Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RBI analitičari:

Hrvatskoj možda ni 2015. neće rasti BDP

siromaštvo
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
01.10.2014.
u 06:45

Poljskoj u 2014. prognoziraju gospodarski rast 3,1 posto, Češkoj 2,6 posto, Mađarskoj tri posto, a Slovačkoj 2,7 posto

Dok srednja Europa bilježi prilično snažan oporavak, analitičari Raiffeisen istraživanja jugoistočnoj su Europi za ovu godinu revidirali prognoze naniže. No, najviše zabrinjava to što smatraju da se Hrvatska možda ni 2015. neće vratiti u zonu rasta BDP-a.

Istodobno, Poljskoj u 2014. prognoziraju gospodarski rast 3,1 posto, Češkoj 2,6 posto, Mađarskoj tri posto, a Slovačkoj 2,7 posto.

– Naša se agregatna prognoza rasta za srednju Europu nije odviše promijenila te za 2014. i 2015. godinu i dalje iznosi približno tri posto – ističe Peter Brezinschek, glavni analitičar Raiffeisen istraživanja u RBI-ju.

Južnije zemlje imale su, kaže, razočaravajuće drugo tromjesečje u pogledu domaće investicijske potražnje, zbog čega su procjene rasta za jugoistočnu Europu spuštene s dva na 1,2 posto za ovu godinu te sa 2,9 na 2,2 posto za 2015. Veći utjecaj na takvo stanje ima slabiji oporavak eurozone od očekivanoga nego pogoršanje gospodarskih odnosa s Rusijom, kojoj u 2014. prognoziraju pad od 0,3 posto, a u 2015. rast od 0,5 posto. Ukrajini će, smatraju, BDP ove godine pasti čak sedam posto, a sljedeće godine dva posto.

Analitičari očekuju i daljnji pad ključnih kamatnih stopa i kamatnih stopa na tržištu novca prema najnižim razinama te značajno jačanje američkoga dolara u odnosu na euro.

>>Hrvatski BDP kao 1980., gora je samo Srbija

>>BBC o teškom stanju u Hrvatskoj: I najtrezveniji žele 'potegnuti' rakiju

Komentara 15

KA
kafka
07:08 01.10.2014.

Da bi BDP rastao nešto mora padati. Vlada. Da, sigurno. No nedovoljno. Mora padati broj nepotrebno zaposlenih u državnim i javnim službama, a to sigurno nisu čistačice i medicinsko osoblje. Mora padati potrošnja države i cijelog sustava. Mora padati mentalni sklop svih, a naročito odgovornih na položajima. Mora padati mentalni sklop građana da će netko drugi obavljati njihov posao - izgradlju demokracije.!

SP
Spezispezi
08:18 01.10.2014.

Građani po prvi puta imaju priliku nešto promijeniti, pa makar i krajnjom mjerom - referendumom, ali izgleda da ni to neće proći, jer je narodu jednostavnije spakirati kofere i na bauštelu u Njemačku i Kanadu. Šteta za ovakvu zemlju da u njoj postoji toliko izražena negativna selekcija od vrha do dna.

ZA
zagreb1111111111
10:33 01.10.2014.

Nama zapravo gospodarstvo nikada nije ni raslo, a niti neće dok se politika ne promjeni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije