Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dan pomorstva

Hrvatskim pomorcima država i dalje maćeha

Pomorci-Press01
Nel Pavletić/PIXSELL
22.09.2010.
u 14:37

U jesenje zasjedanje Sabora nije ušao prijedlog izmjena Pomorskog zakonika, a više od godinu i pol u Sindikatu pomoraca nisu dobili očitovanje Ustavnog suda o “poreznom” pravilniku.

Naša državna administracija godinama zanemaruje pomorce, a brodari se prema njima ponašaju kao da su “nužno zlo” , to je svakodnevica hrvatskih pomoraca kojima još nije riješen beneficirani radni staž, nisu izmijenjene sporne odredbe Pomorskog zakonika niti su propisi prilagođeni specifičnostima njihova zanimanja, rekao je danas , uoči sutrašnjeg Svjetskog dana pomorstva čije se obilježavanje odvija pod motom “2010 godina pomorca” , Predrag Brazzoduro, tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske.

Koliko se kod nas brine o pomorcima, kao najvažnijoj karici u pomorskoj industriji, potvrđuje i da, unatoč obećanjima, u jesenje zasjedanje Sabora koje je danas počelo nije uvršten prijedlog izmjena Pomorskog zakonika, a više od godinu i pol u Sindikatu pomoraca nisu dobili očitovanje Ustavnog suda o Pravilniku o porezu na dohodak koji je, protivno zakonu, pomorcima uskratio prava vezana uz obračunavanje poreza na dohodak pa su svrstani u “građane drugog reda”.

- Međunarodna organizacija pomoraca (IMO) traži od pomorske industrije da zadrži visoke standarde, od političara da primjene sve mjere kojima je cilj sigurnost pomoraca i poboljšanje radnih i životnih uvjeta, od zakonodavaca da u svom postupanju ne kriminaliziraju pomorce bez dokaza, od lučkih i imigracijskih vlasti da pomorce tretiraju s poštovanjem, a od pomoraca da budu pravi profesionalci, rade sigurno i čuvaju okoliš - nabrojio je Brazzoduro zahtjeve IMO-a dodajući da je Hrvatska ratificirala niz međunarodnih konvencija i mjera, no problem je u njihovoj primjeni. Primjerice, u hrvatske luke uplovljava sve više podstandardnih brodova, no ne proglašavaju se takvima niti zaustavljaju u strahu da nam luke ne postanu “smetlišta” . Pravi način, kaže Brazzoduro, rješavanja problema takvih brodova je žurno djelovanje pravosuđa koje izostaje pa se “žmiri” na podrtine na kojima su životni i radni uvjeti pomoraca ispod svake razine, a pomorci često bez plaća.

U Sindikatu pomoraca ponovno su upozorili i na problem piratstva koji se, kažu, rješava na pogrešan način, oružjem, umjesto zajedničkom akcijom za iskorjenjivanje piratstva. Na peticiji protiv piratstva koja je pokrenuta u lipnju ove godine ukupno je 470 tisuća potpisa i bit će sutra, na Svjetski dan pomorstva, predana glavnom tajniku IMO-a, glavnom tajniku UN-a i predsjedatelju Vijeća sigurnosti UN-a kako bi se zatražila odgovarajuća akcija.

Ključne riječi

Komentara 1

1J
1japan
01:44 26.09.2010.

ja poznam dosta pomoraca koji plove kad dođu kući onda sve zapiju a obveze prema državi za to kažu ko j.... državu. šta im sad treba benificija možda penzija nek im to dadu vlasnici gostiona gdje su valutu zapili.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije