Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŽIVOT U DOBA KORONAVIRUSA

Božinović: Zbog velikog broja zahtjeva ranije izdane propusnice vrijede do srijede

Sibenik: Od danas su na snazi nove e-propusnice za kretanje građana tijekom koronavirusa
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/8
06.04.2020.
u 14:33

Od danas je na snazi drukčiji režim propusnica za kretanje građana

Od danas su na snazi nove e-Propusnice za kretanje građana iz grada u grad koje provjeravaju policijski službenici. Naime, zbog epidemije koronavirusa propisano je da će napuštanje mjesta prebivališta i stalnog boravka od 6. travnja 2020. godine biti moguće samo s e-Propusnicama. 

– Sustav je namijenjen građanima u dijelu zahtjeva prema obiteljskim liječnicima, stožerima civilne zaštite te po potrebi poslodavcima. U dijelu izdavanja propusnica sustav je namijenjen pravnim osobama, liječnicima te ovlaštenim osobama u stožerima civilne zaštite – izjavio je ministar uprave Ivan Malenica na konferenciji za medije u povodu predstavljanja e-Propusnica.

Sibenik: Od danas su na snazi nove e-propusnice za kretanje građana tijekom koronavirusa
1/8

Detaljne upute o tome tko ima pravo na e-propusnice objavljene su na stranicama koronavirus.hr. 

- Uslugama u sustavu e-Građani i Osobnom korisničkom pretincu možete pristupiti ako posjedujete vjerodajnicu koja se nalazi na Listi prihvaćenih vjerodajnica - https://gov.hr/e-gradjani/lista-prihvacenih-vjerodajnica/1667. - Ukoliko nemate niti jednu vjerodajnicu za pristup sustavu, vjerodajnica ePASS s kojom možete koristiti usluge u sustavu e-Građani razine sigurnosti 2 (uključivši i e-Propusnice), iznimno za vrijeme privremenog ograničenja kretanja, može se zatražiti i putem udaljene procedure koja ne zahtijeva odlazak na šaltere Financijske agencije - navode na stranici. 

Građani koji žele pokrenuti postupak izdavannja trebaju dostaviti sljedeću dokumentaciju: potpisanu Pristupnicu za ePASS  (potpis mora odgovarati onom na identifikacijskom dokumentu) - ista se nalazi na linku- https://epass.gov.hr/Login.aspx , sken identifikacijskog dokumenta korisnika. A dokumentaciju je potrebno dostaviti na adresu e-pošte projekt.eposlovanje@fina.hr. 

Medicinske osoblje koje posjeduje iskaznice izdane od nadležnih Komora, a koje sudjeluju u sprječavanju širenja bolesti COVID-19 nije dužno ishoditi e-Propusnicu, već se mogu kretati temeljem: liječničkih iskaznica izdanih od Hrvatske liječničke komore, članske iskaznice izdane od Hrvatske komore medicinskih sestara, članske iskaznice izdane od Hrvatske ljekarničke komore, članske iskaznice izdane od Hrvatske komore dentalne medicine.  Isto tako,  e-Propusnice nisu potrebne ni pripadnicima žurnih službi (vatrogasci, pripadnici Crvenog križa, pripadnici HGSS-a) koji sudjeluju u sprječavanju širenja bolesti COVID-19, kad su na dužnosti i u službenim odorama.

Detalje o tome tko ima pravo na e-Propusnicu, pogledajte na stranici koronavirus.hr. 

Zbog velikog broja zahtjeva za izdavanjem e-propusnica  ranije izdane propusnice vrijedit će do srijede, izvijestio je u ponedjeljak ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite.

''Svjesni smo velikog opterećenja pristiglih novih tablica za skupni unos pa poslodavcima koji iz opravdanih razloga nisu bili u mogućnosti unijeti podatke za izdavanje propusnica nužnom osoblju ponavljamo da će ranije izdane propusnice vrijediti do srijede'', kazao je.

Podsjetimo, voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović izjavio je u nedjelju kako je do 11 sati izdano ukupno 441.721 e-propusnica, od kojih 373.302 na zahtjev poslodavaca, a odbijeno je 12.884 zahtjeva što je, naglasio je, jasni znak da funkcionira novi sustav izdavanja.

 

 

Ključne riječi

Komentara 9

DA
dancuo
14:39 06.04.2020.

Mene zanima je li ova zabrana putovanja iz mjesta prebivališta protupravna budući da nije uvedeno izvanredno stanje, a i sud se nije očitovao o ovim "mjerama" civilnog stožera?

ST
stefj
14:46 06.04.2020.

Eto, može se nešto brzo napraviti i riješiti bez toliko birokracije... 3/4 ljudi u državnoj službi ne radi ili, ajde nek im bude, nešto rade od doma, a ne primijeti se da itko nedostaje. Čak i neke stvari funkcioniraju bolje... Samo dalje treba paziti, jer se birokracija pokušava uvaliti u svaku proceduru, u svaki propis i zakon. Treba to spriječiti na bilo koji način... epropusnica je dobar put kako bi stvari trebale funkcionirati, čak i jednostavnije od toga. Ne u smislu kontrole kretanja, nego u smislu dobivanja potrebnog dokumenta, naravno...

BA
Barbasmora
14:49 06.04.2020.

Mi balkanci katolicke vjere tradicionalno ne volimo ekonomske zbjeglice nit migrante!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije