Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dvije posade

VIDEO/FOTO Hrvatski kanader i dalje gasi divlje požare u Grčkoj, donosimo fotografije iz akcije

Hrvatski kanader i dalje gasi divlje požare u Grčkoj
Foto: HRZ
1/8
25.07.2023.
u 17:19

Tragična nesreća grčkog kanadera pogodila je sve vatrogasce, kao i posade kanadera koji sudjeluju u gašenju desetaka divljih šumskih požara koji haraju Grčkom.

Pripadnici HRZ-a koji su još u petak odletjeli s kanaderom 811 u pomoć Grcima, i dalje svakodnevno gase požare i sudjeluju u akcijama na različitim lokacijama u Grčkoj, prema rasporedu kojega određuje grčka strana. Ispočetka su gasili požare oko Atene, potom su odletjeli na najugroženiji grčki otok Rodos, a njihova točna sadašnja lokacija trenutno nije poznata.

O tome kako i što rade, u kratkoj videoporuci govori pukovnik Goran Vlahović, kapetan kanadera. Večernji objavljuje i nekoliko fotografija snimljenih iz kanadera tijekom akcije. U Grčku su prema običaju odletjele dvije kompletne posade u jednom kanaderu, tako da se one izmjenjuju i kanader leti i gasi požare koliko to dopuštaju tehničke mogućnosti. Hrvatski kanader je u Grčku odletio u sklopu EU mehanizma pomoći, kada su osim hrvatskog CL-415 poslana takva ista dva kanadera iz Italije i dva iz Francuske. Još se ne zna koliko će naše posade nastaviti svoj posao u Grčkoj, no sigurno ostaju još koji dan.

Grčka, inače, posjeduje veliku zračnu flotu, sedam kanadera CL-415, a posjedovala je prije ove tragedije i 11 starijih CL-215 modela, među kojima se nalaze i četiri bivša jugoslavenska, koji su, nakon što su otuđeni iz Hrvatske, završili u Crnoj Gori, koja ih je potom preprodala Grčkoj. Što se flote kanadera HRZ-a tiče, operativno ih je pet, a po jedan je uvijek na velikom remontu. Pored kanadera HRZ posjeduje i šest Air Tractora, od kojih su svi trenutno operativni.

Od 95 izgrađenih, do sada je stradalo 13 kanadera, od 1997. do 2023. Francuzi su izgubili 3 kanadera, Talijani 4, Kanađani jednog i Grčka čak 5, uključujući i ovog iz današnje tragedije.  

VEZANI ČLANCI:

Ključne riječi

Komentara 3

KI
kiselovrhnje
17:56 25.07.2023.

Svaka cast 👍

GO
goran2hr
19:28 25.07.2023.

U vrijeme katastrofalne poplave u Slavoniji i velikih požara u Dalmaciji, mi nismo dobili nikakvu pomoć ni od NATO-a, ni od EUnije. Situacija je u Dalmaciji bila kritična, a tada ministar Kotromanović pozvao je vatrogasce na "herojski napor". Pomoć jee tada ponudila samo Rusija (bilo je to prije Majdana), a ministar Kotromanović tada ih je drsko odbio. Bila je to prilika, da se njihovi zrakoplovi dokažu u praksi ili pokažu kao nevaljani.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije