Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hrvatski pomorci iz zatvora u Cadizu mogu nazvati svoje obitelji

Dvojica pomoraca iz Rijeke i Dubrovnika bili su u posadi tegljača koji je vukao teretni brod na kojem su pronađene cigarete za 12 milijuna eura
29. srpnja 2017. u 17:02 2 komentara 837 prikaza
teretni brod
Foto: Goran Kovačić/Pixsell

U španjolskom zatvoru Santa Maria u Cadizu od početka ovog mjeseca odvija se životna drama dvojice hrvatskih pomoraca, iz Rijeke i Dubrovnika, koje je španjolska policija uhitila s još trojicom Talijana i jednim Rumunjem zbog sumnje u krijumčarenje cigareta. Svih šest pomoraca dio su posade tegljača koji je vukao teretni brod na kojem je policija pronašla šest kontejnera s oko 3,2 milijuna kutija cigareta tržišne vrijednosti oko 12 milijuna eura.

Sindikat: Novi slučaj kriminalizacije hrvatskih pomoraca u Španjolskoj

Zatočenici Santa Marije

– Nemamo nikakvih novosti o dvojici naših uhićenih pomoraca. Pratimo situaciju i čekamo informacije iz našeg veleposlanstva u Španjolskoj – kazali su nam jučer u Sindikatu pomoraca Hrvatske gdje su ponovno upozorili na sve češći problem kriminalizacije pomoraca, a taj u Španjolskoj najnoviji je slučaj.

– Policija je pritvorila posadu tegljača koji je teglio brod bez posade na kojemu je, kako se utvrdilo, bila određena količina cigareta. Razlog zadržavanja pomoraca u zatvoru sumnja je u kazneno djelo krijumčarenja cigareta, iako su se cigarete nalazile na tegljenom brodu koji je bio bez posade.

Pritvoreni su svi članovi posade: tri Talijana, dva Hrvata i jedan Rumunj. Pomorcima u zatvoru u Cadizu osigurana su prava te im je dodijeljen prevoditelj na engleski jezik. Sindikat je od članova obitelji pomoraca dobio dojavu da su dva hrvatska pomorca pritvorena u zatvoru Santa Maria u Cadizu – piše u priopćenju hrvatskog Sindikata pomoraca koji je o svemu obavijestio sve nadležne domaće i strane institucije, a stupio je i u vezu s vlasnikom tegljača te doznao da je kompanija angažirala odvjetnika i svojeg predstavnika poslala u Cadiz.

Kako su našim pomorcima tijekom istražnog postupka oduzeti mobiteli, predstavnici Sindikata nisu uspjeli s njima stupiti u kontakt.

more zadržan u angoli Zatočeni hrvatski pomorac: Nemamo mogućnosti napustiti zemlju...

Vlasnik tegljača Talijan

No, uspjelo je to djelatnici našeg veleposlanstva u Madridu, jer iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova jučer su nam javili:

– Ministarstvo je u stalnom kontaktu s veleposlanstvom RH u Madridu koje kontinuirano prati slučaj dvojice hrvatskih državljana koji se nalaze u zatvoru u Cadizu. Djelatnica veleposlanstva posjetila je hrvatske pomorce 26. srpnja ustvrdivši da su oni u redu, nemaju primjedbi na tretman u zatvoru, osiguran im je prevoditelj, a talijanski vlasnik tegljača osigurao je i odvjetnika. Naši pomorci mogu telefonski razgovarati sa svojim obiteljima s kojima je, kao i s njihovim odvjetnikom, u kontaktu i konzularna djelatnica.

Katalonija 12. DELEGACIJA Nekadašnji ratni dopisnik iz Sarajeva imenovan 'veleposlanikom' Katalonije Droga balkanska ruta Krijumčarenje heroina zaobilazi BiH, a razlog - loše ceste i teren Državna granica UHIĆEN U BUJAMA Srbin za 300 eura pokušao u Italiju prevesti četiri Kosovara
Kobe Bryant
POGINUO SLAVNI KOŠARKAŠ
Ovo je jezivo: Pogledajte što je Kobeu Bryantu predviđeno još 2012. godine
PoKRENI
PONOSNO VOLONTIRAMO
Korporativnim volontiranjem do boljih promjena u društvu
  • Deleted user:

    Tri Talijana,dva Hrvata i jedan Rumunj.Idealna sestorka za svaku tekmu.Volio bih znati tko im je trener ili maser.