Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obiteljska tvrtka iz Međimurja

Osmislili topljive vreće za pranje odjeće kontaminirane koronavirusom

Vuplast
Foto: Vuplast
06.04.2020.
u 12:39

Prednost njihove vreće zapremnine 120 litara jest i u tome što podnosi vlažni tekstil, duplo je deblja i čvršća od standardne PVA vreće

Obiteljska tvrtka Vuplast iz Međimurja proizvodi topljive vreće za pranje kontaminirane odjeće, koje pomaže u suzbijanju epidemije koronovirusa i ostalih infektivnih bolesti.

- Nemamo informaciju da bilo koja tvrtka u EU uopće proizvodi takav proizvod - kaže Ivan Marciuš, voditelj poslovne logistike u tvrtki iz Savske Vesi pokraj Čakovca.

Ministarstvo zdravstva donijelo je već prije Hrvatski nacionalni standardi pranja i održavanja rublja u kliničkim i bolničkim zdravstvenim ustanovama, što posebno dolazi do izražaja u današnje vrijeme borbe protiv epidemije koronavirusa. To je, dodaju izumitelji Ivan i Nikola Marciuš iz Vuplasta, i bio poticaj za osmišljavanje i proizvodnju vreća. Kao dobavljačima potrošnog materijala poput vreća za smeće i vreća za infektivni otpad, javile su im se zdravstvene ustanove s upitom imaju li i vreće u koje bi se odlagao kontaminirani ili potencijalno kontaminirani tekstil, a da se mogu stavljati u perilicu.

- Nakon upita, intenzivno smo se trudili pronaći rješenje. S obzirom na situaciju, dobava PVA materijala (biorazgradivi polimer polivinilacetat, op. nov.) bila je gotovo nemoguća misija, stoga smo u ekspresnom vremenu i dostupnim materijalima uspjeli osmisliti vreću koja će biti bolja od vreće napravljene isključivo od PVA materijala - kažu mladi poduzetnici i inovatori.

Prednost njihove vreće zapremnine 120 litara jest i u tome što podnosi vlažni tekstil, duplo je deblja i čvršća od standardne PVA vreće. Kompletna proizvodnja je organizirana u Međimurskoj županiji, što znači da je riječ o domaćem proizvodu s velikim potencijalom za izvoz.

- Postoji iznimno veliki interes u inozemstvu. Međutim, naša vizija je da prvo zadovoljimo domaće potrebe, a nakon toga započeti pregovore za izvoz - napominje I. Marciuš.

Rublje iz zdravstvenih ustanova koje dolazi u neposredan ili posredan dodir s ljudima, mogući je prijenosnik uzročnika zaraznih bolesti. Odjeća oboljele ili potencijalno oboljele osobe odlaže se, pojašnjavaju, u žutu vreću za pranje kontaminirane odjeće i zatvara s PVC vezicom. Vreća se transportira do praonice gdje se cijela stavlja u perilicu ili tunel pranja. Tijekom procesa pranja vreća se rastvara po dnu u kontaktu s vodom i ispušta odjeću. Vreća nakon pranja ostaje u perilici zajedno s čistim tekstilom, a nakon pranja odlaže se u crvenu vreću za odlaganje vreća za pranje kontaminirane odjeće.

Vreća može izdržati do 10 kilograma tekstila, uz pravilno rukovanje. Izrađena je od 100 posto recikliranog materijala PE-LD (polietilen niske gustoće). Detalji o samom proizvodu i procesu proizvodnje zasad su, vele, tajni. Trenutno su u procesu zaštite proizvoda na razini Europe. Vuplast je do sada, kaže, isporučio proizvode svim bolnicama od Čakovca do Dubrovnika. Kupci su i domovi za starije i nemoćne, Zavod za javno zdravstvo...

Ključne riječi

Komentara 1

KO
Kokoiduhovi
17:09 06.04.2020.

Bravo Međimurci, pa vi stalno nešto novo stvarate, radite, vrijedni ste, baš ste super. Pozz iz Zagreba

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije