Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
40 pripadnika

Hrvatski tim krenuo u pomoć Turskoj, Trut: Oni su trenirani i osposobljeni za takvo spašavanje

Hrvatski tim krenuo u pomoć Turskoj
Foto: Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-RH/screenshot
1/20
06.02.2023.
u 19:04

Turska je, kako navodi Ravnateljstvo civilne zaštite, zatražila međunarodnu pomoć putem Koordinacijskog centra za odgovor na hitne situacije (ERCC - The Emergency Response Coordination Centre) Mehanizma unije za civilnu zaštitu Europske komisije

Potres magnitude 7,8 pogodio je danas rano jug Turske, odnosno pokrajinu Kahramanmaras, a do razaranja i žrtava došlo je i u susjednoj Siriji. Drugi potres magnitude 7,6 pogodio je istu pokrajinu nekoliko sati kasnije. Iz Turske i Sirije dolaze katastrofalni prizori koji pokazuju razmjere štete koju su ovi potresi nanijeli. Hrvatska je, kako je i najavilo Ravnateljstvo civilne zaštite, uputila modul za traganje i spašavanje u pomoć Turskoj. Radi se o modulu srednje kategorije za urbano traganje i spašavanje iz ruševina Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite koji se sastoji se od 40 pripadnika s opremom i deset pasa za spašavanje.

Turska je, navodi Ravnateljstvo civilne zaštite, zatražila međunarodnu pomoć putem Koordinacijskog centra za odgovor na hitne situacije (ERCC - The Emergency Response Coordination Centre) Mehanizma unije za civilnu zaštitu Europske komisije. Republika Hrvatska je, u koordinaciji Operativnog centra civilne zaštite Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH, ponudila pomoć modula za urbano traganje i spašavanje srednje kategorije (MUSAR), koju je Turska prihvatila.

Uoči odlaska hrvatskog tima, iz Logističkog centra Ravnateljstva civilne zaštite u Jastrebarskom obratio se ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite dr. sc. Damir Trut. Hrvatski tim, kako je uvodno naveo Trut, kreće oko 18 sati prema Turskoj. 

"Ovo su ljudi koji su trenirani, osposobljeni i certificirani od Europske komisije za takvo spašavanje. Oni su iskusni, bili su na više vježbi, ali isto tako bili su i na potresu u Albaniji i na potresima u Hrvatskoj", kazao je. Oni će tamo biti desetak dana, a priprema se i tim koji će ih, ako će biti potrebe, zamijeniti.

"Idemo prema južnom dijelu Turske u kojem je bio epicentar potresa. Gdje će točno postrojba biti smještena i gdje će raditi, to još uvijek ne znamo", istaknuo je Trut. 

Hrvatski tim krenuo u pomoć Turskoj
1/14

"Ovo je oprema koja se ne može voziti avionom. To je oprema koja je gabaritna i teška. Postrojba mora imati samodostatnost za desetak dana", kazao je Trut te pojasnio kako se vozi sve što im je potrebno, uključujući hranu, vodu, šatore i cijeli kamp. 

"To je teško u avionu sve prevesti", dodaje. Trut vjeruje se će hrvatski tim stići tijekom sutrašnjeg dana ili u noći.

"Turska je podložna ovako velikim katastrofama. Ovo je zaista katastrofalni potres, puno je unesrećenih, poginulih, ozlijeđenih, ima puno urušenih zgrada. Trebat će puno raditi, puno snaga. Na Mehanizam se prijavilo dosad 13 zemalja, mi smo bili među nekoliko prvih. Sigurno će međunarodna pomoć biti vrlo velika", dodao je. 

Turska je, napominje, pomogla i Republici Hrvatskoj u potresima. "Na tome zahvaljujem i na ovaj način, isto tako, zahvaljujem slanjem našeg tima", istaknuo je te zaključno rekao da vjeruje da će oni pomoći ugroženom stanovništvu. 

 

Komentara 1

SA
sargu123
20:02 06.02.2023.

Jesu li se javila i ona trojica s Platka?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije