Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kod "HR"

Hrvatski postaje 24. službeni jezik Europske unije

zastava, eu
Marko Lukunić/Pixsell
Autori: Stojan de Prato, Sandra Veljković
05.11.2010.
u 08:43

Nisu prošli zahtjevi da se radi ušteda umjesto hrvatskog uvede “srpsko-hrvatski"

Hrvatski jezik postat će nakon ulaske Hrvatske u punopravno članstvo Europske unije 24. službeni jezik EU. Zaključit će se to na Međuvladinoj pristupnoj konferenciji Hrvatske i EU u petak, na kojoj će se zatvoriti poglavlje Ustanove. Hrvatski građani moći će pisati institucijama EU na hrvatskom i od njih dobiti odgovor na – hrvatskom jeziku.

Pravna stečevina

O tome nema pregovora jer je europsko zakonodavstvo jasno: službeni jezik zemlje članice istovremeno je i službeni jezik Unije, ravnopravan s ostalima.

- Hrvatska je to željela od samog početka pregovora i nije bilo dvojbe da se taj cilj ne ostavari, objašnjava državni tajnik za europske integracije Andrej Plenković kako će hrvatski jezik dobiti kod “HR” te da će se – gdje god se spominju jezici – a riječ je o iznimnom broju dokumenata, dodati i hrvatski jezik. Na njemu se izdaje Unijin Službeni list; na njemu napisani europski zakoni izvorni su, a ne prijevod – zbog toga je jedno od najtraženijih zanimanja u europskim ustanovama ono pravnika-lingvista, koji moraju posve uskladiti zakonske tekstove na svim službenim jezicima, ne bi li svi izrazi u njima bili uvijek i dosljedno jednoznačni.

Ustoličenje hrvatskog kao službenog jezika imat će i sasvim konkretnu korist i primjenu za građane.

- Naši građani možda ne znaju, ali svatko tko se bude obraćao ustanovama EU ne samo da može pisati na hrvatskom jeziku nego i dobiti odgovor na svom materinskom jeziku, objašnjava dr. sc. Zrinjka Glovacki Bernardi s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, ali i upozorava kako se u Hrvatskoj ne radi sustavno i dovoljno na obrazovanju prevoditelja.

Iako su neki europarlamentarci zahtijevali da se, zbog uštede u prevođenju, kada zemlje “zapadnoga Balkana” uđu u EU, umjesto hrvatskoga uvede “srpsko-hrvatski” kao službeni jezik, takav europskoj pravnoj stečevini protivan prijedlog nije imao izgleda proći. Promjena zakonodavstva u tome dijelu, pak, nije moguća jer bi dirnula u osinje gnijezdo: treba li zbog uštede stvarati i druge hibride, poput češko-slovačkoga, skandinavskoga, bugarsko-makedonskoga, estonsko-finskoga, uvesti Plattdeutsch kao štedljivu zamjenu za njemački i nizozemski…?

- Naravno, izuzetno smo osjetljivi na hrvatski jezik s obzirom na povijesno iskustvo, no bojazni nisu imale osnove budući da je službeni jezik članice ujedno službeni jezik Unije, objašnjava Glovacki Bernardi.

506 kombinacija

Ipak, već danas, sa 23 službena jezika, postoji 506 mogućih kombinacija, pa se, posebice kod konferencijskoga prevođenja, rijetko prevodi na međusobno razumljive jezike.

Stoga se ni u budućnosti vjerojatno neće prevoditi razumljiv govor s, na primjer, crnogorskoga na hrvatski.

Uostalom, Hrvatska je svojim istočnim susjedima podijelila prijevod europskoga zakonodavstva na hrvatski, da ga ne moraju iznova prevoditi. Takva se štedljiva praksa može nastaviti i nakon njihova ulasku u EU, kada će Hrvatska već godinama sjediti za zajedničkim europskim stolom.

Komentara 408

US
U srcu
22:09 05.11.2010.

Eto Srbadijo poznato je da vam laž nije porok ali je ponos! Pa kako vidite naš će jezik jako brzo bit službeni jezik EU, a kad vi budete ulazili u EU negdje oko 2150 vaš jezik će bit samo inačica hrvatskog jezika!

OB
-obrisani-
14:15 05.11.2010.

slovenija je napisao/la: Pravi Hrvatski još samo možeš i čuti na televiziji i u starim tonskim zapisima. Gruntovčani su prilično dobar primjer. Ovaj jezik kojim mi svi ovdje govorimo, čitamo i pišemo se zove Srpski. Govorimo ga, čitamo i pišemo zahvaljujući velikom trudu i zalaganju Vuka S. Karadžića i dalekovidnoj podršci koju je istom pružio Miloš Obrenović. Oko te osovine se vrti još čitav niz dobrih i dalekovidih ljudi iz svih krajeva ovog našeg dijela Europe. Pominjanje nekih nebitnih likova iz predhistorije, 15tog, 16tog i sličnih vjekova, koji nisu ništa bitno učinili izaziva samo smijeh i sažaljenje svih nas koji odbijaju da budu slijepi kod očiju. ................. I ako Miloš Obrenović bio nepismen ali neopisivo pametan. (u odnos na neke ovde koji znaju pisati ali im bog nije podario pamet). Svato značenje značenje Maternjeg jezika i pomogao finansiski da oštampaju mnoge knjige na srpskom jeziku.Gde je tad bila Hrvatska ??

OB
-obrisani-
18:56 05.11.2010.

Konačno i Europa, priznaje jezik, Nezavisne Države Hrvatske!!! A, \"komšije\" i \"susedi\", neka i dalje \"žderu\" svoja \"jajca\", ako ih , uopće, imaju....:-))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije