Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stagnacija

Hrvatski BDP kao 1980., gora je samo Srbija

Boris Lalovac,Ivica Mudrinić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
30.09.2014.
u 07:50

Priključak na IT zadnja šansa, bez reformi i štednje u javnom sektoru koji bi potaknuli investicije privatnog kapitala nemamo šanse

Američka istraživačka organizacija Conference board izračunala je da je 2013. hrvatski BDP bio 0,4 posto niži nego 1980. godine. Conference je specijaliziran za praćenje dugoročnog ekonomskog rasta, a podaci za BDP usporedivi su i iskazani u stalnim dolarskim cijenama.

Za razliku od Hrvatske, koja u 33 godine nije stvorila nikakvu dodanu vrijednost, Kina je porasla 16 puta, Indija sedam puta, Turska četiri puta, SAD dva i pol puta, a zemlje srednje i istočne Europe 1,2 puta. Gori od Hrvatske jedino su Srbija, koja je na 72 posto iznosa BDP-a iz 1980., Moldavija (75 posto) i Ukrajina (82 posto). Te je podatke iznio makroekonomist Dubravko Mihaljek na okruglom stolu Ekonomskog instituta o gospodarskom rastu, a oni upozoravaju na niz strukturnih slabosti. Glavni krivac za dugoročnu stagnaciju jest 40-postotni gubitak proizvodnje zbog rata i recesije od 1990.-1993., no problem je i u tome što su izvor rasta bile klasične investicije u građevinu, koja je izrazito ciklička djelatnost ovisna o inozemnim kreditima.

Najsnažniji rast BDP-a imali smo u razdoblju od 2002. do 2008. i zasnivao se na građevini, slično kao i u Španjolskoj, s poznatim posljedicama. Hrvatska ima velikih problema s najvažnijim proizvodnim resursom: radom, obrazovna struktura zaposlenih sporo se mijenja, sve je manje radnih mjesta, a gospodarstvo u posljednja dva desetljeća nije ostvarilo nikakav tehnološki napredak. Zemlja može izaći iz stagnacije jedino ako provede strukturne reforme na tržištu rada, u obrazovanju, istraživanju te smanji javnu potrošnju.

– Doima se da nositelji strukturnih politika ne shvaćaju ozbiljnost i propuštaju priliku da uberu plodove koji su nadohvat ruku, a vezani su uz korištenje informacijske i telekomunikacijske tehnologije u gospodarstvu – kazao je Mihaljek. Pažljivo ga je slušao ministar financija Boris Lalovac, koji je poručio da će Vlada biti nositelj strukturnih reformi, a država će se svojom potrošnjom prilagoditi prihodima.

– Rasterećenjem plaća pokrenuli smo fiskalnu devalvaciju. Moja je ideja bila da se odmah ukine stopa od 40 posto, ali taj se rez ne može napraviti preko noći. Ostaje nam ili daljnje micanje poreznih razreda ili ukidanje te stope. U tom smjeru treba ići, ali pitanje je po kojoj dinamici – rekao je Lalovac. Najavio je zakonske promjene u odobravanju jamstava, a država će ubuduće jamčiti samo za preuzete obveze iz brodogradnje i cestogradnje te djelomično željeznica.

– Tako kako smo radili u prošlosti ne može više ići. Danas stižu na naplatu menadžerske vještine javnih poduzeća i političara koji su zagovarali davanje jamstava – rekao je Lalovac.

>>Drugo tromjesečje: BDP u području EU28 veći za 0,2 posto

>>Pad BDP-a protiv kukurikavaca vodi 11:0, ali njihovo samoljublje raste

Komentara 58

SP
Spezispezi
08:17 30.09.2014.

Hrvatsku su ubile i još pokapaju birokracija i negativna selekcija posebno kod političkih elita. Nema drugog objašnjenja kad imate 10 milijardi eura štednje građana u domaćim bankama i vjerojatn još toliko Hrvati štede negdje vani. Štede jer ne mogu investirati. Za bilo što trebaju godine borbe s potvrdama i birokratima. Ni domaćem ni stranom investitoru se ne da boriti s tom zvijeri. A stanje će biti znatno gore kada kamatne stope na zajmove banaka krenu gore, država će jednostavno napasti tu štednju i izvući i potrošiti i to. Lud onaj koji jupi obveznice. Zadnja slamka spasa Hrvatskoj je referendum što ga je pokrenula U ime obitelji. Ne prođe li to narednih 1-2 godine tu će biti samo stečajni upravitelj, a stanovnici i mlado i staro negdje po bauštelama u EU.

Avatar rangojack
rangojack
08:19 30.09.2014.

Sad mi je lakse kad sam cuo da smo bolji od Srbije. Kad bi nekak mogli smuljat da smo bolji i od Janeza pa ja bi poludio od sreche. Prigovor novinaru kaj nije spomenul da smo i od BiH bolji....!!

DD
ddh
08:28 30.09.2014.

Nevjerojarno! Kak se moze dogoditi ili kak je moguce, da se to dogodilo, a Hrvatsku vode Josipovic i Milanovic, genijalci o kojima se u izvjesnim krugovima ((9%% svih medija, razne Munizabe, Dropci, Jutarnji, Krasneci i drustvo) govori skoro kao o mesijama? Kak je moguce, da se u zemlji gdje se medijski i politicki sustavno i to kako kaze Josipovic, za dobrobot naroda vodi rat protiv katolika i Katolicke crkve, gdje jedan DORH progoni hrvatske branitelje, a ne brinu ga srpski zlocinci i silovatelji koji se slobodno krecu Hrvatskom, gdje razne civilne udruge gradjana poput one Terselickine, Pohovskove ili Srnavkine mogu bez opasnosti da ce biti sudski pozvani na odgovornost siriti mrznju i sirit lazi, te pritom vrijedjati i osjecaje i ponos miliona gradjana moze o takvom BDP-u uopce razgovarati. Ili je BDP krivo izracunan jer najvaznije stavke Josipovica i Milanovica kao sto su cirilica u Vukovaru, gay-parade ili preizborna antifasisticka kampanja Josipovica za predsjednicku funkciju na trosak proracuna ili Josipoviceve ustaske guje nisu usle u BDP. Tko to zna. Ali ni sa takvim BDP-om i vrlo vjerojatnim predstojecim bankrotom Hrvatske nema problema. Mediji sa raznim Rotimima, Munizabama i ostalim udranicina komunisticke propagande ce vec sve to ispeglati. Jer koga interesira da Kava u kaficina stoji 5 kuna, kad njihov voljeni predsjednik moze kavu piti za 80 lipa. Koga interesira to da ljudi kopaju po kontejnerima, kad se njihov predsjedni i premijer mogu na drzavni troska setati od Australije do Amerike? Jer oko je velikim vodjama dobro, onda je dobro i narodu. Tko to ne vjeruje nek si procita premijerov govor o stanju u naciji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije