Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Hrvatske branitelje ispituju zbog obrane domovine, a one koji su rukovodili klaonicama ne'

Veliki je problem, smatra, što se hrvatsko pravosuđe sastoji i od sudaca naslijeđenih iz bivšeg sustava
20. veljače 2019. u 16:03 12 komentara 610 prikaza
Stevo Culej
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Pravosuđe je rak-rana hrvatskog društva, ocijenio je danas HDZ-ov Stevo Culej kritizirajući nedavnu odluku Vrhovnog suda kojom je potvrdio oslobađajuću presudu komandantu štaba obrane Borova Sela Radenku Alavanji za ratni zločin u Borovu Selu 1991. godine, nakon 20 godina istrage. Za takve su presude i loše stanje u pravosuđu odgovorni svi saborski sazivi do sada, ali i HDZ, priznaje Culej.

Dražen Bošnjaković s ministricom Nelom Kuburović Suradnja Ministarstva Srbije i Hrvatske usuglašavaju popise optuženih i osuđenih za ratne zločine

- Neću reći da je istina, ali je činjenica da je Alavanja bio komandant štaba obrane Borova Sela tijekom ratne 1991., a riječ je o čovjeku osumnjičenom po zapovjednoj odgovornosti za ubojstvo 43 zarobljenika dovedenih nakon pada Vukovara. Odgovoran je i za moguće više ubojstava od onih za koje ga je DORH proganjao u odsutnosti, ukupno 83 civila i policajaca. U Borovu Selu provodile su se egzekucije, privođenja, maltretiranja, a pod Alavanjinim zapovjedništvom izvršen je i napad na Dalj. Njegovo ime ne spominje se u tom napadu, a on je procesuiran samo za ono što su ga sumnjičili nakon pada Vukovara. Temelj za oslobađajuću presudu pronađen je u dokazu DORH-a pribavljenog s Haškog suda u predmetu Ovčara. Oni su našli odgovornost u JNA, a iz JNA nikada nitko nije odgovarao za zločine počinjene u Borovu Selu dok je Alavanja procesuiran i oslobođen u odsutnosti čak i za ono što je moguće počinio, a za što ga nisu ispitivali ni sumnjičili – objasnio je Culej. Upitno je, naglašava, koliko je Srba u tom slučaju dalo iskaz, jer nijedna dokazna radnja nije provedena protiv Srba uključenih u Teritorijalnu obranu.

- Zločini se nisu istraživali, a zločinci su pogrešno isprocesuirani. Odgovor na pitanje zbog čega Vukovarci prosvjeduju zajedno sa svojim gradonačelnikom Ivanom Penavom je u ovakvim odlukama sudstva. I sam Branimir Glavaš je rekao da je Vrhovni sud izvor svega zla u hrvatskom pravosuđu. Hrvatski branitelji se pozivaju na razna saslušanja, propituje i ispituje za sudjelovanje u obrani domovine, a one koji su rukovodili klaonicama i zločinima u Borovu Selu i drugim stratištima ne propituje se, a kada se propituje, onda to traje 20 i više godina i na kraju su oslobođeni za ono što su počinili u Hrvatskoj – kritizira Culej.

Dane Lukajić Suđenje Lukajiću 'U logoru sam izgubio 48 kilograma, a zbog manjka hrane jeli smo travu'

Veliki je problem, smatra, što se hrvatsko pravosuđe sastoji i od sudaca naslijeđenih iz bivšeg sustava, a u pravosuđu se, tvrdi, nalaze i suci koji su bili u vrijeme okupacije i mirne reintegracije u Vukovaru i koji su jako dobro upoznati s onim što se tamo događalo, pa i zločinima koji su počinjeni za vrijeme mirne reintegracije.

- Suci, a i oni policajci koje smo naslijedili u mirnoj reintegraciji, koji znaju sve podatke o tome što se događalo za vrijeme okupacije, jesu li to ikada rekli našim službama, podastrijeli izjavu i je li ih ikada itko pitao, kao što se naši branitelji propituju kada su u pitanju naši zapovjednici i organizatori obrane? - zanima Culeja.

Upitan je li njegova stranka u najmanju ruku suodgovorna, ako ne i najviše odgovorna za to, s obzirom koliko dugo je na vlasti u Hrvatskoj, Culej je priznao da jeste.

DOBIO 12 GODINA ZATVORA Četnik ju je silovao ispred djece, a poznaju se još iz osnovne škole

- HDZ ne samo odgovoran nego su odgovorni svi u Hrvatskom saboru od prvog dana pa do danas, a i dalje će biti odgovorni za sve ovo što se događa – zaključio je Culej. 

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša

A1 izdvaja za Vas

  • Hrvatinic:

    Sve ide u smjeru ne izjednacavanja nego ide u smjeru optuzivanja samo hrvata ...povijest se ponavlja ...hrvatske trenutne vodje su briselski i nato cinovnica...oni u sebi nemaju nista drzavnicko... pa sama hrvatska je najobicnija kolonija ...americki velepislanik se izravno mijesa ... prikaži još!esa u nase interne stvari.... ....nama drzi lekcije a cijelu civilizaciju su unistili sa svojom demokracijom..itd

  • Nikola Turajlić:

    Ljudi moji to je strašno što se dogadja u Lijepoj našoj. Herojčina Stevo, bojov nik bez mane i straha, koji je svoje mudante krvario, te ranjene subojovnike na ledjima nosio u Domovoinskom ratu, mora pratiti kako se srbočetnički krvoloci oslobadjaju ... prikaži još!u po hrvatskim sudovima, na jednoj strani,a hrvatski heroji, ni krivi niti dužni proganjaju se gore nego Jezuš na Golgoti. Nema druge nego reaktivirati najuglednijeg našeg i svjetskog ustavnog suca Vicu Vukojevića, koji je autor pravnog stanovišta da branitelji ne mogu odgovarati za počinjena protupravna djela pred, za vrijeme i po završetku Domovinskog rata. Što se tiče srbočetničkih agresora i okupatora treba osnovati prijeki braniteljski sud za ratne zločine, sa herojom Stevom kao predsjednikom i članovima vijeća braniteljskim herojima, kao i braniteljskim podmladkom, koji bi zakitio bandere sa njihovim učesnicima, kao ratnim zločincima, a po kratkom postupku. To bi bila pravda našeg Hrvatskog Boga pravednoga i njegovog najvjernijeg naroda, zar ne?

  • marijaqwer:

    Culej nisu to suci iz bivšeg režima, nego HDZ uhljebi .