Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hrvatski veleposlanik: Optužbe S. Brammertza neprihvatljive su!

Brammertz je iznenađen izjavama premijerke Kosor kad je pozdravila Gotovinu i Markača, no neugodnije ga je iznenadila poruka predsjednika Josipovića koji je tijekom zasjedanja Glavne skupštine UN-a rekao da su u Haagu "pogrešni ljudi"
07. prosinca 2011. u 22:33 285 komentara 6 prikaza
Serge Brammertz
Foto: Reuters/Pixsell

Hrvatski veleposlanik pri UN-u Ranko Vilović reagirao je na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a na izvješće glavnog haaškog tužitelja Sergea Brammertza, koji je u srijedu poslijepodne po američkom vremenu pred tim vijećem podnio polugodišnje izvješće o suradnji zemalja regije s njegovim uredom.

Vilović je neprihvatljivim nazvao Brammertzove optužbe na račun hrvatskih visokih dužnosnika te poručio Vijeću sigurnosti da treba pažljivo postupati kod donošenja konačnih presuda kako se u budućnosti ne bi onemogućio djelovanje međunarodnih mirovnih snaga i NATO-a na stvaranju mira i rješavanju sukoba u svijetu.

– Vezano za usmenu procjenu tužitelja Brammertza u kojoj tvrdi, citiram, ''da najviši hrvatski dužnosnici i dalje glorificiraju, ponavljam glorificiraju nezakonite postupke tijekom rata te da dovode u pitanje nepristranost presuda MKSJ-a'', kraj citata, Hrvatska u potpunosti odbacuje takve kvalifikacije kao neutemeljene i neprihvatljive. Istovremeno bi se stručna mišljenja o toj temi trebala moći slobodno izražavati te se ni u kojem slučaju ne bi trebalo smatrati da dovode u pitanje nepristranost presuda MKSJ-a – dio je Vilovićeva govora.

Ova Vilovićeva reakcija uslijedila je nakon što je Brammertz izjavio da je zabrinut "jer su u proteklih šest mjeseci visoki hrvatski dužnosnici dovodili u pitanje rad tužiteljstva u Haagu i komentirali nepravomoćne presude i pozdravljali optuženike te zbog donošenja Zakona o ništetnosti". To je i jedina primjedba koju je za našu zemlju imao Brammertz. U pisanom izvješću koje je prije dvadesetak dana poslao Vijeću sigurnosti Brammertz je naveo da i dalje nema pomaka u potrazi za topničkim dnevnicima, ali u današnjem usmenom izvješću nije ni riječju spomenuo tu temu.

Na East Riveru dobro znaju da je to bilo rutinsko Brammertzovo izvješće koje više ne može imati utjecaj na političku budućnost Hrvatske koja je završila pregovore s EU. Brammertz nije imenovao hrvatske dužnosnike, ali jasno je o kome je riječ.

On je iznenađen izjavama premijerke Jadranke Kosor u Kninu tijekom proslave godišnjice Oluje kad je pozdravila generale Gotovinu i Markača, no neugodnije ga je  iznenadila poruka predsjednika Josipovića koji je tijekom zasjedanja Glavne skupštine UN-a u rujnu rekao da su u Haagu "pogrešni ljudi" te da u pravnom smislu taj sud nije pokazao zavidnu profesionalnu razinu. Pogodilo ga je što kritika dolazi od pravnika i popularnog predsjednika jer ta je poruka odjeknula i u međunarodnoj zajednici.

Diplomati u UN-u tvrde da razumiju i zašto je glavni tužitelj Haaškog suda hvalio suradnju sa Srbijom.

– Beograd je izručio Mladića i Hadžića, a Brammertzu je trebao uspjeh poput onog Carle del Ponte kad je Gotovina stigao u Haag. Bez tih zvučnih imena njegov bi mandat bio bezbojan i neuspješan – komentirao je za Večernji list veleposlanik jedne od stalnih članica Vijeća sigurnosti.

Tribunal za bivšu Jugoslaviju osnovan je daleke 1993. godine i unatoč svojoj punoljetnosti nema značaj u međunarodnim pravnim krugovima kakav bi tužitelj i suci koji provode izlaznu strategiju ad hoc suda htjeli imati. Brammertz ne voli svjetla pozornice poput svoje prethodnice Carle del Ponte, ali u New Yorku tvrde da je osjetljiv na kritike koje na njegovu adresu stižu iz Hrvatske i drugih zemalja.

Ivan Đikić
TEŠKE OPTUŽBE
Đikić žestoko prozvao Beroša: 'Zašto ne odgovorite tko je iz Vladina savjeta zaradio na testovima'
Samo na Večernji TV-u
Financijski stručnjak Igor Škrgatić otkriva kako se riješiti ovrha i ostalih financijskih problema
 • -obrisani-:

  Jeli HAAG postavio pitanje gdje je 400.000 Hrvata iz BIH protjerano?

 • SCAR:

  Treba ga tužiti za prekomjerno granatiranje hrvatskih građana nebulozama i glupostima.

 • Avatar My Style
  My Style:

  @ gafe Ne bi sigurno- HR bi digla sidro i Jadranskim morem otplovila iza Indonezije !!