Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA

Hrvatski pomorci iz zatvora u Cadizu mogu nazvati svoje obitelji

teretni brod
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
29.07.2017.
u 17:02

Dvojica pomoraca iz Rijeke i Dubrovnika bili su u posadi tegljača koji je vukao teretni brod na kojem su pronađene cigarete za 12 milijuna eura

U španjolskom zatvoru Santa Maria u Cadizu od početka ovog mjeseca odvija se životna drama dvojice hrvatskih pomoraca, iz Rijeke i Dubrovnika, koje je španjolska policija uhitila s još trojicom Talijana i jednim Rumunjem zbog sumnje u krijumčarenje cigareta. Svih šest pomoraca dio su posade tegljača koji je vukao teretni brod na kojem je policija pronašla šest kontejnera s oko 3,2 milijuna kutija cigareta tržišne vrijednosti oko 12 milijuna eura.

Zatočenici Santa Marije

– Nemamo nikakvih novosti o dvojici naših uhićenih pomoraca. Pratimo situaciju i čekamo informacije iz našeg veleposlanstva u Španjolskoj – kazali su nam jučer u Sindikatu pomoraca Hrvatske gdje su ponovno upozorili na sve češći problem kriminalizacije pomoraca, a taj u Španjolskoj najnoviji je slučaj.

– Policija je pritvorila posadu tegljača koji je teglio brod bez posade na kojemu je, kako se utvrdilo, bila određena količina cigareta. Razlog zadržavanja pomoraca u zatvoru sumnja je u kazneno djelo krijumčarenja cigareta, iako su se cigarete nalazile na tegljenom brodu koji je bio bez posade.

Pritvoreni su svi članovi posade: tri Talijana, dva Hrvata i jedan Rumunj. Pomorcima u zatvoru u Cadizu osigurana su prava te im je dodijeljen prevoditelj na engleski jezik. Sindikat je od članova obitelji pomoraca dobio dojavu da su dva hrvatska pomorca pritvorena u zatvoru Santa Maria u Cadizu – piše u priopćenju hrvatskog Sindikata pomoraca koji je o svemu obavijestio sve nadležne domaće i strane institucije, a stupio je i u vezu s vlasnikom tegljača te doznao da je kompanija angažirala odvjetnika i svojeg predstavnika poslala u Cadiz.

Kako su našim pomorcima tijekom istražnog postupka oduzeti mobiteli, predstavnici Sindikata nisu uspjeli s njima stupiti u kontakt.

Vlasnik tegljača Talijan

No, uspjelo je to djelatnici našeg veleposlanstva u Madridu, jer iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova jučer su nam javili:

– Ministarstvo je u stalnom kontaktu s veleposlanstvom RH u Madridu koje kontinuirano prati slučaj dvojice hrvatskih državljana koji se nalaze u zatvoru u Cadizu. Djelatnica veleposlanstva posjetila je hrvatske pomorce 26. srpnja ustvrdivši da su oni u redu, nemaju primjedbi na tretman u zatvoru, osiguran im je prevoditelj, a talijanski vlasnik tegljača osigurao je i odvjetnika. Naši pomorci mogu telefonski razgovarati sa svojim obiteljima s kojima je, kao i s njihovim odvjetnikom, u kontaktu i konzularna djelatnica.

Komentara 2

DU
Deleted user
17:26 29.07.2017.

Tri Talijana,dva Hrvata i jedan Rumunj.Idealna sestorka za svaku tekmu.Volio bih znati tko im je trener ili maser.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije