HSPa AS! Traze da ministar odstupi jer napada kat.crkvu. A sto je radio osnivac HSPa? Nitko nije tada tako kritizirao klerikalce kao Starcevic. Bio je veliki protivnik klera i jasno izrazio da je crkva kriva za zaostalost ... prikaži još!t naroda i sluzbe tudjincu. Nakon ovoga sto su Ruza i Co. izbubali - Starcevic se sigurno okrece u grobu. Ti ljudi nemaju pojma o Starcevicu, ali im partija nosi njegovo ime.

  • Oger:

    Zabogamiloga, pa tko je tu napadao i pokvario cijeloj zemlji Bozic? Jovanovic sigurno ne.