Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dio elite

Hrvatski tragači za Božjom česticom vole more, ribu, masline...

'10.06.2012., Split - Prof. dr. Ivica Puljak, prof. dr. Nikola Godinovic i doc. dr. Damir Lelas, znanstvenici koji su sudjelovali u otkrivanju Higgsovog bozona.  Photo: Ivana Ivanovic/PIXSELL'
'Ivana Ivanovic/PIXSELL'
11.07.2012.
u 08:00

Kao otočanin iz vica, prof. Nikola Godinović na kraju razgovora poručuje: “Imam dobro ulje!”

Prof. dr. Ivica Puljak, prof. dr. Nikola Godinović i doc. dr. Damir Lelas, tri profesora splitskog Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, uz brojne znanstvenike iz cijelog svijeta sudjelovala su u jednom od najznačajnijih postignuća moderne fizike, vjerojatnog otkrića Higgsova bozona, popularne Božje čestice na CERN-u (Europskom centru za nuklearna istraživanja).

Jednu od ključnih uloga u nedavno objavljenom rezultatu CMS kolaboracije imao je prof. Puljak jer je kroz njegov "zlatni" kanal raspada prepoznato nekoliko događaja koji upućuju na postojanje Higgsova bozona mase 125 GeV.

Shvatit ćemo prirodu

– Gledajući podatke, vidjeli smo kako na jednom mjestu postoji višak događaja, što nismo mogli protumačiti postojećim znanjem. Zaključili smo da je to nešto novo, pronašli smo novu česticu. Ona bi mogla objasniti nastanak svemira – kaže prof. Puljak.

Naglašava kako Higgsov bozon omogućuje da shvatimo prirodu, pomaže da odgovorimo na pitanje – zašto sve čestice imaju masu.

– Izdvojiti i identificirati bozon u CERN-u je kao da netko uzme iglu, baci je u Alpe i kaže: nađi je – slikovito opisuje rijetki fenomen prof. Puljak dodajući kako su znanstvenici do lipnja ove godine uspjeli prikupiti isto toliko podataka koliko i cijele prošle godine.

Prof. dr. Ivica Puljak znanstvenik je svjetskog glasa. Diplomirao je na splitskom FESB-u, magistrirao fiziku na PMF-u, a doktorirao u Parizu.

Objavio je više od stotinu znanstvenih radova, a njegov doktorat 2000. godine dobio je nagradu za najbolji doktorat. Lani je u CERN-u imenovan koordinatorom grupe od 100 ljudi s najprestižnijih svjetskih institucija koja je odigrala ključnu ulogu u otkrivanju Božje čestice.

Studirao i žeo lavandu

– Vratili smo dug društvu. Pronalazak će naći primjenu u brojnim područjima – uvjeren je i prof. Godinović. Svoju doktorsku tezu izradio je na CERN-u, a njome je dao doprinos razvoju metode mjerenja spina i parnosti Higgsova bozona. To mjerenje dat će i konačnu potvrdu prirode novootkrivene čestice.

Fizičar prof. Nikola Godinović rođen je u Bogomolju na Hvaru, koji obožava. Uzgaja masline, ima ih 200-tinjak i kao pravi otočanin odmah poručuje: "Imam dobro ulje!" Dok je studirao, žeo je i lavandu.

– Kad se radi i žanje lavanda, nije vruće. Vruće je kad se sjedi u hladu – kaže Godinović.

Splitskoj CMS grupi nedavno se priključio i docent Lelas koji je u Hamburgu izradio doktorsku tezu. U CERN-u je pridonio preciznosti mjerenja energije elektrona, posebno značajne za mjerenje "zlatnog" kanala raspada Higgsova bozona.

Nakon dva postdoktorata na CERN-u, došao je na splitski FESB. Obožava more i ribolov, a ove je godine, otkriva nam, prvi put napravio vino, Plavac i Babić.

Komentara 4

RT
Rollo Tomasi
08:33 11.07.2012.

Je li kome jasno koja je poanta trošenja milijardi dolara za traženje nekakve častice koja objašnjava postanak svemira? Mislim, otkada je otkrivena, ja se ne osjećam ništ bolje. Još uvijek me bole koljena, moram na posao, a koliko vidim, i oko mene se nije ništa revolucionarno promijenilo. Svaka čast otkriću, ali nešto mi govori da nitko ne bi potrošio toliki novac bez nekog jačeg razloga...

PR
promag
08:38 11.07.2012.

Čestitam. Na žalost o ovakvim ljudima koji svojom pameću dominiraju u svijetu, se ni ne čuje od tema tipa nogometa, politike i tračeva tko je s kim. Ovdje vrijedi ona izjava koju su naši nogometaši dali prije Eura: učinili su nas ponosnima što smo Hrvati.

DU
Deleted user
10:02 11.07.2012.

a ja mislio da vole G-mol, koncentrat...?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije