Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Novi slučaj kriminalizacije hrvatskih pomoraca u Španjolskoj

Pomorci su zadržani u zatvoru zbog sumnje da je počinjeno kazneno djelo krijumčarenja cigareta, iako su se cigarete nalazile na tegljenom brodu bez posade.
26. srpnja 2017. u 13:55 8 komentara 522 prikaza
Foto: Nino Strmotic/PIXSELL

Iz Sindikata pomoraca Hrvatske danas su upozorili na sve češći problem kriminalizacije pomoraca navodeći novi slučaj u španjolskoj luci Cadiz gdje je u prvoj polovici srpnja policija pritvorila dva hrvatska i ostale pomorce tegljača koji je teglio brod bez posade, radi sumnje u krijumčarenje cigareta.

Zločinačko udruženje Sedmorica pod istragom: U Hrvatsku prešvercali više od 28 tona duhana!

Policija je pritvorila cijelu posadu tegljača jer se utvrdilo da je na tegljenom brodu bez posade bila određena količina cigareta.

Pomorci su zadržani u zatvoru zbog sumnje da je počinjeno kazneno djelo krijumčarenja cigareta, iako su se cigarete nalazile na tegljenom brodu bez posade.

Pritvoreni su svi članovi posade: tri Talijana, dva Hrvata i jedan Rumunj.

Prema saznanjima sindikata, pomorcima su u zatvoru u Cadizu osigurana prava te im je, na njihov zahtjev, dodijeljen prevoditelj na engleski jezik.

Sindikat pomoraca je dojavu da su dva hrvatska pomorca pritvorena u zatvoru Santa Maria u Cadizu u Španjolskoj dobio od članova obitelji pomoraca.

Nakon toga su obavijestili mjerodavne institucije u Hrvatskoj, pravni odjel Međunarodne organizacije transportnih radnika (ITF) i ITF inspektora u Cadizu.

"Stupili smo u vezu s vlasnikom tegljača te dobili informacije da je kompanija angažirala odvjetnika i uputila predstavnika kompanije u Cadiz. Očekujemo da će hrvatsko veleposlanstvo u Španjolskoj posjetiti naše pomorce kojima su tijekom istražnog postupka oduzeti mobiteli, pa s njima ne možemo neposredno kontaktirati", poručili su iz Sindikata pomoraca Hrvatske.

more zadržan u angoli Zatočeni hrvatski pomorac: Nemamo mogućnosti napustiti zemlju... kamere, HRT Akcija kamera Uhićeni zaposlenici HRT-a zbog krađe kamera i opreme NIJE ZA SVAKOGA Nazvali smo besplatni broj s kutije cigareta i našli se u glasovnom labirintu
ČULA JE I BOLJIH
Josipa Lisac o izvedbi himne Lady Gage: 'Nije ona tako strašna pjevačica'
HUB
Napravite prvi korak
Financijske poteškoće moguće je riješiti
  • centirion:

    Kad netko dirne u pomorce to me posebno pogodi! Jer ljudi na kopnu pojma nemaju kakav je to " sa sedam kora"težak posao!

  • centirion:

    Pomorac sam bio 35 godina!Ovaj novinar očigledno o pomorstvu pojma nema! Ne kužim "tegljač bez posade"! Tko tu koga? Osim toga naši hrvatski pomorci su bez bilo kakve zaštite u svijetu i prepušteni više manje sami sebi! Hrvatska vlada i ... prikaži još! hrvatski pomorski sindikat (samo se tako zove) su obični "papci"koji brinu samo o vlastitim đepovima !! Hajd Bok!

  • serđo12:

    Da ja sam isto platio carinu na robu u auto prikolici,znači po ovome nisam trebao!