Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hrvatski postaje 24. službeni jezik Europske unije

Nisu prošli zahtjevi da se radi ušteda umjesto hrvatskog uvede “srpsko-hrvatski"
05. studenoga 2010. u 08:43 408 komentara 5826 prikaza
zastava, eu
Foto: Marko Lukunić/Pixsell

Hrvatski jezik postat će nakon ulaske Hrvatske u punopravno članstvo Europske unije 24. službeni jezik EU. Zaključit će se to na Međuvladinoj pristupnoj konferenciji Hrvatske i EU u petak, na kojoj će se zatvoriti poglavlje Ustanove. Hrvatski građani moći će pisati institucijama EU na hrvatskom i od njih dobiti odgovor na – hrvatskom jeziku.

Pravna stečevina

O tome nema pregovora jer je europsko zakonodavstvo jasno: službeni jezik zemlje članice istovremeno je i službeni jezik Unije, ravnopravan s ostalima.

- Hrvatska je to željela od samog početka pregovora i nije bilo dvojbe da se taj cilj ne ostavari, objašnjava državni tajnik za europske integracije Andrej Plenković kako će hrvatski jezik dobiti kod “HR” te da će se – gdje god se spominju jezici – a riječ je o iznimnom broju dokumenata, dodati i hrvatski jezik. Na njemu se izdaje Unijin Službeni list; na njemu napisani europski zakoni izvorni su, a ne prijevod – zbog toga je jedno od najtraženijih zanimanja u europskim ustanovama ono pravnika-lingvista, koji moraju posve uskladiti zakonske tekstove na svim službenim jezicima, ne bi li svi izrazi u njima bili uvijek i dosljedno jednoznačni.

Ustoličenje hrvatskog kao službenog jezika imat će i sasvim konkretnu korist i primjenu za građane.

- Naši građani možda ne znaju, ali svatko tko se bude obraćao ustanovama EU ne samo da može pisati na hrvatskom jeziku nego i dobiti odgovor na svom materinskom jeziku, objašnjava dr. sc. Zrinjka Glovacki Bernardi s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, ali i upozorava kako se u Hrvatskoj ne radi sustavno i dovoljno na obrazovanju prevoditelja.

Iako su neki europarlamentarci zahtijevali da se, zbog uštede u prevođenju, kada zemlje “zapadnoga Balkana” uđu u EU, umjesto hrvatskoga uvede “srpsko-hrvatski” kao službeni jezik, takav europskoj pravnoj stečevini protivan prijedlog nije imao izgleda proći. Promjena zakonodavstva u tome dijelu, pak, nije moguća jer bi dirnula u osinje gnijezdo: treba li zbog uštede stvarati i druge hibride, poput češko-slovačkoga, skandinavskoga, bugarsko-makedonskoga, estonsko-finskoga, uvesti Plattdeutsch kao štedljivu zamjenu za njemački i nizozemski…?

- Naravno, izuzetno smo osjetljivi na hrvatski jezik s obzirom na povijesno iskustvo, no bojazni nisu imale osnove budući da je službeni jezik članice ujedno službeni jezik Unije, objašnjava Glovacki Bernardi.

506 kombinacija

Ipak, već danas, sa 23 službena jezika, postoji 506 mogućih kombinacija, pa se, posebice kod konferencijskoga prevođenja, rijetko prevodi na međusobno razumljive jezike.

Stoga se ni u budućnosti vjerojatno neće prevoditi razumljiv govor s, na primjer, crnogorskoga na hrvatski.

Uostalom, Hrvatska je svojim istočnim susjedima podijelila prijevod europskoga zakonodavstva na hrvatski, da ga ne moraju iznova prevoditi. Takva se štedljiva praksa može nastaviti i nakon njihova ulasku u EU, kada će Hrvatska već godinama sjediti za zajedničkim europskim stolom.

Poglavlja - U petak se pregovori zatvara

Poglavlja - U petak se pregovori zatvaraju i o poglavljima Sloboda kretanja kapitala te Prometna politika, pa će ih otvorenima ostati još devet

EU parlament - U sklopu poglavlja Instiutucije zaključit će se da će u Europskome parlamentu sjediti 12 zastupnika iz Hrvatske. Toliko ih ima i Irska, koja nam je najbliža po broju stanovnika

Sudovi - Hrvatska će dobiti i člana povjereničkoga kolegija EK-a, u koji svaka zemlja daje povjerenika ili povjerenicu, te jednoga suca Europskoga suda pravde i Revizijskoga suda. U Odboru regija i u Gospodarsko-društvenome odboru imat će po devet od 353 predstavnika

Prevoditelji: Angažirajte nas za pregovo

Prevoditelji: Angažirajte nas za pregovore. Diplomati: Ali govorimo strane jezike!

