Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Krijumčarenje heroina zaobilazi BiH, a razlog - loše ceste i teren

Prema pojedinim podacima, u BiH više od 12.500 osoba su intravenski korisnici droga.
10. svibnja 2017. u 16:50 0 komentara 1087 prikaza
Droga
Foto: Shutterstock

Prema podacima UN-a, u 2016. evidentirano 29 mil. ljudi koji se bore s ovisnošću o drogama, što je za dva milijuna više u odnosu na prošlu godinu. Položaj BiH na takozvanoj balkanskoj ruti trgovine narkoticima doprinosi povećanoj dostupnosti narkotika i na bh. ulicama, prenosi Vecernji.ba. Svakodnevno smo informirani da policijske agencija i službe diljem BiH sve češće vrše zapljene i oduzimanja različitih vrsta opojnih droga. Prema pojedinim podacima, u BiH više od 12.500 osoba su intravenski korisnici droga.

Darko Zadro Odvjetnik Darko Zadro Ubojica na psihijatriji bio 4,5 godina i sada je opet slobodan: 'Platio sam danak kokainskoj ovisnosti'

Velik broj korisnika

Na osnovi prikupljenih operativnih podataka Ministarstva sigurnosti BiH, područje BiH predstavlja tranzitnu liniju za krijumčarenja opojnih droga, a trenutačno su u fazi prikupljanja podataka o oduzetim drogama za 2016. od nadležnih policijskih agencija te će, nakon usvajanja informacije o stanju sigurnosti u BiH, podaci biti dostupni javnosti. Ministarstvo sigurnosti sada ne raspolaže podacima za 2015. koji se tiču vrste i količine zaplijenjenih opojnih droga.

Isto tako, prema podacima policijskih agencija i institucija, najčešće kazneno djelo je posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga, nakon kojeg slijedi neovlaštena proizvodnja i promet opojnih droga.

Za smještaj oduzetih opojnih droga i drugih kontroliranih supstancija osiguran je poseban prostor u okviru Kriminalističko-tehničkog centra MUP-a RS-a, forenzičkih regionalnih laboratorija MUP-a RS, nadležnog tijela u Brčko Distriktu i Centra za forenziku i podršku FUP-a i forenzičkih laboratorija za droge županijskih MUP-ova te nadležnim sudovima. Ministarstvo sigurnosti BiH, u suradnji s Povjerenstvom za uništavanje opojnih droga, kontinuirano provodi aktivnosti na uništavanju oduzetih opojnih droga. U prosincu 2012. izvršeno je uništavanje oduzetih opojnih droga u TE Gacko, a koje je provedeno prema naredbi Suda BiH, kada je izvršeno uništavanje 1015 kg različitih vrsta oduzetih opojnih droga.

PRIVUKLA PAŽNJU Policija objavila da je traži zbog droge, a ona postala najzgodnija bjegunka

Ilegalno tržište

Već sljedeće godine izvršeno je uništavanje prekursora “anhidrid octene kiseline” u ukupnoj količini oko 31.000 l prema naredbi Suda BiH, a koje je izvršeno u krugu vojne baze “Ciljuge” u općini Živinice. U svibnju 2015. provedeno je uništavanje oduzetih opojnih droga u TE Gacko, i to prema naredbama više sudova u BiH, kojoj prilikom je izvršeno uništavanje blizu 550 kg različitih vrsta oduzetih opojnih droga. Na ilegalnom tržištu u BiH prisutne su gotovo sve vrste opojnih droga, a dominiraju produkti kanabisa, heroin i sintetičke droge.

Potrošnja droge je u porastu, ali i dalje je relativno niska u usporedbi s drugim europskim zemljama. Ruta kojom se krijumčari heroin iz JI Europe poznata je pod imenom “balkanska ruta”. Krijumčarenje heroina najvećim dijelom zaobiđe BiH zbog loše cestovne veze i konfiguracije terena, pa se heroin uglavnom krijumčari u kamionima i autobusima koji idu iz jugoistočne Azije, kroz Bugarsku, Srbiju i RH. Kada je riječ o marihuani, ona je pogodna za proizvodnju i na području BiH, a plantaže i umjetni laboratoriji za njezinu proizvodnju su pronađeni u različitim krajevima BiH. Posljednjih godina zabilježene su povećane količine sintetičkih droga koje već nakon prvog konzumiranja uzrokuju teške posljedice.

strava Nasred ulice Uznemirujuća snimka: Predozirali se usred bijela dana, a još je više šokantna reakcija prolaznika RENATA RAŠOVIĆ Gdje je naša diplomacija dok Vučić crta novu kartu Balkana? NIJE ZA SVAKOGA Nazvali smo besplatni broj s kutije cigareta i našli se u glasovnom labirintu
Biokemičarka Katalin Karikó
IZ KOMUNIZMA POBJEGLA U AMERIKU
Buran život znanstvenice koja je svijetu donijela spas od pandemije
Udruga Kamensko
BOLJE SUTRA
Dokazali su da je moguće – nova zaposlenja uslijed pandemije
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.