Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Hrvatsko oružje iz Sirije završilo je u rukama najgorih terorista u Iraku

Militantna Islamska država Iraka i Levanta (ISIS) koristi hrvatski bacač raketa RBG-6, tvrdi engleski bloger
05. travnja 2014. u 21:07 36 komentara 19478 prikaza
sirijski vojnik
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)

Bloger iz Engleske, koji je prije nešto više od godinu dana otkrio fotografije i videosnimke koje dokumentiraju pojavu hrvatskog naoružanja u Siriji, pronašao je nove fotografije za koje tvrdi da dokazuju da su teroristi povezani s Al-Qa’idom prenijeli dio tog naoružanja iz Sirije u Irak, gdje ga koriste u napadima na iračku vojsku.

Bloger Eliot Higgins tvrdi da fotografije koje je pronašao na Twitter računu @Alanbar_news, koji koristi militantna organizacija ISIS (Islamska država Iraka i Levanta), prikazuju raketni bacač M79 Osa korišten u napadu na oklopna vozila američke proizvodnje koja koristi iračka vojska.

Druga fotografija, prema Higginsu, prikazuje borce ISIS-a u Iraku s bacačem raketa RBG-6 koji se proizvodi u Hrvatskoj.

– Unatoč najboljim namjerama onih koji su bili uključeni u dostavu ovog naoružanja Slobodnoj sirijskoj vojsci (FSA), to se oružje sada koristi za napade na snage iračke vlade u Iraku. To je jasan pokazatelj da su spektakularno propali pokušaji kontrole širenja tog oružja izvan granica Sirije i izvan vojnih grupa kojima je ono isporučeno – tvrdi Eliot Higgins na svome blogu Brown Moses. ISIS je militantna islamistička skupina koja ratuje u Iraku i Siriji, a s Al-Qa’idom je povezana od 2004. ili je barem bila povezana sve do veljače ove godine kada se vodstvo Al-Qa’ide distanciralo jer su pripadnici ISIS-a prebrutalni čak i za Al-Qa’idine standarde.

MRAP oklopno vozilo Stiglo 30 vozila SAD nam donirao oklopnjake, no kako platiti PDV? islamisti, ISIL žele sunitsku državu Islamisti opasniji od Al-Qa’ide osvojili su već 20 posto Iraka i prijete cijelom svijetu Ingra u Kurdistanu poslovi u iraku Ingra okuplja hrvatske tvrtke radi proboja u Kurdistanu

Prema rekonstrukciji tajne operacije naoružavanja koju je u ožujku 2013. objavio New York Times, naoružanje koje potječe iz Hrvatske prodano je Saudijskoj Arabiji koja ga je, uz pomoć Jordana, isporučila sirijskim pobunjenicima, sve uz nadzor američke tajne službe CIA-e koja se pobrinula da oružje stigne u ruke samo onim sirijskim pobunjenicima koji se smatraju umjerenima.

CIA je trebala paziti da oružje ne završi u rukama terorista koji bi ga mogli iskoristiti protiv američkih interesa. Najnovija objava blogera Higginsa prva je indicija da je to oružje promijenilo nekoliko ruku i prešlo granicu te se koristi u terorističkim napadima protiv iračke vojske u Iraku.

Hrvatska legalno izvozi jurišne puške i pištolje iračkoj vladi

Večernji list objavio je prije oko godinu dana listu Ministarstva gospodarstva s podacima o izvozu oružja u 2012. U Jordan je 2012. Hrvatska izvezla oružja u vrijednosti 6,8 milijuna američkih dolara. Riječ je većinom o tzv. neperspektivnom oružju i streljivu kojeg se MORH i inače rješava. Je li poslije ta količina oružja izvezenog iz RH, a proizvedenog na području bivše SFRJ, potom završila u rukama bilo sirijskih, bilo iračkih pobunjenika, formalno se RH ne tiče.

Ova transakcija činila je 2012. deset posto hrvatskog izvoza oružja. Prošle godine Hrvatska je izvezla suvremenog oružja u vrijednosti većoj od 100 milijuna dolara i sigurno pazi na svoje izvozne interese u Iraku s obzirom na to da je temeljem legalnih ugovora s iračkom vladom tamo izvezla već nekoliko desetaka tisuća pištolja HS 2000 i nekoliko tisuća jurišnih pušaka VHS. (di)

podmukla bolest
HRT-ova voditeljica iznenada završila na hitnoj pa upozorila na veliki problem: 'Ne ignorirajte simptome'
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
  • @ploto@:

    Oružje je poslano prijateljima Vesne Pusić i Sirije.

  • Deleted user:

    bolje kod najgorih nego kod najboljih terorista

  • Marinac_SEAL:

    Oružje je išlo preko sirijskih pobunjenika tj. terorista koje podržava njegova vlada.