Hrvatski jezik sve se manje upotrebljava, čak i u pristupnim pregovorima s EU, zabrinuti su iz Hrvatskog društva konferencijskih prevoditelja te su svoj apel za zaštitu hrvatskog jezika uputili i predsjedniku RH Ivi Josipoviću, predsjedniku Sabora Luki Bebiću, predsjednici Vlade Jadranki Kosor i predsjednici Nacionalnog odbora za praćenje pregovora Vesni Pusić. HDKP navodi kako – budući da hrvatski jezik nije predviđen kao radni jezik na međunarodnim skupovima – hrvatski predstavnici ne mogu govoriti hrvatski, a nema ni prijevoda s drugih jezika na hrvatski.

Potpisnica pisma Anika Rešetar poziva da se potakne “korištenje hrvatskog jezika kao jednog od radnih jezika u sklopu pristupnih pregovora i ostalih međunarodnih konferencija, a kako bi predstavnici RH mogli, kada to žele, govoriti hrvatski i slušati prijevod sa službenih jezika EU na hrvatski, a ne na neki drugi jezik.”

Hrvatski jezik nije upitan, niti je u opasnosti, što je, uostalom, potvrđeno današnjim zatvaranjem poglavlja Institucije kojim hrvatski postaje 24. službeni jezik EU, kažu iz diplomatskih krugova. Uostalom, dodaju, nije točno da prijevoda nikada nema, katkad je prijevod važan zbog simbolične razine. Praksu neangažiranja prevoditelja na svoje jezike provode i druge države članice Unije.

Pitanje angažiranja prevoditelja mnogo je prozaičnije: prevođenje se skupo plaća, a za njega nema ni potrebe kad svi sudionici govore strane jezike te se međusobno – razumiju.

BEZ IMALO MUKE
Otkrila kako se riješiti plijesni na rubovima tuš-kabine, a svi su oduševljeni
Argentum
Ljeto u svim bojama
Znate li da je fotogeničnost samo mit? Otkrivamo kako zapravo uvijek možete biti 'lijepi'
 • Važna obavijest

  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • U srcu:

  Eto Srbadijo poznato je da vam laž nije porok ali je ponos! Pa kako vidite naš će jezik jako brzo bit službeni jezik EU, a kad vi budete ulazili u EU negdje oko 2150 vaš jezik će bit samo inačica hrvatskog jezika!

 • -obrisani-:

  slovenija je napisao/la: Pravi Hrvatski još samo možeš i čuti na televiziji i u starim tonskim zapisima. Gruntovčani su prilično dobar primjer. Ovaj jezik kojim mi svi ovdje govorimo, čitamo i pišemo se zove Srpski. Govorimo ga, čitamo i pišemo ... prikaži još! zahvaljujući velikom trudu i zalaganju Vuka S. Karadžića i dalekovidnoj podršci koju je istom pružio Miloš Obrenović. Oko te osovine se vrti još čitav niz dobrih i dalekovidih ljudi iz svih krajeva ovog našeg dijela Europe. Pominjanje nekih nebitnih likova iz predhistorije, 15tog, 16tog i sličnih vjekova, koji nisu ništa bitno učinili izaziva samo smijeh i sažaljenje svih nas koji odbijaju da budu slijepi kod očiju. ................. I ako Miloš Obrenović bio nepismen ali neopisivo pametan. (u odnos na neke ovde koji znaju pisati ali im bog nije podario pamet). Svato značenje značenje Maternjeg jezika i pomogao finansiski da oštampaju mnoge knjige na srpskom jeziku.Gde je tad bila Hrvatska ??

 • -obrisani-:

  Konačno i Europa, priznaje jezik, Nezavisne Države Hrvatske!!! A, \"komšije\" i \"susedi\", neka i dalje \"žderu\" svoja \"jajca\", ako ih , uopće, imaju....:-))